Vacanță în doi, fără remușcări. De ce este recomandat să petreceți timp în doi, fără copii?

Este important ca, periodic, partenerii să-și acorde o perioadă pentru reconectare. Iar cea mai bună soluție este o vacanță în doi.
Vacanță în doi, fără remușcări. De ce este recomandat să petreceți timp în doi, fără copii?
Vacanță în doi, fără remușcări. De ce este recomandat să petreceți timp în doi, fără copii?

Cum arată vara voastră? O săptămână la mare, cu copiii, și una la munte, tot cu familia completă? Este minunat pentru cei mici să petreacă timp de calitate în compania părinților, dar părinții trebuie să fie conștienți că au nevoie și de timp pentru ei. De o extra-vacanță doar pentru ei. Nu este un moft, ci o necesitate. Psihoterapeutul Mariana Demeter explică importanța vacanței în doi pentru sănătatea relației de cuplu.

Viața de familie este definită adesea de o rutină care ajută adulții să facă un slalom eficient prin sarcinile de zi cu zi: copii, serviciu, treburi casnice. Timp pentru relația de cuplu rămâne puțin spre deloc, de cele mai multe ori. De aceea este important ca, periodic, partenerii să-și acorde o perioadă pentru reconectare. Iar cea mai bună soluție este o vacanță în doi.

„Multe cupluri care au copii minimizează importanța vacanțelor în doi, valorizând exclusiv vacanțele cu familia completă. Însă au nevoie, cel puțin o dată pe an, de timp de calitate dedicat exclusiv lor, pentru regăsire. Partenerii care petrec timp de calitate împreună, chiar și în doze mici, își îmbunătățesc semnificativ intimitatea și satisfacția în relație, în vreme ce cuplurile care ignoră această nevoie se erodează și pot ajunge în impas”, explică psihologul.

Nu numărul vacanțelor în doi contează, ci calitatea lor, precizează psihologul. Și măsura în care partenerii chiar se dedică unul altuia, fără remușcări că au lăsat copiii acasă și fără a-și petrece timpul îngrijorându-se pentru ei.

Părinții le dedică aproape tot timpul lor liber copiilor, așa că trebuie să se scuture de vina resimțită când își iau o săptămână doar pentru ei. Nu este egoism, este grijă pentru sănătatea cuplului, care este benefică, până la urmă, întregii familii. Așadar, atâta vreme cât cei mici sunt cu bunicii, cu alți membri ai familiei sau chiar cu bona, dacă este o persoană de încredere și foarte apropiată familiei, părinții trebuie să uite de responsabilitățile parentale și să se concentreze exclusiv asupra relației lor. Această vacanță funcționează ca o terapie”, explică Mariana Demeter. O săptămână de vacanță în doi realmente poate face minuni pentru cuplu, aducând:

  • reconectare reală,
  • îmbunătățirea comunicării,
  • gestionarea conflictelor,
  • regăsirea pasiunii,
  • creșterea nivelului de intimitate,
  • creșterea satisfacției în relație,
  • consolidarea relației.

De ce este necesară o vacanță, și nu ajunge, de exemplu, un weekend?

Monotonia unui an întreg nu poate fi spartă în două-trei zile. E nevoie de experiențe comune noi, care pot aduce bucurie și satisfacție, de provocări trăite împreună, de diversificarea activităților recreative și de relaxare reală, iar acest lucru nu e posibil într-un timp atât de scurt. Dacă vorbim de city-breakuri repetate, câteva weekenduri pe an, da, e minunat pentru cuplu. Dar tot recomand și o vacanță mai lungă, măcar de o săptămână, pentru consolidarea relației”, justifică psihologul.

Concluzionând, specialistul face o pledoarie pentru vacanțele în doi atât pentru cuplurile care au copii, cât și pentru cele care nu au: „Trăim într-o societate în care stresul și rutina zilnică pot diminua calitatea interacțiunilor. Timpul petrecut împreună într-un cadru diferit de cel cotidian poate avea beneficii semnificative, ajutând partenerii să vadă lucruri noi unul la celălalt și să își reamintească de ce s-au îndrăgostit. Mi-aș dori să văd mai puține cupluri la terapie pentru că și-au acordat atenția și timpul necesare consolidării relației, regăsirii, reconectării reale, prin vacanțe de calitate. Schimbarea de peisaj poate fi revitalizantă, iar timpul în doi ajută la refacerea legăturii emoționale”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mariana Demeter - psihoterapeut și psiholog clinician
Mariana Demeter este psihoterapeut și psiholog clinician cu drept de liberă practică recunoscut de Colegiul Psihologilor din România începând cu anul 2006. Apecializată în diferite forme de psihoterapie, Mariana Demeter are o experiența de peste 17 ani de terapie individuală 1/1, terapie de ...
citește mai mult