Nimeni nu se gândește că s-ar putea afla într-o relație abuzivă. Este important să știi de la bun început care sunt semnele care îți sugerează că partenerul este abuziv, astfel încât să închei relația când nu este deja prea târziu. În general, relațiile abuzive încep cu genul acela de iubire pe care nu ai mai experimentat-o înainte, iar astfel victima devine confuză. Mulți dintre abuzatori îți spun că „nu am mai simțit asta pentru nimeni înainte” sau „momentul în care te-am văzut am știu că vreau să mă căsătoresc cu tine”. Relația avansează destul de rapid, primești cadouri și complimente și chiar îți sugerează să vă mutați împreună după câteva luni de relație. Dacă ți se întâmplă toate astea, iată ce semne ar trebui să-ți indice că ești într-o relație toxică.
Atunci când vrei să ai control asupra unei situații sau persoane, o tactică frecvent folosită este să-i faci să se simtă vinovați. Nimeni nu vrea să fie motivul din spatele tristeții unei persoane, iar acest sentiment de vină poate avea un efect persuasiv. Chiar dacă acea vină provine din acuzarea partenerului că înșală sau că dacă petrec timp prea mult cu prietenii sugerează că nu își mai iubesc partenerul, o persoană abuzivă știe exact ce butoane să apese astfel încât victima să fie forțată să se simtă prost, chiar și atunci când nu există motive să o facă. Abuzatorul va încerca de cele mai multe ori să-și facă partenerul să se simtă responsabil pentru emoțiile lui. În momentul în care victima își asumă această vină, abuzatorul câștigă control asupra situației și îl folosesc în avantajul lor.
Cum se întâmplă asta? Limitează timpul partenerului în care poate interacționa cu alte persoane. Există două moduri în care abuzatorul va încerca să-și izoleze partenerul: nu îi permite să faci nimic altceva fără el sau încearcă să creeze probleme și discuții între victimă și alte persoane din viața ei. Orice persoană aflată înafara relației este percepută de abuzator ca o amenințare, mai ales că prietenii și familia sunt mult mai predispuși să observe aceste semnale de alarmă, iar vctima nu o va face pentru că este orbită de emoții.
Abuzul fizic și emoțional nu stă departe unul de celălalt. Abuzatorul are nevoie de nesiguranțele partenerului pentru a-l pune la punct. Comentariile negative sunt și ele o metodă de manipulare. Mai exact, încearcă să te dărâme, dar o face să pară ca și când ar fi un feedback constructiv, deși este o insultă. Își critică partenerul pentru orice face și îi dă impresia că nu se descurcă. În realitate, relațiile trebuie să includă și o critică constructivă, pentru că ea face parte dintr-un dialog sănătos, dar limbajul pe care îl flosește nu trebuie să fie obscen sau ofensator.
Abuzul este despre control. Așadar, într-o lume în care oricine are un telefon și fiecare dintre noi deține un cont pe una dintre platformele de social media, această nevoie de control poate duce ca potențialul partener cu un comportament abuziv să îți ceară să vadă interacțiunile tale pe dispozitivele mobile. Verifică telefonul, citesc mesajele, verifică ultimele apeluri, iar cel mai des abuzatorul va spune că fce asta pentru că este o modalitate prin care încrederea și sinceritatea se construiesc în relație.