Dr. Laura Mustață, despre vizita la ginecolog: înainte sau după pierderea virginității?

Când este mai bine să consulte o fată medicul ginecolog/ un băiat medicul urolog - înainte sau după pierderea virginității?
  • Publicat:
Dr. Laura Mustață, despre vizita la ginecolog: înainte sau după pierderea virginității?
Dr. Laura Mustață, medic ginecolog, foto arhivă

Debutul vieții sexuale ar trebui să aibă la bază informarea corectă. Indiferent de vârstă, o fată sau un băiat trebuie să ia decizia și să nu fie forțat fizic sau psihologic către nicio persoană. Părinții au datoria să informeze corect copiii despre ce înseamnă o viață sexuală sănătoasă, riscurile la care se supun cei ce au contacte sexuale neprotejate. Desprea aceste subiecte am stat de vorbă cu dr. Laura Mustață, medic ginecolog.

 CSÎD: Cum să discute părinții cu cei aflați în acest stadiu al vietii?

Dr. Laura Mustață: Părinții ar trebui să conștientizeze că acest aspect al vieții este unul important și că e bine ca informarea să se facă corect atâta asupra riscurilor cât și a beneficiilor posibile. Riscurile și expunerea la boli cu transmitere sexuală sau la o sarcină nedorită, trebuie exprimate corect și pe înțelesul lor. Părinții trebuie să înțeleagă adolescentul și de asemenea să realizeze că educația sexuală trebuie începută din sânul familiei.

Când se impune vizita la ginecolog?

CSÎD: Vizita la ginecolog înainte sau după primul contact sexual?

Dr. Laura Mustață: Oricând e binevenită! Este indicat să existe o vizită la ginecolog chiar și înainte dacă există nelămuriri sau discuția nu se poate purta în familie sau la școală. Medicul ginecolog poate sfătui atât în ceea ce privește concepția și contracepția cât și cu privire la riscul de boli cu transmitere sexuală și informează adolescentul despre riscuri, tipuri de boli cu transmitere sexuală și consecințele acestora.

Boli cu transmitere sexuală frecvente la tineri

CSÎD: Ce boli cu transmitere sexuală sunt frecvente la tineri?

Dr. Laura Mustață: Sunt câteva boli întâlnite mai frecvent, sunt altele mai rare, dar din păcate multe dintre ele, nedescoperite la timp, pot impacta asupra viitorului adult. Astfel există infecții de tip gonoree, tricomoniaza care se tratează relativ ușor, dar doar dacă sunt descoperite la timp. Pe de altă parte sunt infecții de tip Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, care în general sunt asimptomatice pentru ambii parteneri, dar care în timp pot duce la infertilitate prin procesul inflamator pe care îl creează. De asemenea, infecția HPV care poate afecta sănătatea colului uterin și predispune la dezvoltarea cancerului de col uterin este o infecție aproape exclusivitate cu transmitere sexuală. Și nu în ultimul rând sunt boli precum Hepatita B sau infecția HIV care sunt cu precădere transmise pe cale sexuală. De aceea un contact sexual protejat cu prezervativ ar asigura un maxim de protecție împotriva acestor boli.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: