Vrei o relație conștientă? Iată 10 lucruri pe care ar trebui să le faci

  • Publicat:
Vrei o relație conștientă? Iată 10 lucruri pe care ar trebui să le faci

O relație conștientă este acel parteneriat pe care toți ni l-am dori, acea relație armonioasă care să ne împlinească și să ne facă fericiți. În cartea Primește iubirea pe care o dorești. Ghid pentru cupluri, Harville Hendrix și Hellen LaKelly Hunt oferă o listă cu 10 caracteristici esențiale ale unei relații conștiente.

Un parteneriat conștient presupune, în opinia lui Harville Hendrix, creatorul terapiei Imago, psiholog și autor, o “relație care stimulează la maximum dezvoltarea psihologică și spirituală a ambilor indivizi: această relație ia naștere când partenerii se focalizează în primul rând asupra relației”. Lista următoare evidențiază câteva dintre diferențele esențiale din atitudine și comportament.

Încearcă să înțelegi că relația voastră are un scop profund, să vă ajute să depășiți limitările din copilărie!

În momentul în care înțelegi că toate rănile nevindecate ne afectează comportamentul de fiecare zi, inclusiv cel din relație, poți analiza acele aspect din relație care sunt disfuncționale. Și, în momentul în care faceți împreună – tu și partenerul tău – această analiză profundă a relației voastre, veți începe să vedeți lucrurile dintr-o altă perspectivă.

Practic, c ear trebui să înțelegi încă de la început, spune Harville Hendrix, este că scopul inconștient al unei relații de iubire este să încheie copilăria.

Într-o relație conștientă, e important să îți formezi o părere corectă asupra partenerului tău!

Dacă proiectezi pe el cine ai fi vrut tu să fie, sau “defectele” celor care te-au crescut și ți-au provocat acele răni, nu îl poți vedea în mod autentic. Dacă încerci să îl poți vedea ca pe o altă persoană rănită care are nevoie să se vindece, și nu ca un salvator, poți duce relația la nivelul unui parteneriat conștient.

Învață să ceri și să comunici partenerului nevoile și dorințele tale!

Partenerul nu are cum să îți citească gândurile și să-și dea seama ce vrei. Într-un parteneriat inconștient poți rămâne agățat de astfel de idei. Însă, într-o relație conștientă, e important să comunici clar ceea ce ai nevoie. Așadar, dacă spui într-un mod concis, cu ton al vocii blând, cu privire caldă și în propoziții la persoana întâi ceea ce vrei și ai nevoie, cu siguranță partenerul tău va fi mai atent la nevoile tale și va face tot posibilul să le împlinească.

Treci de la a trăi “reactiv”, la a trăi “proactiv”!

A reacționa din rănile copilăriei, din traumă nu este o modalitate sănătoasă într-o relație. Într-un parteneriat inconștient, mai întâi reacționăm și abi după aceea reflectăm la ce ne-a făcut să avem acel comportament. Într-o relație conștientă, ne antrenăm să găsim moduri constructive de a ne comporta, mai ales după ce analizăm ceea ce s-a întâmplat și nu reacționăm.

Învață să acorzi importanță nevoilor și dorințelor partenerului în aceeași măsură în care acorzi importanță și pentru ale tale.

Când ești într-o relație conștientă, nu ești de părere că partenerul trebuie să îți împlinească EL toate nevoile, la fel cum nici tu nu trebuie să te sacrifici pe tine pentru a le împlini pe ale lui.

Ai grijă să menții siguranța continuă în cuplu!

Asta înseamnă să renunți la critici, învinuiri, reproșuri sau a-l face pe celălalt să se simtă vinovat. Într-o relație conștientă știi că e important să ai comportamente positive, hrănitoare la adresa partenerului, pentru că doar într-un astfel de mediu poate avea loc vindecarea amândurora.

Înlocuiește judecata cu curiozitate!

Într-o relație inconștientă, ai așteptarea nerealistă ca celălalt să îți semene, să se comporte și să gândescă așa cum ai face-o tu. Însă, dându-i voie partenerului să fie diferit și respectându-l pentru asta. Dă-ți voie să descoperi lumea interioară unică a partenerului tău cu curiozitate, fără să-l judeci.

Devino conștient că suntem ființe iubitoare și complete

 Practicăm iubirea necondiționată, atunci când “căutăm să-i vindecăm celuilalt rănile copilăriei , concentrându-ne pentru o vreme doar asupra sa, ajutându-l să simtă că se poate baza pe noi pentru a fi susținut”, ne spune Harville Hendrix.

Acceptați că a avea o relație conștentă nu este o misiune ușoară!

 Într-un parteneriat inconștient crezi că găsirea partenerului potrivit îți va oferi o relație de calitate. Ceea ce spune Harville Hendrix este că pentru a avea o relație conștientă noi trebuie să fim partenerul potrivit. Așadar, o relație de calitate cere angajament, disciplină și curajul de a te schimba.

 

Foto: Vows on the Move pentru www.unsplash.com

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult