Am primit zilele trecute un pedometru, un aparat din acela pe care il porti cu tine pretutindeni si iti arata cati pasi faci, ce distanta parcurgi si cate calorii arzi astfel. Si l-am luat la serviciu. Cu tot cu cei de pe drum, dus-intors, cati pasi ziceti ca am facut? 1.000. O nimica toata. Doar 30 de calorii mi-a aratat ca am ars, mergand, aproape intr-o zi intreaga. De munca, chipurile.
Ma uit la mine: fac in jur de 5 minute pana la birou, iar acolo nu stiu daca ma ridic alte 5 minute de pe scaun. Cam 8 ore intepenesc.
Cu ochii in monitor, desigur, problema la care ne-am uitat indeaproape numarul trecut. In vremuri moderne, mancarea face picioare si vine la tine dupa un telefon la firma de catering. Apa la fel. E chiar pe hol.
Sa indraznesc sa va spun insa ca sunt zile in care de lene sau treaba nu ajung nici macar sa beau un pahar? Ma uit si la altii: 50% dintre angajati iau in greutate in timp ce sunt la serviciu, potrivit unor cifre ale Institutelor de Sanatate din lume.
20% dintre ei pun 5 kilograme, 10% aproximativ 9. Timp de sala nu mai e din cauza programului, de mancat sanatos cui ii mai arde cand vede meniul on-line, se uita in farfuria colegului sau vrea sa se consoleze dupa cearta cu seful, iar de automatele de cafele si dulciuri ne lovim peste tot.
Dar va mai amintiti vorba „daca vrei cu adevarat, poti?”…
Salata de acasa si mersul in locul e-mail-ului
Trebuie neaparat sa redescoperiti ce e aia pauza de masa. Si pe cat posibil sa faceti si ceva miscare, sa va alimentati si bine in ora respectiva. Caserola cu mancare adusa de acasa pare ea o corvoada, dar e delicioasa si sanatoasa.
Nu mancati pe tastatura, pe masa de lucru – nu o sa va dati seama cand infulecati de 3 ori portia normala. In plus, aceste locuri au de 400 de ori mai multe bacterii ca o toaleta, sustin cativa cercetatori. 30% dintre angajati spun ca iau 2 gustari zilnic.
Poate mai lasati chipsurile si luati niste fructe de pe drumul spre serviciu, ca tot e sezonul lor. Uitati si de telefon si e-mail cand se poate. Mergeti personal si livrati mesajele. 5 pasi nu omoara pe nimeni.
Specialistii recomanda oricum 2 plimbari scurte la fiecare ora. Angajatii care pot face sport la munca sunt mai productivi, fericiti, eficienti si calmi, am aflat de la BBC News ce prezenta o cercetare.
Toti doctorii sunt de acord: cu cat un om sta mai mult pe scaun la serviciu, cu atat riscurile de a deveni supraponderal cresc. Apar si probleme mari cu durerile de spate, si cu productia spermei.
Iar daca totusi reusiti sa faceti o jumatate de ora de exercitii fizice pe zi, aflati ca efectele lor benefice sunt alungate de statul pe scaun o vesnicie la birou.