Cât de adânc este vaginul? Care este cea mai bună metodă de a menține vaginul curat și sănătos? Când este secreția vaginală prea multă? Anatomia femeii este absolut fascinantă, așadar aflăm împreună aspecte interesante despre vagin.
În medie, vaginul unei femei este de aproape 9 centimetri adâncime, dar câțiva factori pot afecta dimensiunea precum:
Vaginul este foarte elastic și se poate extinde, în special în timpul sarcinii și nașterii. Când ești excitată, vaginul se poate extinde cât să poată fi penetrat de penis.
Lubrifierea vaginală este de cele mai multe ori asociată cu excitarea. Dar există situații în care să fii foarte excitată de partener, dar lubrifierea să nu se producă, iar acest lucru se poate întâmpla și din cauza vârstei sau a altor factori.
Pe parcursul ciclului menstrual, secreția vaginală se schimbă, atât în calitate, cât și în cantitate, ca rezultat al schimbărilor hormonale care pregătește organismul pentru ovulație. Această secreție începe în faza foliculară, adică la începutul ciclului și este opacă, are o culoare albicioasă și cremoasă. Cu cât te apropii de ovulație, cantitatea începe să crească, la fel și transparența și textura.
Mergi la medic dacă observi schimbări anormale ale secreției vaginale în textură, miros sau culoare (verde, galbenă sau maro). Acestea ar putea fi semne ale unei infecții sau chiar a unei reacții alergice.
Uilizarea săpunului poate afecta flora vaginală și astfel se dezechilibrează pH-ul și apar infecțiile. Cu alte cuvinte, nu folosi săpun în zona inimă. Vaginul are un mediu acid cu un pH de 4.5 care permite supraviețuirea spermatozoizilor odată pătrunși.
Vaginul conține numeroase glande care secretă fluide pentru a lubrifia și curăța vaginul. Nu folosi dușurile vaginale și nici amestecurile cu oțet sau bicarbonat de sodiu pentru a nu elimina bacteriile benefice. Cercetările arată că dușurile vaginale pot crește riscul de vaginoză bacteriană sau infecții inflamatorii.