Viaţa în doi, dincolo de înşelat şi job. Cum o poţi îmbunătăţi

Numărul de divorţuri a crescut, înşelatul este la modă, relaţia fără acte a devenit una deschisă, cariera şi banii sunt elementele de maxim succes, iar sexul în trei reprezintă fantasma ce apropie individul de patologie. Copiii sunt crescuţi de bone, bunici, prietenii de la scară sau de oricine altcineva, mai puţin de propriii părinţi, fără reguli, norme, valori. Ne dorim ceva ce nu mai putem obţine. Înţelegerea, comunicarea afectivă, gesturile frumoase par a fi acum ingrediente dintr-o altă lume de mult apusă. Greşim noi sau cel lângă noi, unde se produce ruptura?
  • Publicat:
Viaţa în doi, dincolo de înşelat şi job. Cum o poţi îmbunătăţi

Numărul de divorţuri a crescut, înşelatul este la modă, relaţia fără acte a devenit una deschisă, cariera şi banii sunt elementele de maxim succes, iar sexul în trei reprezintă fantasma ce apropie individul de patologie. Copiii sunt crescuţi de bone, bunici, prietenii de la scară sau de oricine altcineva, mai puţin de propriii părinţi, fără reguli, norme, valori.

Ne dorim ceva ce nu mai putem obţine. Înţelegerea, comunicarea afectivă, gesturile frumoase par a fi acum ingrediente dintr-o altă lume de mult apusă. Greşim noi sau cel lângă noi, unde se produce ruptura?

Psihologul Constantin Cornea crede că doi parteneri pot avea relaţia la care visează, asta dacă sunt legaţi de sentimente puternice şi ambii depun puţin efort.Iată care ar fi, în opinia specialistului, paşii de urmat!

Cunoaşterea celuilalt dincolo de flirt. Dragostea nu este niciodată de ajuns pentru a deveni un cuplu sudat. Acesta este doar ingredientul de început, cel care te face să alegi pe cineva ce ţi se pare, da, ţi se pare, că este cel mai aproape de ceea ce îţi doreşti. De ce ţi se pare? Pentru că secreţia de hormoni, atunci când iubeşti pe cineva, este imensă, nemaiîntâlnită într-o altă situaţie de viaţă. Serotonina, oxitocina şi dopamina te fac să visezi cu ochii deschişi. Şi asta este cea mai mare păcăleală.

Respectul faţă de propria persoană. Foarte mulţi uită, după foarte puţin timp, să se mai îngrijească, să aibă grijă de igienă, de felul în care se îmbracă, de cum îşi aranjează părul sau se parfumează. Varianta lui cea mai bună este doar pentru serviciu. Odată ajunşi acasă, oboseala, nervii întinşi la maximum de ziua de lucru, machiajul, felul în care mâncăm, hainele de casă şi pijamalele devin cartea de vizită prezentată partenerului.

Astfel, persoana pe care ai cucerit-o, frumoasă, aranjată, parfumată, frumos îmbrăcată, a dispărut, ajunge să fie pur şi simplu înghiţită de tipa aceasta nervoasă, suspicioasă, lipsită de chef de vorbă sau de sex.

Respectul faţă de partener. Aşa cum am spus li mai sus, nu uitaţi să rămâneţi în ochii partenerului/ei aşa cum el/ea v-a cunoscut. Îmbrăcaţi-vă, aranjaţi-vă, parfumaţi-vă, rujaţi-vă şi mai ramaneti machiată de dragul lui. Încercaţi să purtaţi o discuţie despre cum i-a fost ziua, ascultaţi ce are de spus şi încercaţi să îl ajutaţi să depăşească problemele prin care trece.

De dragul ideii de familie, pentru că vă doriţi armonie şi înţelegere, nu uitaţi de libertatea celuilalt. Libertatea de a-si construi cariera pe care şi-o doreşte, de dorinţa de a face sport sau de a-şi petrece timp şi fără voi. Nu atât de mult încât să nu mai conteze familia, dar nici atât de puţin încât să se simtă sufocat.

Comunicarea se confundă lesne cu verbalizarea, tonul ridicat, cererile condescendente. De ce? Pentru că nu mai este timp, totul merge pe repede înainte, sexul la prima întalnire (eventual sub influenta alcoolului) a devenit un ritual. Un filosof spunea odată: dragostea a murit atunci când ceri ceva partenerului, de parcă ai merita, uitând să îţi meriţi sau să cucereşti ceea ce pretinzi.

Comunicarea adevarată reprezintă acea calitate prin care ai grijă să transmiţi iubire, afecţiune, înţelegere, parteneriat. Înseamnă să te gândeşti înainte de a vorbi, să îţi pese de celalalt atunci când îi transmiţi ceva.

Căsătoria şi copiii. Vorbiţi despre ceea ce vă doriţi, despre valorile care stau la baza unei familii adevărate. Vă doriţi să vă căsătoriti? Câţi copii vă doriţi? Cine va avea grijă de ei? Care sunt valorile, normele, obiceiurile pe care acesta le poate vedea la voi? Apoi câtă dragoste le puteţi oferi? Nu cadouri, tabletă, televizor! Cât vă vedeţi oare jucându-vă cu el? Aveţi oare răbdare să construiţi împreună cu el Lego, să  modelaţi  plastilină, să coloraţi, să dansaţi cu el în braţe sau în cârcă, să faceţi pe căluţul? Toate astea pentru a creşte, cu adevărat, un copil fericit.

Sexul. Da, acesta poate fi un element benefic sau malefic pentru cuplu. Există: sex (preludiu, postludiu, orgasm, poziţii diferite, locuri diferite, complimente), fantezii (roluri, jucării sexuale, filme pentru adulţi) si fantasme (sexul în trei, schimbul de parteneri, sexul cu mai mulţi parteneri). Sexul şi fanteziile unesc cuplul, fantasmele îl distrug cu siguranţă.

Numărul de acte sexuale şi nevoile scad cu timpul. Nu în acelaşi mod pentru ambii  parteneri, de obicei unul rămâne mai doritor de sex, considerând că nu are parte de numărul de acte sexuale de care are nevoie, deci este victimă. Iar celălalt se consideră la rândul său victimă pentru că se simte obligat să facă mai mult sex decât simte nevoia.

O discuţie sinceră, complimentele, gesturile de afec’iune, toate pot readuce cu siguranţă echilibrul din acest punct de vedere.

Cariera. Cât timp dedicaţi serviciului? Ce vă doriţi să construi’i în această privinţă? Când veţi şti că aţi atins ceea ce vă doriţi, dar şi ceea ce vă trebuie sau vă permiteţi cu adevărat?

Când puteţi pune într-o ecuaţie echilibrată: timpul petrecut la serviciu, banii ce vă sunt de ajuns, postul care vă mulţumeşte? Toate acestea trebuie să lase loc şi familiei, dar şi propriei sănătăţi, prieteniilor adevărate sau hobby-urilor.

Hobby-urile. Indiferent dacă vorbim de excursiile la munte, de sky, de alergat în parc, de sală de colecţionatul de timbre sau de mers la teatru sau la film, nu uitaţi să petreceţi timp de calitate, doar voi doi, împreună cu copilul sau alături de prieteni. Doar aşa veţi putea construi o familie unită, care ştie să se bucure de viaţă.

Prietenii. Personali sau ai cuplului, aceştia pot reprezenta o sursă de energie sau de bucurie, pentru că vă petreceţi împreună vacanţele, weekend-urile sau serile. Pentru că mergeţi împreună la spectacole, alergaţi în parc sau vă sfătuiţi cum să vă îmbunătăţiţi viaţa de cuplu, să vă creşteţi copiii sau cariera.

De asemenea, pot fi toxici dacă atrag pe unul dintre voi în tot felul de adicţii (alcool, droguri), dacă vin doar pentru a se plânge sau îi vedeţi doar când au ei nevoie. Aveţi grijă să remarcaţi la timp dacă prietenii vă ajută să construiţi sau, din contră, pot distruge pe unul dintre voi sau relaţia.

“Concluzie: o familie puternică are nevoie de doi parteneri care să aibă disponibilitatea de a construi, dorinţa de a oferi şi capacitatea de a-l înţelege pe celălalt. Nimic nu vine de la sine, totul se construieşte’’, adaugă Constantin Cornea pentru CSID.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult