O problemă a planşeului pelvian poate deveni o problemă la nivelul întregului corp, mai ales că femeile au tendinţa de a menţine tensiunea în zona pelviană, care mai târziu poate duce la dureri în timpul actului sexual sau chiar în timpul utilizării tampoanelor interne sau a cupei menstruale sau chiar la apariţia durerilor în zona pelviană şi a durerilor de spate. Pentru a evita apariţia disfuncţiei planşeului pelvian există câteva exerciţii pe care le-ai putea face chiar de pe canapea, cât timp eşti în izolare.
De cele mai multe ori ne gândim că planşeul pelvian trebuie să fie puternic, însă adevărul este că mai întâi de toate trebuie să fie sănătos pentru a preveni apariţia disfuncţiei planşeului pelvian. În unele cazuri, exerciţii precum cele Kegel pot avea un efect opus. Ca muşchii să funcţioneze corespunzător, aceştia trebuie să se contracte, ca în momentul în care se contractă pentru a opri urina în momentul strănutului, tusei sau în timp ce râzi. Iată două exerciţii ideale pentru planşeul pelvian pe care să le încerci acasă:
Respiraţia diafragmatică. Aceasta este unul dintre cele mai bune exerciţii care ajută la construirea şi menţinerea unei bune funcţionări a planşeului pelvian. Poţi sta întins, în picioare sau în şezut şi lasă-ţi stomacul moale şi relaxat. Lasă umerii căzuţi şi menţine cutia toracică deasupra şoldurilor. Inspiră pe nas în spatele cutiei toracice în timp ce simţi cum coastele se extind şi menţine stomacul şi planşeul pelvian relaxate. Expiră pe gură ca şi cum ai da jos un corset. Repetă procesul de cinci sau şase ori pe zi şi ia o pauză pentru a preveni ameţeala.
Contracţii ale planşeului pelvian. Multe dintre femeile care se confruntă cu probleme la nivelul planşeului pelvian tind să facă exerciţii de contracţii, cunoscute şi ca exerciţii Kegel însă, recomandat este ca aceste exerciţii să fie făcute începând de la osul pubian.