Pandemia de coronavirus în plină desfășurare ne dă la propriu viețile peste cap. Iar în loc să ne unească situația aceasta, stresul, nesiguranța ne face să ne simțim străini chiar și față de propriul partener de viață. Nu este un secret că multe cupluri au probleme serioase în această perioadă. Unii au apelat la ședințe de psihoterapie. Am stat de vorbă pe acest subiect cu psihologul-psihoterapeut Valeria Vîrlan.
CSÎD: Cum izbucnește o ceartă într-un cuplu?
Valeria Vîrlan: Atunci când te confrunți frontal și repetitiv cu acele aspecte relaționale neclarificate, tensiunea crește și uneori e nevoie de un foarte mic trigger (fapt declanșator) pentru a izbuci o ceartă, un scandal.
CSÎD: Tot ceea ce nu funcționa sau scârția s-a acutizat în pandemie. Ce s-a întâmplat la nivel de relații?
Valeria Vîrlan: Foarte multe aspecte disfuncționale din relații sunt trecute cu vederea de parteneri din varii motive. Atunci când stilul de viață nu ne îngăduie să stăm prea mult pe acasă, împreună, aceste aspecte se „pierd în peisaj”, le ignorăm și construim o zonă de confort cvasi-acceptabilă.
CSÎD: În pandemie și mai ales în perioada de lock-down, oamenii au stat mai mult, mult prea mult în casă…
Valeria Vîrlan: Exact. Atunci când zi de zi, timp de mai multă vreme, dintr-o dată, ne confruntăm repetitiv cu acele aspecte, suntem obligați cumva să le privim în față și să decidem ce facem mai departe cu ele.
CSÎD: Pentru multe cupluri perioada aceasta a însemnat sfârșitul unei relații…
Valeria Vîrlan: Multe cupluri s-au despărțit în pandemie, pentru că au înțeles că acele aspecte, în balanța proprie, cântăresc mult mai mult decât credeau. Altele s-au șlefuit și au trecut la un nou nivel de intimitate autentică și soliditate.
CSÎD: Ar trebui să îngrijoreze aceste conflicte ce au apărut tot mai des și în cadrul cuplurilor care se considerau fericite?
Valeria Vîrlan: Chiar și pentru cuplurile sudate a fost o provocare. Lipsa spațiului personal a adus mai multă tensiune în relații. A fost nevoie de multă disciplină și cultivarea unei stări de permanență conștientă pentru a nu ajunge în impas.
CSÎD: Ce soluții sunt totuși să ”salvăm” relațiile care au început să scârție din cauza petrecerii a prea mult timp împreună?
Valeria Vîrlan: Diversificarea preocupărilor comune, dar și delimitarea unui timp și spațiu cât de mic personal, precum și extinderea sferei de interese (profesionale, hobby etc) a ajutat cuplurile să depășească aceste dificultăți.