Învață să comunici într-o relație. Vei vedea că toate aspectele sale se vor îmbunătăți simțitor. Partenerul îți va înțelege mai lesne nevoile, tu vei înțelege ce așteaptă el de la tine.
Împreună vă puteți adapta comportamentul pentru buna funcționare a relației voastre. Iată câteva ponturi în această direcție!
Dacă ești supărată pe partenerul tău, încearcă să te linișteșți, să procesezi ce s-a întâmplat și nu reacționa la impuls. Îl poți răni cu ușurință dacă îi spui „niciodată nu faci ce trebuie”, „niciodată nu asculți ce spun”.
Frazele ce includ „niciodată” sau „întotdeauna” sunt afirmații care îl îngrădesc pe celălalt. Evită să le folosești.
De pildă, „Am nevoie de blândețe” sună diferit de „Mereu ridici tonul la mine, mereu mă pui la punct” sau etc. Ceea ce, practic, creează defensivă.
„Tu” în acest caz, nu este un cuvânt negativ, însă dacă este folosit pentru victimizare, judecată sau control, devine un atac ce NU hrănește conexiunea dintre voi doi.
O bună comunicare necesită spațiu. Nu reacționa numaidecât la nervi, la supărare, riști să fii mai agresivă decât e cazul. Ia-ți câteva clipe și gândește totul în profunzime. Dacă amândoi veți reuși să analizați și nu să vă atacați, veți vedea că NU sunteți unul contra celuilalt, ci o… echipă. Ceea ce înseamnă ÎMPREUNĂ.
Comunicarea nu înseamnă monolog. Chiar dacă ești acum furioasă sau dezamăgită, încearcă să asculți cu atenție ce are de spus partenerul. Verifică dacă mesajul lui a ajuns la tine așa cum el a vrut să îl transmită.
De câte ori nu ți s-a întâmplat să împachetezi un discurs doar pentru a nu îl răni pe celălalt? Sau pentru a închide mai abitir un conflict? Dacă respecți pașii de mai sus, în mod sigur vei reuși să spui ce simți, fără a-ți răni persoana iubită. Și vă veți înțelege și mult mai bine, vei vedea!
Citește și: Dinamici nesănătoase în cuplu pe care e necesar să le corectezi numaidecât