Semne prin care îţi dai seama că eşti într-o relaţie disfuncţională

Descoperă 9 semne prin care conştientizezi că eşti într-o relaţie disfuncţională. Problemele nu trec de la sine, ba mai mult, se pot agrava dacă le ignori!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sunt foarte multe persoane care stau într-o relaţie disfuncţională, sperând ca la un moment dat să se producă o minune şi lucrurile să se îndrepte de la sine. Din păcate, în viaţa reală nu se întâmplă aşa. Ba din contră, ceea ce este rău acum se va agrava.

9 semne că eşti într-o relaţie disfuncţională

Elementele ce ar trebui să ne dea de gândit sunt următoarele:

Lipsa de sentimente

Implicarea emoţională este foarte importantă pentru un cuplu. Este foarte important să comunicăm afectiv, să ne complimentăm reciproc, să ne oferim feedback pozitiv, să ne spunem des cât de mult ne iubim şi apreciem reciproc.

Lipsa sau problemele de comunicare

Verbalizarea nu reprezintă comunicare. Tonul ridicat, injuriile, certurile, scandalurile nu au legătură cu comunicarea normală dintr-un cuplu. Comunicarea adevărată conţine complimente, emoţii şi afecte pozitive, dorinţa de a asculta ceea ce spune celălalt până la capăt, chiar dacă greşeşte, şi răbdarea de a-l face să înţeleagă că a greşit fără să îl traumatizăm.

Comunicarea ne ajută să ne sfătuim în privinţa planurilor de viaţă, să găsim cele mai bune căi de a ajunge acolo unde ne dorim. Personal, eu am o vorbă pe care le-o spun celor care vin la psihoterapie: „Pentru orice problemă există o soluţie ce poate fi descoperită comunicând corect.”

Dacă nu am găsit soluţia, înseamnă că nu am comunicat corect, înseamnă că am verbalizat anumite frustrări în loc să învăţ să comunic.

Dacă consideraţi că aveţi astfel de probleme, poate fi momentul să apelaţi la un psiholog cu experienţă pentru a le rezolva.

Lipsa de timp şi de activităţi petrecute împreună

Timpul petrecut împreună este bine să fie de calitate pentru amândoi. Asta înseamnă să avem activităţi comune care să ne facă plăcere, cum ar fi spectacole, filme, un sport, un joc de societate. Astfel, viaţa de cuplu va fi plăcută şi plină de elemente care să ne aducă buna-dispoziţie şi să ne stimuleze stima de sine şi încrederea în celălalt.

Gelozia extremă

Gelozia în anumite limite este normală atunci când iubeşti. Dacă ajunge însă să îl sufoce pe celălalt, înseamnă că ai trecut de mult de limita rezonabilă.

Şi în acest caz e posibil să suferi de o problemă psihică de care nu eşti conştient ori ai anumite adicţii, cum ar fi alcoolul sau drogurile, ce nu te mai lasă să judeci clar.

O relaţie extraconjugală

Acesta este un subiect extrem de sensibil. Faptul că am ajuns să ne petrecem extrem de mult timp la serviciu, prea mult din punctul meu de vedere, poate duce la anumite afinităţi greu de stăpânit. Însă, atunci când vorbim de o relaţie extraconjugală, este bine să încercăm să vedem dacă este reală sau dacă este doar în imaginaţia noastră.

Orice am descoperi, tot comunicarea este calea. Pentru că, aşa cum am spus mai sus, orice problemă are o soluţie. Bineînţeles că nu orice soluţie este plăcută, dar este de preferat o soluţie neplăcută decât o minciună care ne macină pe interior.

Prietenii toxici

Sunt câteva categorii de prieteni ce merită evaluaţi foarte sincer pentru a vă hotărî dacă mai merită să continuaţi prietenia. Şi aici mă refer la prietenii adictivi, ce vă pot transfera adicţia lor şi vouă, fără să vă gândiţi, prietenii veşnic neajutoraţi, supăraţi, trişti, abătuţi, neînţeleşi. Pentru aceştia, încercaţi să oferiţi o soluţie, iar dacă nu o aplică, le puteţi recomanda să apeleze la un specialist. Dacă nici asta nu doresc să facă, renunţaţi imediat la ei, pentru că ei nu caută o soluţie, ci o persoană pe care să o scufunde în propria lor neputinţă.

Prietenii imaturi – sunt cei care doresc să vă comportaţi veşnic ca un adolescent. Dacă aveţi o relaţie de cuplu, trebuie să o respectaţi şi să o construiţi frumos. Dacă ei nu vă înţeleg, decideţi ce relaţie contează mai mult, pentru că ei şi relaţia de cuplu vor fi veşnic în conflict.

Tulburări sexuale

Frigiditatea, anorgasmia, lipsa erecţiei sau problemele erectile, ejacularea precoce sunt probleme ce pot avea o cauză medicală sau psihologică. Dacă vă întâlniţi cu oricare dintre acestea, mergeţi cât mai repede la un medic pentru a găsi tratamentul cel mai potrivit.

Adicţiile

Alcoolul, drogurile, anumite medicamente pot influenţa dramatic comportamentul unei persoane. Dacă vă aflaţi în relaţie de cuplu cu o persoană aflată sub una sau mai multe din aceste influenţe, nu speraţi că situaţia se va rezolva de la sine.

Apelaţi cât mai urgent la un specialist. Dacă partenerul cu probleme nu doreşte, poate însemna că relaţia s-a stins.

O tulburare de personalitate sau de comportament

Foarte des întâlnesc la cabinet persoane ce au o relaţie cu o persoană ce suferă de o tulburare psihică şi nu recunoaşte acest lucru. Dacă remarcaţi la partener comportamente ce vă dau de gândit – cum ar fi: este tot timpul îngrijorat, apăsat, trist, abătut, speriat, recalcitrant, nervos, furios, are senzaţia că toată lumea are ceva cu el, nu îi pasă de sentimentele nimănui, vă acuză de tot felul de lucruri neadevărate pe voi sau pe ceilalţi –, poate fi cazul să veniţi la psiholog.

Pentru că cel în cauză nu va veni în primă instanţă şi nu îşi va recunoaşte problemele, veniţi voi ca să înţelegeţi care este problema. Cele mai dese tulburări pe care le-am întâlnit la cabinet şi pe care partenerul sănătos le-a considerat normale până a ajuns să fie sufocat au fost următoarele:

  • depresie, anxietate, tulburare bipolară, atacuri de panică
  • tulburare de personalitate: paranoidă, schizoidă, antisocială, borderline, narcisică, dependenţă, ob-sesiv compulsivă, pasiv agresivă
  • gânduri sau acte suicidare
  • schizofrenie

Oricare dintre afecţiunile descrise mai sus nu pot trece de la sine. Cei care suferă de aceste afecţiuni au nevoie de psihoterapie sau, în cazurile mai grave, de tratament psihiatric ori de internare.

Încercaţi să fiţi sinceri cu voi şi dacă aveţi anumite întrebări mergeţi la un specialist până când nu este prea târziu, pentru voi, pentru partener, pentru relaţie.

O relaţie de cuplu sănătoasă are nevoie de sinceritate, afecţiune, sprijin reciproc, comunicare sinceră. Dacă consideraţi că aveţi anumite probleme pe care nu le puteţi depăşi singuri, apelaţi la un specialist. Uneori, din afară, lucrurile se văd mai clar şi soluţiile pot fi uşor de aplicat.

Urmărește CSID.ro pe Google News