Poeţii susţin că atunci când se încearcă dezlegarea misterului unui curcubeu, nu facem decât să îi distrugem esenţa.
Oamenii de ştiinţă susţin că dacă nu încercam să facem asta vom rămâne prizonierii acestor forţe pe care le admirăm atât.
Cum putem noi, ca fiinţe umane, să împăcăm capacitatea noastră înnăscută de a privi creaţia prin ochii metaforelor şi poeziei cu aceeaşi înnăscută abilitate de a analiza, sintetiza, explica, prezice şi controla? Este oare posibil să descifrăm magia şi, în acelaşi timp, ştiinţa unei relaţii?
Dar unde mai este magia dintr-o relaţie când noi am studiat-o atât de atent, încât putem prezice cu o precizie surprinzătoare dacă un cuplu va rezista primilor zece ani de căsnicie? Unde se află magia în identificarea, numirea şi numărarea atentă a tipurilor de posturi corporale, intonaţii şi inflexiuni ale vocii?
Dacă separăm curcubeul de caracterul nostru înnăscut, cu ce rămânem? Cu cifrele de pe un ecran de calculator? Cu măsurători ştiinţifice în analize multiple şi variate a sute de comportamente mărunte? Cu liniile dintr-un grafic sau tabel? Să fie asta, într-un final, tot ceea ce reprezintă o relaţie?
În cartea ”Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite”, autorii, John C. Friel şi Linda D. Friel, dau câteva răspunsuri la aceste întrebări. Conform cărţii, ştiinţa, arta, magia şi numerele se potrivesc într-o oarecare măsură, pentru că la un anumit nivel, nu sunt decât nişte modalităţi de a descrie acelaşi fenomen. Tocmai asta e magia.
Precum Wiliam Shakespeare şi Abraham Lincoln, Albert Einstein a fost şi el un magician, dar a reuşit să alăture magiei cifre, iar asta s-a numit ştiinţă. Universul este magic şi, în nimicia ce ne caracterizează, este de datoria noastră să îi dezlegăm misterul. Cu cât îl înţelegem mai bine, cu atât mai mult ne va dezvălui din magie, spre amuzamentul şi deliciul nostru – ceea ce de fapt reprezintă şi o relaţie reuşită.
Psihologul John Gottman poate prezice cu o exactitate de 94% dacă o relaţie va fi reuşită sau nu, bazându-se, printre altele, pe rata dintre interacţiunile pozitive şi cele negative dintre parteneri de-a lungul drumului pe care îl au de parcurs. Şi totuşi, acest fapt nu scade cu nimic magia dintre iubiţi, deoarece, pentru fiecare dintre noi, găsirea şi menţinerea unei astfel de relaţii este simţită ca fiind magică, indiferent dacă se aplică sau nu cifrele cercetătorilor.
După cum cred că majoritatea dintre noi ştim deja, talentul nedisciplinat duce de cele mai multe ori fie la nimic, fie la haos. Te poţi naşte cu un talent muzical minunat, dar dacă nu înveţi abilităţile şi tehnicile de a compune muzică sau nu înveţi să cânţi la un instrument, nu vei reuşi niciodată să creezi minunata simfonie ce stă închisă în cromozomii tăi.
Dacă tu, precum toate fiinţele umane, ai o dorinţă înnăscută de a avea relaţii sănătoase, profunde, pline de iubire, dar nu vezi aşa ceva în jurul tău ca exemplificare, atunci ştiinţa ne informează că îţi va fi dificil să ai astfel de relaţii. Şi astfel, auzim cu groază oameni spunând: ”Nu vreau să ştiu nimic despre ceea ce înseamnă o relaţie. Nu trebuie decât să fim împreună şi totul se va rezolva.”
Ţine minte! În lumea relaţiilor, acestea sunt faimoasele ”ultime cuvinte” înaintea de moartea unei legături amoroase…