Gelozia a distrus multe relații de-a lungul anilor, dar uneori poate avea și o parte pozitivă. În primul rând, este vorba de o emoție umană, motiv pentru care nu trebuie să te simți prost pentru că simți acest lucru. Mai apoi, gelozia poate fi sănătoasă, câtă vreme aceasta nu te pue pe gânduri o zi întreagă. Te poate păcăli destul de ușor, așa că înainte de a experimenta această emoție complexă, trage adânc aer în piept pentru că, vestea bună este că nu trebuie să iei o pauză de la relație.
Atunci când ne gândim la o relație sănătoasă vorbim despre încredere reciprocă, respect, comunicare și compasiune, dar află că și gelozia, sub o formă ușoară, poate fi sănătoasă în relație pentru că partenerul arată că îi pasă și că își dorește să nu piardă persoana pe care o are alături. Dar aceasta este pozitivă doar în momentul în care se clasifică și este solidificată de definiția relației pe care o ai cu partenetrul, nu când duce la o luptă continuă între tine și partener.
O gelozie nesănătoasă este rezultatul unor comentarii și acțiuni impulsive. Atunci când ți se aduc speculații care au la bază pure speculații și nicio dovadă, acestea duc la neîncredere și paranoia. De cele mai multe ori, acestea duc la o relație toxică.
Depresia se poate transforma în gânduri sinucigașe. Atât femeile, cât și bărbații au tendința să se rănească singure sau să-și ia viața din simplul fapt că suferă de gelozie. Aceasta este o problemă destul de serioasă care necesită sprijin profesional și atenție medicală.
Exprimarea unor emoții negative în mod indirect este o agresiune pasivă. Comentariile, sarcasmul, refuzul de a purta o conversație pe subiecte importante sunt câteva dintre aspectele care reprezintă un mecanism de apărare, iar gelozia poate fi inconfortabilă și greu de acceptat.
Atunci când unul dintre parteneri are tendința de a-l controla pe celălalt, gelozia este la cote maxime. Acest comportament poate lua diferite forme, de la invadarea vieții private (citirea mail-urilor), până la interzicerea de a purta anumite haine. Este un abuz care nu poate fi acceptat și care-ți ia dreptul la libertate în urma monitorizării frecvente.