Suspiciunea în cuplu. Cum pot destrăma bănuielile nefondate o relație – explică Eduard Andrei Vasile, consilier în relații de cuplu și familie

  • Publicat:
Suspiciunea în cuplu. Cum pot destrăma bănuielile nefondate o relație - explică Eduard Andrei Vasile, consilier în relații de cuplu și familie
Foto: Eduard Andrei Vasile, Instagram @profukool

Suspiciunea în relațiile de cuplu nu mai este ceva tabu, ci a devenit chiar un stil de viață pentru multe persoane care devin din ce în ce mai nefericite. Relațiile se deteriorează iar despărțirea este, din păcate, iminentă.

Firește, a suspecta partenerul înseamnă a presupune anumite întâmplări, fără a avea însă o dovadă.

Eduard Andrei Vasile, consilier în relații de cuplu și familie (@profukool pe Instagram), ne spune de ce apare suspiciunea în cuplu și cum poate deteriora o relație.

Originea suspiciunii, traumele din trecut

CSID: De ce suspectăm?

Eduard Andrei Vasile: Cu toții avem un bagaj cu care venim în relații. Unele mai frumoase, altele mai ponosite. Cert este că toate ne-au format într-un fel anume.

Cei mai mulți dintre noi avem anumite traume, avem falsa senzație că tiparul se repetă la nesfârșit și nu mai putem avea încredere în nimeni.

Un simplu gest al partenerului actual care este similar cu o fostă relație ne poate declanșa teama generală și startul suspiciunii.

CSID: Poate fi o trăsătură de personalitate, fără experiențe negative în trecut?

Eduard Andrei Vasile: Firește. Dar și aici vorbim despre mediul în care ne-am format: familia.

Dacă am avut modele mai puțin sănătoase în familie, este foarte probabil să le aplicăm și noi în relațiile de cuplu.

De ce? Simplu. Asta am văzut, asta am înțeles că este firesc, asta facem și noi.

Suspiciunea este ca o plantă otrăvitoare pentru relație

CSID: Cât de tare poate deteriora suspiciunea o relație?

Eduard Andrei Vasile: Avem un talent aparte la a ne face scenarii, scenarii care în proporție de peste 90% nu se vor întâmpla niciodată.

Dacă până acum am spus că o relație este ca o floare ce are nevoie de grijă, apă, soare, dragoste, suspiciunea este ca o plantă otrăvitoare.

Și ea crește, iar pe măsură ce adăugăm ingredientele nepotrivite, se va transforma într-una care ne va mânca, în primul rând, sufletul. Apoi relația.

CSID: Strică suspiciunea relații sănătoase?

Eduard Andrei Vasile: De cele mai multe ori suspectăm persoane nevinovate. De aici încolo nu poate rezulta nimic bun, nici individual, nici în relație.

Da, putem destrăma o relație normală din cauza suspiciunii bazate, de cele mai multe ori, pe nimic.

„Sportul” suspiciunii în cuplu are impact și asupra copiilor 

CSID: Poate suspiciunea să te afecteze temeinic și pe tine, individual?

Eduard Andrei Vasile: Din păcate acolo lovește prima oară.

Suntem din ce în ce mai fragili emoțional, mai nesiguri. Proiectăm apoi asupra partenerului, nu mai avem încredere în noi înșine și începem să ne îndoim de tot ce ne înconjoară, nu doar de partener.

CSID: Cât de mult afectează suspiciunea unui partener familia?

Eduard Andrei Vasile: Exact cum am spus mai sus, dacă am avut modele toxice în familie și practicăm acest „sport” al suspiciunii, vom transmite această trăsătură și copiilor noștri.

Vom aduce neliniște în familie, și știm cu toții că cei mici nu au capacitatea de a distinge și de a înțelege astfel de lucruri.

Putem face rău, așadar, și celor mici. Un rău greu de reparat la maturitate.

CSID: Ce e de făcut?

Eduard Andrei Vasile: Discuțiile oneste cu partenerul sunt un prim pas. Fără să îl acuzi pe nedrept, îi poți spune ce te frământă.

Încrederea este un element de bază într-o relație, așadar va trebui să lucrezi întâi la încrederea în sine, apoi la încrederea în partener.

Nu cere „dovezi” agresive, umilitoare, căci rezultatul va fi pe dos. Adu-i doar la cunoștință neliniștea ta. Cu calm, grijă, afecțiune.

Dacă situația este scăpată de sub control, recomand consilierea psihologică. Este o situație care nu aduce niciun beneficiu nimănui. Dimpotrivă, poate ruina ceva ce ai construit cu multă dragoste.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
3 studii interesante despre sex
3 studii interesante despre sex