De ce nu au femeile o viaţă sexuală satisfăcătoare?

Este important pentru o femeie să încerce să îşi imagineze măcar sau să cumuleze experienţele trecutului, pentru a stabili care sunt preferinţele ei sexuale.
  • Publicat:
De ce nu au femeile o viaţă sexuală satisfăcătoare?

Cauzele unei vieţi sexuale nesatisfăcătoare la femei pot diferi de la o persoană la alta, pot avea legătură cu partenerul şi problemele acestuia sau pot diferi în funcţie de vârstă, experienţă, temperament, caracter.

Printre cele mai comune cauze pentru care o femeie nu are o viaţă sexuală satisfăcătoare pot fi următoarele:

Teama sau frica de a vorbi despre ceea ce îşi doreşte

De foarte multe ori, o femeie îşi pune problema cum va fi judecată de partener, dacă îşi expune cu adevărat fanteziile sau dorinţele. Nu cumva va fi considerată o femeie de condiţie uşoară? Sau dorinţele ei nu pot fi considerate a fi exagerate?

Lipsa experienţelor satisfăcătoare

Foarte multe femei, chiar dacă au avut mai multe relaţii, nu au avut curajul de a spune ce îşi doresc. Aşa că experienţa lor nu este nici pe departe mulţumitoare, iar dorinţele lor au fost mai mereu ascunse sau sublimate.

Încrederea prea mare în experienţele partenerului

Cele mai multe dintre femei, când au un partener nou, se lasă cu totul în seama acestuia, considerând că el ştie ce îşi doresc femeile, aceasta fiind o greşeală foarte mare, pentru că îşi pot dori lucruri diferite în pat. Unele preferă sexul sportiv, altele – sexul romantic. Pentru unele femei, preludiul trebuie să ţină foarte mult, ceea ce pe altele le indispune. Unele îşi doresc să li se vorbească sau să vorbească ele murdar (şi aici nuanţele pot fi extrem de diferite în ceea ce poate înţelege o femeie prin cuvinte murdare), altele nu.

Spaţiul sau timpul alocat

De foarte multe ori, locuinţa sau locurile în care au loc actele sexuale nu oferă femeii intimitatea de a se putea exprima aşa cum îşi doreşte. Timpul este şi el important, dar şi momentul din zi. Sexul pe fugă poate fi o soluţie, dar nu poate reprezenta soluţia supremă. Un act sexual trebuie să aibă propria poveste. Uneori este nevoie de gesturi romantice sau de o discuţie la un pahar de vin pentru ca femeia să se simtă în largul ei.

Comportamentul discreţionar al partenerului

Sunt bărbaţi care preferă să facă sex doar aşa cum le place lor, considerând că ceea ce preferă ei este tot ceea ce îşi poate dori şi partenera. Nimic mai greşit. Doar discuţiile deschise pot stabili cele mai bune scenarii.

Ce poate face o femeie pentru a avea o viaţă sexuală de calitate?

Şi aici soluţiile pot fi diferite, de la un caz la altul. Însă, vorbind la modul general, soluţiile pot fi următoarele:

Stabilirea propriului scenariu sexual

Este important pentru o femeie să încerce să îşi imagineze măcar sau să cumuleze experienţele trecutului, pentru a stabili care sunt preferinţele ei. Dacă nu reuşeşte de una singură, poate apela la un psiholog, pentru a-şi contura mai exact propriul scenariu.

Discuţia despre sex

Foarte multe cupluri, din păcate, nu au această discuţie sinceră, ci preferă să se lase purtaţi de ceea ce simt şi, de cele mai multe ori, asta nu ajută femeia să se deschidă în privinţa dorinţelor proprii. Şi în această situaţie, dacă cei doi nu reuşesc să aibă această discuţie, pot apela la consiliere de cuplu pentru a-şi stabili propriile scenarii sexuale, pentru ca abia apoi să poată contura scenariul sexual al cuplului.

Comunicarea nemulţumirilor

De foarte multe ori, nemulţumirile sunt comunicate sub forma reproşurilor sau certurilor, iar acestea nu sunt elemente de comunicare corectă. Tonul vocii, cuvintele şi momentul în care decidem să spunem ceea ce ne nemulţumeşte trebuie să fie în acord cu regulile comunicării asertive. Dacă nu reuşiţi, un psiholog va poate ajuta să vă găsiţi forma potrivită prin care să vă comunicaţi nemulţumirile şi aşteptările.

Problemele sau tulburările sexuale

Anorgasmia, frigiditatea, ejacularea precoce, problemele erectile sunt tulburări de natură psihică şi trebuie rezolvate cu ajutorul unui specialist. Nu încercaţi să găsiţi în celălalt sau în voi vina pentru aceste probleme. Mergeţi la un psiholog şi aceste problemele se pot rezolva.

Frica de a nu fi părăsită, de a nu fi înşelată, de a nu fi înţeleasă greşit sunt, din nou, elemente ce necesită intervenţia unui psiholog.

Traumele trecutului

Violul, tâlhăria, accidentul, o boală gravă sau decesul unei persoane dragi, şomajul, problemele de la serviciu, lipsa activităţilor sociale, lipsa mişcării sau a hobby-urilor pot influenţa extrem de tare comportamentul din perspectivă sexuală a fiecăruia dintre cei doi partenerei. Şi în această situaţie, se recomandă intervenţia unui psiholog.

Adicţia de droguri, alcool sau de anumite medicamente poate reprezenta un factor ce trebuie rezolvat prin intervenţia psihologului.

Am enumerat doar câteva probleme din cele pe care le-am remarcat la cabinet, însă, pentru o evaluare corectă, este important să mergeţi la un psiholog. Poate veni la început doar unul dintre parteneri sau poate fi nevoie şi de celălalt, cum de asemenea pot fi situaţii în care se poate recomanda un tratament medicamentos împreună cu şedinţe de psihoterapie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: