Sexualitatea în cuplu: du pasiunea la un alt nivel!

Sexualitatea reprezintă unul dintre ingredientele importante ale vieţii de cuplu.
  • Publicat:
Sexualitatea în cuplu: du pasiunea la un alt nivel!
Sexualitatea reprezintă unul dintre ingredientele importante ale vieţii de cuplu. 
Diferenţele de percepţie ale importanţei sale diferă în funcţie de cuplu sau de parteneri. 
 
Sunt cupluri foarte deschise în care totul este permis, de la schimbul de parteneri la încercarea oricărei poziţii sau jucării sexuale. 
 
Dar şi cupluri mai puritane în care sexualitatea este un ritual ce se petrece o dată pe săptămâna, în ziua liberă a celor doi. Bineînţeles că exemplele de mai sus sunt date din două categorii aflate la poli opuşi. Între cele două exemple aflându-se marea majoritate a cuplurilor care nu îşi permit extravagante dar nici nu se ascund în spatele unui puritanism excesiv.
 
Sexualitatea poate fi elementul cheie care uneşte un cuplu sau doar una dintre multele activităţi prin care, cei doi, îşi trăiesc parteneriatul de cuplu savurând din plăcerile vieţii. Însă, poate fi şi elementul care desparte, dacă unul dintre parteneri se simte: neiubit, nesatisfăcut sexual sau obligat să ofere mai mult decât simte nevoia. 
 
Din punct de vedere psihologic, atunci când vorbim despre sexualitate vorbim despre relaţia pe care această o are intrinsec cu: iubirea, preludiu şi postludiul, orgasmul, excitarea sau incitarea, fantasmele, capacitatea de a încerca noi experienţe dar şi de probleme psihologice sau medicale cum ar fi: frigiditatea sau impotenţa. Iar în extenso cu: nevoia de comunicare, nevoia de a fîş susţinut, nevoia de a fi protejat sau hobby-urile celor doi. În concluzie avem elemente care ţin în mod direct de sexualitate dar şi elemente complementare acesteia. 
 
Deasemenea trebuie subliniat un aspect foarte important: o sexualitate satisfăcătoare în cuplu nu garantează faptul că partenerul nu va simţi nevoia de a înşela. Specific acestul aspect datorită faptului că am întâlnit nenumărate situaţii la cabinet în care unul dintre parteneri îşi punea problema că ar fi trebuit să facă mult mai multe din punct de vedere sexual pentru a nu ajunge să fie înşelat. 
 
Problema înşelatului cuprinde la rândul ei două elemente distincte. Primul se referă la stimulul extern la care este supusă o persoană de către: un coleg, prieten, cunoştinţă. Şi care indepedent de viaţă sexuală trăită în cuplu, probabil, mai devreme sau mai târziu, poate cădea în plasa întinsă de persoană respectivă.
Al doilea motiv: sexualitatea cuplului, care nu îi permite de la satisfacerea propriilor nevoi sexuale, având nevoie de mai multe partide de sex decât îi oferă partenerul. Până la nevoi care ţin de fantasmele proprii şi dorinţa de a experimenta, nevoi rămase fără ecou sau considerate mult prea deocheate pentru a fi încercate.
 
Opinia psihologului: sexualitatea prin tot ceea ce reprezintă ea: de la nevoia de dragoste la nevoia de sex, de la preludiu la post-ludiu, de la orgasm multiplu la acte sexuale repetate, de la fantasmă la noi experienţe, sau de la teamă de a nu fi înşelat la problemele medicale, reprezintă un factor complex de stabilitate emoţională personală dar şi de cuplu.
 
Important este pentru fiecare persoană în parte să încerce să se cunoască cât mai bine, să încerce să îşi evalueze în mod concret propriile nevoi, pentru că, mai apoi, să încerce printr-o comunicare adecvată să creeze o relaţie de durata, în care nevoiele ambilor parteneri să fie respectate şi satisfăcute.
 
Autor: Constantin Cornea, psihoterapeut
Urmărește CSID.ro pe Google News