Nici nu ne gândim, în momentul în care începem o relație, că aceasta se poate termina. Mai mult, avem impresia că totul va fi mereu roz, că vom simți pentru totdeauna fluturi în stomac. Din păcate, nu este așa. Desigur, nu există o perioadă de timp sau o regulă pentru anumite aspecte negative. Sunt cupluri care se ceartă rar. Dar alții, după puțin timp, nu se mai pot înțelege. Mai există și cazurile în care cei doi se despart după 30 de ani de căsnicie. Ce trebuie să înțelegem că fiecare pereche are ritmul său. Dar, de multe ori ne dorim să salvăm ceva, de dragul amintirilor, copiilor sau din alte motive. În asemenea situații poate fi benefică terapia de cuplu. Această reprezintă un proces terapeutic destinat să ajute partenerii să-și îmbunătățească relația. Prin participarea la asemenea ședințe, disponibile și online, cei doi pot învăța să-și rezolve conflictele. Întregul scop al terapiei este că doi soți sau iubiți să poată să comunice mai eficient. Este adevărat că relațiile de cuplu sunt supuse unor presiuni considerabile. Lumea s-a schimbat, având ca factori de tensiune stresul cotidian, joburi solicitante, media, alte influențe. Terapia de cuplu, inclusiv cea online, poate oferi o soluție.
Nu poate fi nimic mai trist decât doi oameni care nu-și mai vorbesc. Vedem adesea la terase sau pe bănci cupluri care, în loc să discute, stau pe telefoane. Mai mult, din cauza agitației zilnice, uită să comunice. Aceasta este poate una dintre cele mai frecvente probleme în relațiile de cuplu. Anumiți factori pot face ca partenerii să aibă dificultăți în a-și exprima gândurile. Unora le este greu să-și arate sentimentele. Aceste lucruri aduc neînțelegeri, conflicte, despărțiri. Terapia de cuplu poate ajuta în acest sens. Prin tehnici speciale, se poate lucra la dezvoltarea abilităților de comunicare. Cei care nu se pot deplasa pot să aleagă terapie de cuplu online. Este ideală dacă cei doi se află la distanță, dar doresc totuși rezolvarea problemelor. Un terapeut va ghida cuplul în comunicare. Îi va ajută să înțeleagă mai bine punctul de vedere al celuilalt, cu un răspuns constructiv. Aceste tehnici au rolul dea reduce tensiunile, îmbunătățind legătura emoțională dintre parteneri.
Cum spuneam în paragrafele anterioare, ar fi frumos că totul să fie roz într-o relație. Cu părere de rău spunem că, în orice relație, conflictele sunt inevitabile. Însă modul în care sunt gestionate poate face diferența între o relație sănătoasă și una disfuncțională. De aceea, terapia de cuplu îi ajută pe parteneri să învețe tehnici de rezolvare a conflictelor. Terapeutul are rolul de ghida cuplul să-și identifice sursele de conflict. Acesta îl va ajută să înțeleagă tiparele distructive de comportament. Prin pregătirea pe care o are, prin diverse tehnici terapeutice, poate oferi soluții. Terapia, chiar și cea online, poate fi extraordinar de benefică pentru ambele părți, contribuind astfel la consolidarea relației.
Ne dorim să simțim acele trăiri de la începutul relației. E greu însă, mai ales după mai mulți ani. Pe măsură ce relațiile evoluează, este totuși normal ca între parteneri să existe o distanțare. Stresul, responsabilitățile zilnice, lipsa timpului pot deteriora viața de cuplu. Terapia are rolul de a-i ajuta pe cei doi să se reconecteze. Ar fi ideal să reușească să redescopere sentimentele, să-și regăsească pasiunea. Un bun terapeut știe exact cum să pună problema. Va putea să îi aducă pe cei doi în punctul în care să înțeleagă ce vor. Desigur, nu poate face minuni, dacă nu există voință de ambele părți.
Existența noastră nu este liniară. Avem suișuri și coborâșuri de-a lungul vieții. Schimbări precum căsătoria, nașterea unui copil, cariera, boala, pot avea un impact semnificativ asupra relației de cuplu. Aceste evenimente pot provoca stres, scoțând la iveală diferențe de opinie. Putem ajunge chiar până în punctul în care să spunem că nu îl mai recunoaștem pe celălalt. De multe ori nu știm să ne exprimăm temerile, anxietățile, așteptările. Asta duce la o altă deteriorare. Terapeutul ne ajută să prindem curaj, să comunicăm aceste aspecte celuilalt. Trebuie să învățăm să ne adaptăm sau să înțelegem ceea ce simte partenerul. Chiar și terapia online ne poate ajuta în acest sens. Totuși, trebuie ca noi să ne dorim să facem asta. Trebuie să fim deschiși să acceptăm aceste schimbări.
Uneori, problemele individuale pot perturba viața de cuplu. Unii au traume din trecut, au depresia sau alte probleme psihologice. Toate acestea pot afecta negativ relația de cuplu. În acest sens, terapia de cuplu poate juca un rol crucial în abordarea acestor probleme. Terapeutul îi poate ajuta pe parteneri să-și gestioneze problemele individuale. În unele cazuri, poate fi recomandată terapia individuală, în paralel cu terapia de cuplu.
Scăderea libidoului este o problemă actuală. Este experimentată de mulți parteneri. Chiar dacă nu este o cauză vizibilă, este posibil că să fie ceva în subconștient. Cu ajutorul terapeutului pot fi abordate problemele legate de intimitatea fizică. Posibil să fie nevoie și de un altfel de specialist, precum un medic. O asemenea problema poate fi extrem de frustrantă. De fapt, poate duce la încheierea unei relații frumoase. De aceea, nu ar trebui să o considerăm tabu, ci să o abordăm cu curaj.
Nu mai este niciun secret că aceasta joacă un rol vital în îmbunătățirea relațiilor. Pentru cei mai introvertiți sau aflați la distanță, funcționează perfect și terapia online. Dacă în urmă cu ceva timp, oamenii se fereau să meargă la terapeut, acest lucru s-a schimbat. A face acest pas este a conștientiza că există o problemă și că dorim schimbare. Deși nu există rețete miraculoase, terapeutul va face tot ce-i stă în putință pentru a ajuta. Este păcat să nu dați o șansă relației voastre!