Timpul de calitate împreună nu e un clișeu! Doi soți psihologi, Ion Andrei Puican și Oana Puican, dezvăluie cum creăm o conexiune reală în cuplu

Timpul de calitate, petrecut împreună, trebuie să însemne mai mult decât să fim unul lângă altul.
  • Publicat:
Timpul de calitate împreună nu e un clișeu! Doi soți psihologi, Ion Andrei Puican și Oana Puican, dezvăluie cum creăm o conexiune reală în cuplu
Timpul de calitate împreună nu e un clișeu! Doi soți psihologi, Ion Andrei Puican și Oana Puican, dezvăluie cum creăm o conexiune reală în cuplu

Într-o lume în care tehnologia și ritmul alert al vieții ne fac să trăim mai mult pe pilot automat, multe cupluri își pierd capacitatea de a construi o legătură profundă. Deși pare că petrecem timp împreună, adevărul este că prezența fizică nu echivalează întotdeauna cu o conexiune emoțională reală. Ce înseamnă, de fapt, „timp de calitate”? Este suficient să stăm împreună pe canapea, cu telefoanele în mână, sau să luăm cina într-un loc zgomotos, bifând încă o ieșire? Psihologii Oana Puican și Ion Andrei Puican, soț și soție, realizatori ai podcastului „Să vorbim de vorbă”, trag un semnal de alarmă: timpul petrecut împreună trebuie să însemne mai mult decât să fim unul lângă altul.

Ce este concret timpul de calitate în doi?

Esența este să lași la o parte distragerile și să fii cu adevărat prezent alături de celălalt. Timpul de calitate trebuie să fie fără ecrane, dar cu activități care oferă un anumit grad de intimitate.

„În primul rând, cel mai important, mai ales în zilele noastre, este timpul petrecut fără ecrane. Orice. Gătit împreună, mâncat împreună. Stăm și bem paharul ăsta de apă, dar ne conectăm unul la celălalt. E important să fii prezent în momentul acela. Să fii acolo cu celălalt. Acesta este secretul”, spune psihoterapeuta Oana Puican.

Nu este nevoie de planuri elaborate sau de vacanțe scumpe. Uneori, cele mai simple lucruri aduc cea mai mare bucurie în cuplu.

„De exemplu, noi suntem fani să mergem câteodată în formulă de trei, câteodată în formulă de doi, prin magazine și să umplem coșul. Nu despre a umple coșul e vorba, ci despre a sta două ore și a ne aventura printre rafturi, a vorbi, a râde împreună. Să facem haz de necaz de tine și celălalt, pentru că e important să existe acest tip de limbaj în cuplu care îmbină umorul cu ironia, dar nu într-un mod răutăcios, ci plin de iubire. Putem să stăm și pe o bancă în parc, să bem o cafea și numărăm norii. Nu trebuie să facem ceva extraordinar sau deosebit”, adaugă și psihoterapeutul Ion Andrei Puican.

Oana și Ion Puican
Oana și Ion Puican

Ce facem, totuși, cu ecranele?

Ecranele fac parte din viața noastră și nu putem să le ignorăm total. Totuși, în astfel de momente, trebuie să nu uităm să comunicăm cu cel de lângă noi.

„Putem să stăm și în fața ecranelor, de exemplu la un film, dar ar trebui să comunicăm. Să facem comentarii despre film, să ne întrebăm lucruri. Putem sta pe Instagram, dar ne mai arătăm videoclipuri amuzante și râdem împreună”, spune Oana Puican.

O altă metodă de conectare cu partenerul: vacanțele în doi, fără copii.

„Noi mai suntem și mari fani ai ieșirilor în doi. Poate să fie orice, la pădure, la marginea orașului sau în city break. Doar noi doi, fără copil. Nu e nevoie să plecăm pentru perioade foarte lungi, poate să fie pentru o zi, poate să fie pentru două, poate să fie pentru trei ore. Important este să fie”, mărturisește Ion Andrei Puican.

De ce evită multe cupluri să petreacă timp doar în doi?

Multe cupluri aleg să meargă în vacanțe sau să iasă în oraș doar cu prietenii, evitând să fie doar ei doi. Această tendință arată că partenerilor le este frică de intimitate, le este teamă să nu fie văzuți cum sunt cu adevărat.

„E înfricoșător să rămân doar cu tine. În momentul în care rămânem doar noi doi, mai ales dacă facem, de exemplu, hiking, unde semnalul e mai slab și Instagramul nu mai e, e înfricoșător. Sunt nevoit să te văd, și, mai rău, o să mă vezi și poate nu sunt interesant cum ți-am lăsat impresia că sunt. Poate că nu sunt atât de fascinant. Poate că sunt obosit și vulnerabil și tu o să vezi asta, că suntem doar noi doi. Și ce mă fac atunci când îmi pleacă masca?”, mai spune Oana Puican.

O altă formă de a evita contactul cu partenerul este ieșirea în doi în locuri gălăgioase.

„Să știi că mulți aleg zgomotul, pentru că e foarte funny. Cumva dai vina pe zgomotul din ziua ta. Oana nu mai poate să-mi spună că n-am fost împreună. Păi n-am fost împreună la cină? Nu contează că am fost în cel mai gălăgios loc, dar am scos-o la cină. Am fost doar noi doi. N-am fost cu copilul și n-am fost nici cu prietenii. Am fost într-un loc unde oricum tu nu mă auzeai, eu nu te auzeam. Și atunci toate astea sunt păcăleli”, spune Ion Andrei Puican.

Această evitare poate fi un semnal că ceva nu mai merge în relație. „Eu nu te păcălesc pe tine. Eu mă păcălesc pe mine. Eu mă mint pe mine. Pentru că atunci când stăm într-o relație în care nu suntem bine, se simte. Fiecare simte și știe că nu e bine într-o relație”, este concluzia Oanei Puican.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult