Deşi este considerat adesea un subiect tabu, mirosul vaginal neplăcut este o problemă cu care se confruntă aproape orice femeie. Este absolut normal ca vaginul să aibă un miros specific.
Totuşi, mirosul puternic şi secreţiile vaginale cu consistenţă brânzoasă, de culoare albă pot fi un rezultat al propriilor acţiuni, drept pentru care ne-am propus să facem puţină lumină în ceea ce priveşte cauzele care pot influenţa mirosul zonei intime feminine.
De cele mai multe ori, mirosul zonei intime poate fi influenţat de anumiţi paraziţi care se transmit pe cale sexuală, cum este Trichomonas vaginalis, sau de bacterii care se dezvoltă anormal în interiorul vaginului.
Aceste infecţii, ce au drept urmare secreţii anormale şi miros neplăcut, sunt frecvente în cazul femeilor care folosesc în exces produse de îngrijire intimă, cum ar fi săpunurile sau gelurile de duş, care modifică PH-ul natural din interiorul vaginului şi pot dezechilibra nivelul bacteriilor sănătoase.
Lăsate netratate, aceste infecţii pot duce la afecţiuni mai grave, precum boala inflamatorie pelvină sau infertilitate.
Din fericire, există soluții pentru a evita astfel de situaţii, însă nu trebuie să uitaţi că vizita la medicul ginecolog este extrem de importantă.
Igiena eficientă este esenţială pentru eliminarea mirosului vaginal neplăcut, însă asta nu înseamnă că trebuie să faci duş din 5 în 5 minute. Utilizarea săpunurilor parfumate, a gelurilor de duş cu diferite arome sau a altor produse de curăţare intimă poate dăuna semnificativ florei bacteriene vaginale.
Specialiştii recomandă folosirea unor săpunuri cu PH neutru, hipoalergenice, sau doar… apa. De asemenea, ţine cont atunci când mergi la toaletă: curăţarea se face întotdeauna din faţă spre spate, pentru a evita introducerea bacteriilor din zona anală în vagin.
Când faci duş, usucă-te bine înainte de a te îmbrăca, pentru că materialele sintetice şi umezeala favorizează înmulţirea bacteriilor. Şi dacă ești la menstruație, alege absorbante din bumbac organic 100%, care lasă pielea să respire, evitându-le pe cele parfumate care pot irita.
Nu trebuie să fii „zero”, însă nici să laşi părul pubian să crească necontrolat nu este o soluție. Scurtarea părului pubian sau epilarea totală te poate proteja împotriva bacteriilor şi ciupercilor care pot apărea în urma contactului cu îmbrăcămintea inadecvată sau ca urmare a transpiraţiei abundente.
O baie călduţă, un săpun uşor şi crema de ras sunt tot ce ai nevoie. După epilare te poţi masa cu puţin ulei de bebeluşi sau cu ulei de măsline ori de susan pentru a reduce iritaţia. Și gelul de aloe vera este un remediu eficient împotriva iritațiilor după epilare.
Duşurile vaginale frecvente, săpunurile şi gelurile de duş agresive nu fac decât să distrugă microorganismele sănătoase din interiorul vaginului (lactobacilii), având drept urmare o infecţie frecventă în rândul femeilor, candidoza.
Pentru a evita mirosul neplăcut al vaginului, trebuie să ştii că dieta joacă un rol extrem de important. Aşadar, consumă cât mai puţină carne, grăsimi, alimente procesate, ceapă, usturoi, alcool şi renunţă la fumat, pentru că toate acestea pot schimba în sens negativ microflora vaginală.
Nu uita, ai grijă să te hidratezi corespunzător, deoarece apa ajută la eliminarea rapidă a toxinelor din organism.
În timpul sarcinii, nivelul de estrogen creşte foarte mult şi astfel se poate dezvolta o afecţiune numită leucoree, ce constă în scurgeri albe, apoase. De asemenea, pe parcursul sarcinii, fluxul sanguin creşte simţitor, ceea ce duce la producerea de mucus şi scurgeri vaginale mai abundente.
Infecţiile vaginale netratate în timpul sarcinii pot duce la complicaţii majore, cum ar fi naşterea prematură, aşadar consultaţi medicul pentru orice îngrijorare.
În plus, medicul ginecolog este singurul care poate prescrie tratamentul adecvat care nu doar că te scapă de neplăcutul miros al zonei, ci şi de eventuale vaginoze bacteriene, vulvovaginite şi alte tipuri de infecţii.
Nu eşti singura care se confruntă cu această problemă şi există soluţii! Trebuie doar să te informezi şi doar aşa vei simţi o îmbunătăţire a încrederii în sine, o viaţă sexuală mai relaxată şi sănătate la cote maxime.