Conceperea unui copil cu persoana iubită este un vis frumos pentru multe cupluri. Dacă în cazul unora, sarcinile se instalează pe neașteptate, alții așteaptă de ani de zile și nu li se întâmplă. Sunt mai mulți factori implicați în acest proces: vârsta joacă un rol important dar și cât de dese sunt raporturile sexuale neprotejate. Medicii specialiști recomandă sexul cel puțin o data la două zile pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată.
Te chinui de ceva timp să rămâi însărcinată și nu reușești? Este oare cazul să mergi la medic? ”Dacă ai mai puțin de 35 de ani, poți avea raporturi sexuale neprotejate și regulate până la 12 luni până să te prezinți la un consult de specialitate” a explicat dr. Cristina Tănase Damian, medic ginecolog, cu experitiză în infertilitate. Dacă însă ai trecut de 35 de ani și nu rămâi însărcinată deși îți dorești asta, iată ce trebuie să faci. După vârsta de 35 de ani, timpul de așteptare pentru instalarea unei sarcini este redus la jumătate: doar 6 luni până să te prezinți la un consult de specialitate.
Atunci când vine vorba despre fertilitate la femei și la bărbați circulă și o mulțime de mituri. Iată două dintre acestea: ejacularile frecvente ( în fiecare zi) scad fertilitatea. Ejacularile rare (5-10 zile) cresc fertilitatea. Medicii au altă opinie. Iată ce este important de reținut: ”Abstinența sexuală mai lungă de 5 zile afectează numărul de spermatozoizi. Abstinența sexuală mai lungă de 10 zile duce la afectarea tuturor parametrilor spermogramei (număr, motilitate, morfologie)” a mai explicat medicul.
În vederea fecundării ovuluiui, un contact sexual la fiecare 2 zile presupune asigurarea unui succes, însă contactul sexual zilnic pare că are totuși un avantaj. Unii bărbați au un număr scăzut de spermatozoizi. Ce este de făcut în cazul lor? ”Contactul sexual zilnic la bărbații cu oligozoospermie (număr redus de spermatozoizi) pare să îmbunătățească calitatea și motilitatea spermatozoizilor” a mai explicat dr. Cristina Tănase Damian.