Anticoncepţionalele: beneficiile ascunse, pe lângă efectul contraceptiv

Anticoncepţionalele nu sunt ideale doar pentru evitarea unei sarcini nedorite, ci şi pentru reducerea riscului cancerului ovarian.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Anticoncepţionalele: beneficiile ascunse, pe lângă efectul contraceptiv
FOTO: 123rf.com / Anticoncepţionalele: beneficiile ascunse, pe lângă efectul contraceptiv

Pilulele anticoncepţionale sunt cunoscute ca metoda contraceptivă pe termen lung, care te protejează de riscul instalării unei sarcini nedorite pe durata administrării lor corecte şi consecvente. Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie şi specialist al campaniei Planifică Neprevăzutul, ne vorbeşte despre beneficiile ascunse ale pilulelor contraceptive.

Ce sunt pilulele contraceptive?

Anticoncepţionalele sau contraceptivele combinate (COC) sunt o metodă de contracepţie pe termen lung care conţin hormoni meniţi să împiedice apariţia unei sarcini. Anticoncepţionalele orale combinate conţin doze mici din 2 hormoni care mimează acţiunea hormonilor naturali din corpul femeii (estrogenului şi progesteronului). Cel mai frecvent întâlnit estrogen din pilule este etinilestradiolul.

Cum funcţionează anticoncepţionalele?

  • împiedică ovulaţia – eliberarea ovocitului din ovar
  • modifică consistenţa mucusului cervical pentru a împiedica pătrunderea spermatozoizilor în uter
  • înhibă îngroşarea endometrului, astfel încât dacă cele 2 mecanisme anterioare eşuează şi se produce fecundaţia, embrionul nu se va putea implanta pentru a-si continua dezvoltarea.

Aşadar, scopul administrării lor este de a împiedica apariţia unei sarcini nedorite, dar cu menţinerea unui ciclu lunar stabil şi previzibil. Un ciclu menstrual regulat  este definit prin interval regulat de zile între menstruaţii.

Principalul lor scop este acela contraceptiv. Dar pe lângă acesta, anticoncepţionalele mai au şi alte beneficii.

Ameliorează  acneea

85% din populaţia tânără se confruntă la un moment dat cu acneea, care poate fi o problemă estetică destul de frustrantă. Din fericire, aceasta poate fi tratată cu ajutorul anticoncepţionalelor, acţionând lent şi eliminând atât coşurile deja prezente, cât şi oprind apariţia altora noi. Pentru a avea efect, pilulele se iau numai la recomandarea medicului dermatolog sau a celui ginecolog, după ce se determină  ce tip de pastile ai nevoie.

Reglează ciclul menstrual şi diminuează durerile menstruale

Deşi foarte rar auzim, pilulele contraceptive ajută la reglarea ciclului menstrual. Ciclul menstrual neregulat poate fi reglat la 28 de zile în urma administrării pilulelor, dar numai la indicaţiile medicului. În plus, datorită hormonilor pe care pilulele îi conţin, durerile menstruale vor deveni mai suportabile şi mai uşor de gestionat.

Reduc riscul de cancer ovarian şi endometrial

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei, dar şi principalul factor de deces este cancerul ovarian, arată studiile. Tot cercetările arată că femeile care administrează pilule contraceptive sunt mai puţin susceptibile să dezvolte această boală. La rândul său, şansele de apariţie a cancerul endometrial pot fi reduse.

Printre altele, odată ce ai decis să iei pilulele anticoncepţionale, îţi asiguri confortul unei vieţi sexuale de calitate în care nu trebuie să apelezi la pilula de a doua zi (decât în cazul în care ai uitat să iei la timp pilula anticoncepţională sau nu ai folosit altă metodă contraceptivă) şi nici nu e nevoie să foloseşti o metodă suplimentară (prezervativul), decât în primele 7 zile ale primei folii până acestea încep să-şi facă efectul.

Menţiuni:

  • se iau doar la recomandarea medicului
  • nu protejează împotriva BTS
  • pentru eficienţă maximă se iau în fiecare zi, la aceeaşi oră
  • nu afectează fertilitatea (dacă sunt administrate conform recomandării medicului ginecolog şi se face control cu regularitatea recomandată de medicul specialist).
Urmărește CSID.ro pe Google News