Pe parcursul perioadei fertile, multe femei se plâng de ”durerile lunare”, ”musafirul nepoftit” cum mai este numită menstruația. Însă atunci când acest ciclul al vieții se încheie – ciclul menstrual – se instalează menopauza. Dispar sângerările lunare, însă se instaurează alte simptome supărătoare pentru unele femei. Și chiar afecțiuni precum osteoporoza, dar și afecțiuni cardiovasculare sau chiar afecțiuni psihologice. În plus, libidoul scade. Înseamnă asta oare că viața sexuală s-a terminat?
Menopauza se poate instala la diferite vârste. Însă, intervalul cel mai probabil este 45-53 de ani. Iată cum se poate modifica apetitul sexual al unei femei care tocmai a intrat la menopauză. ”De obicei, în perioada de menopauză există modificări și în ceea ce privește viața sexuală, prin scăderea libidoului și apariția diverselor stări emoționale, dar și prin faptul că apare un grad de atrofie vaginală, uscăciune, toate acestea datorându-se lipsei de estrogen” explică dr. Laura Mustață, medic ginecolog.
Deși multe femei, nu se mai gândesc că este necesar să meargă la controale gincologice de rutină mai ales după ce se instalează menopauza, medicii avertizează despre importanța acestor consultații medicale. ”Încurajăm femeile să vină la control tocmai pentru a discuta problemele care apar din cauza instalării menopauzei. De obicei, existând tratamente simptomatice pentru a îmbunătăți calitatea vieții sexuale, fie prin geluri ori crème sau ovule cu estrogen” a mai completat medicul ginecolog.
Pentru o bună calitate a vieții la orice vârstă și implicit la menopauză, nu doar femeiele trebuie să se informeze ci și partenerii acestora. ”Mai important decât atât este ca pacientele să înțeleagă că menopauza afectează cuplu ca un tot. Și că e nevoie de suport din partea partenereului în această etapă și că viața va trebui adaptată tocmai pentru a se putea bucura în continuare de o viață de cuplu împlinitoare” a mai adăugat dr. Laura Mustață, medic ginecolog.