Iubirea nu este doar o emoție, este o abilitate, un talent, o deprindere pe care este bine să o învățăm. Iubim în funcție de harta iubirii din copilărie de la părinții noștri, ce am observat la ei, cum ne-am câștigat noi înșiși iubirea lor, a fost condiționată, a fost supracompensată, a fost atribuită pe performanță.
De ce multe cupluri de îndrăgostiți care și fac jurăminte de dragoste sfârșesc prin a deveni dușmani?
Da, există relații perfecte, relații perfect funcționale în care partenerii continuă să se iubească în armonie ca la începuturi.
Aceste relații au la baza lor întreținere emoțională și nu doar din partea unui partener. Alegerea unui partener de cuplu este și despre alegerea unui set de probleme, probleme care de multe ori nu se rezolvă, dar atenția poate fi mutată către beneficii și armonizare.
Studiile arată că o relație bună cu partenerul de viață duce la o mai bună sănătate fizică și mentală, financiară, o recuperare mai bună după boli, longevitate și copii de succes deci iubirea este magică și face lucruri minunate în viață noastră. Și da, există iubire magică care durează pentru totdeauna și s-a dovedit științific că magia iubirii este în mâinile noastre și cere încredere, calm și angajament.
Dovadă sunt studiile făcute recent de la institutul Gottman care pot prezice cu o acuratețe de peste 90 % dacă un cuplu rezistă sau urmează să se separe chiar și din felul în care se raportează unul la celălalt în momentul conflictelor în cuplu.
Tot ei au analizat cum relaționează cuplurile care au armonie și ce fac greșit cuplurile în care există tensiune. S-a demonstrat că toate emoțiile negative și discuțiile în contradictoriu sunt binevenite într-un cuplu, nu lipsa emoțiilor negative sudează relația și raportul dintre emoțiile negative și cele pozitive, raportul trebuie să fie le 5:1 pentru emoții pozitive. Adică pentru fiecare lucru spus negativ către partenerul nostru este nevoie să compensăm cu 5 lucruri pozitive, emoțiile negative rămân mai adânc în suflet decât cele pozitive.
Să luăm CRITICA de exemplu, pe cât de banală pe atât de ucigatore în cupluri. Critica este un mod de a sugera că personalitatea, cum se poartă și ce face partenerul tău este problema. Felul în care ne comunicăm nemulțumirile este atât de important în cuplu. Critica în cuplu se poate face prin a vorbi în primul rând despre ceea ce ai tu nevoie și despre sentimentele tale, mai degrabă decât a acuza că este ceva în neregulă cu partenerul tău.
De exemlu, o soție îi spune soțului: ai vorbit doar despre tine în tot timpul cinei, nu m-ai întrebat cum mă simt și eu, despre cum mi-a fost și mie ziua și asta mi-a rănit sentimentele și aș fi avut nevoie să îmi acorzi și mie atenție (aici am spus cum mă simt și de ce am nevoie).
O altă veriune a acestei critici care ar escalada într-un conflict ar fi o afirmație de tipul: ai vorbit doar despre tine, nu mă întrebi deloc despre mine, ce e neregulă cu tine? Astfel se face totul să pară că ar fi ceva fundamental greșit cu partenerul tău, o atacare a felului lui de a fi mai degrabă, în loc de a spune ce simte ea și ce nevoi are.
Când te simți criticat în felul de atac, treci în modul de apărare și această apărare în cupluri se produce în două feluri nefuncționale: contradefensiva și victimizarea. Cea mai bună variantă este să accepți critica și greșeala chiar și pentru o mică parte din problemă, atunci atitudinea ta va dezarma: ai dreptate, chiar am fost stresat astăzi, nu mi-am dat seama, ai dreptate, cum ți-a fost ziua?
Atitudinea de superioritate față de partener este o altă sursă de a genera neînțelegeri în cuplu, insulte de exemplu, ești un nesimțit, un indolent… cum ar putea reacționa partenerul criticat la insultă… da, ai dreptate, ce observație pertinentă că am eșuat ca și om…. nimeni nu vrea să fie jignit și va răspunde cu o contraagresivitate.
Cum poți gestiona cel mai bine lucrurile în situația aceasta… dezvoltând un obicei de a-ți aprecia partenerul pentru lucrurile mici pe care le face: Mulțumesc că ai strâns rufele, mulțumesc pentru conversația plăcută din timpul cinei, mi-a plăcut cum te-ai jucat cu copilul la cină, în acest fel se comunică nu doar admirația ci și respectul față de partener. Ne dezvoltă un obicei de a aprecia lucrurile frumoase pe care le face partenerul nostru și a le valida în loc să ne focusam și să aducem în discuție doar ce nu funcționează, astfel când ne raportăm doar la ceea ce partenerul nostru face greșit avem o atitudine superioară în locul celei de apreciere și validare.
În relațiile fericite un rol extrem de important îl are prietenia. Prietenia într-o relație va sta la baza înțelegerii, conexiunii adevărate și a sexului.
Cunoașteți-vă partenerul și care este universul lui, ce îi place, ce îl stresează, care sunt valorile lui… puneți întrebări deschise arătându-vă interesul activ despre universul lui interior și ceea ce îl înconjoară. Comunicați cu afecțiune și respect, admirație și validare către partener, nu este suficient ca voi să știți și să simțiți lucrurile acestea, este important ca și partenerul să știe despre acest lucru. Chiar dacă e o apreciere mică… mulțumesc pentru că ai spălat vasele.
Tuturor ne place să ne simțiți apreciați, scanați mediul pentru lucruri pe care le apreciați în loc să fiți hipervigilenți la lucrurile pe care nu le face bine de fiecare dată. Concentrați mult mai multă atenție în cuplu pe admirație, validare și apreciere. Suntem mai iertatori către noi decât către alții.
Cu toți dăm greș în relaționare, dar ce putem face este să facem un pas înapoi și să ne cerem scuze, să reparăm greșeala cu umor și admirație.
Fiecare relație este o experiență transculturală chiar dacă oamenii vin din același mediu geografic, avem istorii de viață diferite, stiluri de atașament și așteptări diferite, alte moduri de a ne raporta la dinamică de cuplu de aceea este important să ne cuprindem universul interior reciproc și să fuzionăm în același timp păstrându-ne unicitatea cu umor și înțelepciune. Atitudinea noastră îl poate inspira pe partner să facă aceleași lucruri.
Care sunt atributele unei relații fericite?
-intimitatea, prietenia, protecția, respectul, comunicarea autentică, conexiunea, suportul, sentimentul că ești apreciat
Care sunt piedicile unei relații?
-critica, cearta, devalorizarea, ostilitatea, violența
Iubirea nu este doar o emoție, este o abilitate, un talent, o deprindere pe care este bine să o învățăm. Iubim în funcție de harta iubirii din copilărie de la părinții noștri, ce am obeservat la ei, cum ne-am câștigat noi înșiși iubirea lor, a fost condiționată, a fost supracompensată, a fost atribuită pe performanță?