De ce nu pot ajunge femeile la orgasm: cauzele medicale şi psihologice ale frigidităţii

Frigiditatea (anorgasmia) reprezintă absenţa libidoului sau imposibilitatea de a ajunge la orgasm a femeii şi este determinată de ceea ce gândeşte şi simte persoana faţă de momentele intime.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce nu pot ajunge femeile la orgasm: cauzele medicale şi psihologice ale frigidităţii

Frigiditatea (anorgasmia) reprezintă absenţa libidoului sau imposibilitatea de a ajunge la orgasm a femeii şi este determinată de ceea ce gândeşte şi simte persoana faţă de momentele intime.

Pot apărea sentimente de vinovăţie, ruşine faţă de actul sexual, de a fi văzută goală de către un bărbat, complexe legate de felul în care arată, teama de a nu fi criticată, respinsă, nesiguranţa cauzată de lipsa de experienţă.

Frigiditatea poate avea cauze medicale, psihologice sau poate fi o stare dată de anumite medicamente. Antidepresivele, sedativele, antihipertensivele pot determina scăderea libidoului.

„Frigiditatea este în primul rând o problemă a femeii cu ea însăşi. Indiferent dacă vorbim de traumă, de lipsa stimei de sine, de alegerea greşită a partenerilor sexuali, de teama de a se deschide sau implica sufleteşte, ori de frica de a nu greşi ceva în relaţia cu partenerul, teamă  ce o poate face să îl piardă”, precizează psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

Frigiditatea poate fi:

1. Totală. Contactul sexual  se desfăşoară aproape mecanic fără senzaţii erotice, fără orgasm.

2. Incompletă – Dorinţa sexuală există, dar actul sexual nu este atât de intens încât să se obţină orgasmul vaginal.

3. Parţială – Imposibilitatea obţinerii orgasmului vaginal prin stimulare externă se poate ajunge la orgasm clitoridian.

Frigiditatea poate avea cauze medicale, psihologice sau poate fi o stare dată de anumite medicamente.

„Frigiditatea provoacă frustrări ambilor parteneri, pentru femeie sexul devenind doar o datorie conjugală, iar barbaţii pot ajunge la credinţa că nu sunt destul de pricepuţi sau dotaţi pentru a-şi satisface partenera. Este bine ca ambii să înţeleagă că frigiditatea poate fi tratată şi că o metoda eficienta de a trece peste probleme este comunicarea şi buna înţelegere”, mai spune psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

Dacă nu există probleme medicale, înseamnă că vorbim de o problemă psihologică. În această situaţie cauza o poate reprezenta o traumă, un viol, probleme cu stima de sine, lipsa maturităţii sexuale a femeii sau a partenerului.

„Stresul, oboseala, preocupările profesionale, existenţa unei abstinenţe prelungite, consumul exagerat de pornografie sunt de asemenea factori care pot duce la lipsa apetitului sexual. De asemenea, primele experienţe sexuale pot avea un impact negativ asupra femeii, antrenând o diminuare, uneori definitivă, a libidoului”, afirmă psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

În general, traumele sunt cele care blocheză simţurile femeii.  

Acestea pot fi multiple: familii dezorganizate în care conflictele sunt la ordinea zilei, violul, independent de vârsta la care se întamplă, care are efecte catastrofale asupra sexualităţii femeii.

O altă cauză a frigidităţii este reprezentată de apariţia destul de devreme a masturbării clitoridiene. Astfel, corpul „se învaţă” sau face o legătură directă între clitoris şi orgasm.

„Cele mai multe dintre femei rămân în acest stadiu „clitoridian” al orgasmului o perioadă lungă sau pentru toată viaţa. De cele mai multe ori pentru că nu mai reuşesc să depăşească bariera mastrbării precoce sau pentru că nu au găsit un partener experimentat, care să le facă să simtă şi altceva”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea.  

Citeşte continuarea pe Gândul.info

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: