Funcționează, până la urmă, terapia de cuplu? Ce spun specialiștii?

  • Publicat:
Funcționează, până la urmă, terapia de cuplu? Ce spun specialiștii?
Sursa foto: shutterstock

Ai ajuns într-un punct al relației în care nu știi dacă să mergi mai departe sau să pui stop? Înainte de a lua o decizie, încearcă terapia de cuplu.

Terapia e cuplu, salvarea în cazul relațiilor fără speranță

Terapia de cuplu, potrivit specialiștilor, are menirea de a aduce împreună doi parteneri care „s-au pierdut” pe drum. Ajută și incurajează ascultarea reciprocă.

Scopul acesteia este că ambii parteneri să își comunice unul altuia nemulțumirile, așteptările, nevoile…

La prima ședința, de pildă, are loc etapa de cunoaștere (terapeut-cuplu) și de a identifica problemele existente în cuplu.

De obicei, sunt încurajate vizitele săptămânale sau ședințele efectuate periodic, în funcție de nevoile fiecărui cuplu și de așteptările acestora spre consens.

În cazurile în care unul dintre parteneri refuză sau pur și simplu nu COOPEREAZĂ, terapeutul reconsideră concilierea. În principiu, orice formă de constrângere nu duce nicăieri.

Terapeutul ales TREBUIE să te facă să te simți în siguranță

Și să te determine să te deschizi tot mai mult. Doar așa pot fi indentificate problemele existente de ambele părți.

Dacă întâmpinați, de pildă, o problemă ce ține de intimitate și sexualitate, consulati un profesionist cu o specializare în această arie.

De unde știi când nu mai ai nevoie de terapie?

Dacă relație se îmbunătățește de la ședință la ședință, poți stopa consilierea.

Însă, în caz contrar, dacă încă există conflicte, certuri, comunicarea va pune bețe în roate, poate ar trebui să continuați.

Citește și: Terapia de cuplu: eficientă atunci când apar conflicte

Există și situații în care terapia nu este recomandată – atunci când există VIOLENȚĂ DOMESTICĂ, fie psihologică, fie fizică. Aici se recomandă mai degrabă terapia individuală.

Funcționează sau nu terapia de cuplu?

Răspunsul este DA. Indiferent dacă cuplul rămâne sau nu împreună, atât vreme cât partenerii sunt deschiși să găsească soluții pentru sine, terapia este EFICIENTĂ.

Uneori, cuplurile se regăsesc pe sine, se RECONECTEAZĂ, alteori decid cu maturitate să pună punct relației. Fără drame, fără suferință, ci într-un mod sănătos care să le permită amândurora să își refacă viața.

Sigurele dați în care terapia se poate dovedi ineficientă sunt dățile în care părțile (partenerii) refuză counicarea, opun rezistență, nu se prezintă la ședințele de terapie sau nu se implică spre rezolvarea problemelor.

Citește și: Terapia de cuplu – ingredientul ce poate salva o relaţie!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Relațiile de iubire la adolescenți
Relațiile de iubire la adolescenți
Recomandări: