Infidelitatea – semne și simptome. Explică Cristina Andreea Stan, coach

Ce sentimente trezește în noi  infidelitatea partenerului? Ce semne și simptome ne-ar putea duce cu gândul la infidelitate?
  • Publicat:
Infidelitatea - semne și simptome. Explică Cristina Andreea Stan, coach
foto Shutterstock

Infidelitatea în cuplu rănește, distruge încrederea în relații, în partener și în propria persoană. De ce ne rănește atât de mult infidelitatea? Ce semne și simptome ar putea trăda partenerul care a călcat strâmb? Despre acest subiect am stat de vorbă cu Cristina Andreea Stan, consilier pentru dezvoltare personală, specialist în activitatea de coaching, NLP master. Ea este și autorul cărții ”Vrei să iubești? Începe cu tine!

CSÎD: De ce suntem așa răniți dacă am aflat că partenerul de viață este infidel?

Cristina Andreea Stan: În primul rând, cred că o mare dezamăgire, pentru că a fi infidel presupune ruperea unilaterală a unui pact afectivo-sexual pe care l-am agreat împreună. Este, în esență, o trădare, pentru că există o dimensiune etică pe care nu o putem trece cu vederea. Trădarea doare, minciuna doare.

Infidelitatea atacă frecvent stima de sine a celui înșelat

CSÎD: Dar auzim frecvent că oamenii sunt infideli, indiferent de sex…

Cristina Andreea Stan: Infidelitatea e o lovitură directă către stima noastră de sine și către încrederea în propria persoană. De ce? Pentru că altcineva a fost mai bun, mai frumos, mai…. altfel decât noi. Altcineva  a fost ales de partener, în detrimentul nostru.

CSÎD: După furie, negare, cel înșelat se gândește dacă nu a fost vina lui…

Cristina Andreea Stan: Este greu să nu te gândești că, poate, a fost și vina ta, poate nu l-ai înțeles tu suficient, nu i-ai împlinit așteptările etc. Dar NU este așa! Indiferent cum ai fost, ce ai făcut sau nu ai făcut, întotdeauna există varianta sinceră, onestă, de soluționare a problemelor, dacă acestea există.

CSÎD: Cum am putea defini fidelitatea?

Cristina Andreea Stan: Fidelitatea nu este absența dorinței (nimeni nu poate garanta că nu va mai fi atras niciodată de o altă persoană), însă fidelitatea reprezintă o alegere, este rezultatul unei decizii conștiente. Este autocontrol și evitarea, la timp, a pericolului. Dacă dorim să rămânem fideli și simțim, la un moment dat, că cineva începe să ne atragă mai mult decât ne-am dori, ideal ar fi să nu ne jucăm cu focul și să ne retragem din fața tentației.

Semne și simptome posibile ale infidelității

CSÎD: Există semne și simptome care ar putea da de gândit că partenerul te înșală?

Cristina Andreea Stan: Nu este ușor să identifici niște criterii fără greș, însă, dacă indicatorii de mai jos se adună și se întind pe o perioadă mai mare de timp, există o probabilitate (repet, probabilitate!) de a exista ceva: îndepărtarea afectivă, răceala din punct de vedere al intimității fizice, preocupări noi și excesive pentru aspectul fizic (dacă înainte persoana nu era foarte interesată de acest aspect), schimbări neașteptate în rutina zilnică (cină în interes de serviciu, job și în timpul weekendului și ore suplimentare etc.), apeluri sau convorbiri telefonice la ore inoportune, utilizarea exagerată și pe ascuns a internetului, minciuni și contradicții, schimbări în ceea ce privește aprecierile și interesele (începe să laude ceea ce înainte critica sau invers) etc.

CSÎD: Interesant. Ce alte semne ar mai fi?

Cristina Andreea Stan: Mai pot exista și indicii un pic mai evidente, de tipul unui parfum diferit, cheltuieli excesive și nejustificate, prieteni inexistenți etc. Toate acestea POT sugera ceva, însă NU sunt, doar ele în sine, dovezi ale unei infidelități.

Cristina Andreea Stan, coach, foto arhiva personală
Cristina Andreea Stan, coach, foto arhiva personală
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Conflictele în cuplu: ce le generează
Conflictele în cuplu: ce le generează