Ce semne dă testosteronul scăzut la bărbați. Tratamente și remedii eficiente pentru creșterea acestui hormon important pentru libido

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce semne dă testosteronul scăzut la bărbați. Tratamente și remedii eficiente pentru creșterea acestui hormon important pentru libido
Sursa foto: Shutterstock @BLACKDAY

Testosteronul este un hormon masculin cu rol esenţial pentru funcţia sexuală, libido şi reproducere, dar ajută și la dezvoltarea masei musculare şi păstrarea rezistenţei  oaselor. Totodată, testosteronul ajută la echilibrarea stării emoţionale. 

Un nivel crescut de testosteron în adolescenţă ajută la maturizarea fizică: creşte masa musculară, umerii se lățesc, dimensiunea penisului crește, apare păr pe piept şi vocea se îngroașă.

Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul testosteronului începe să scadă și apar simptome precum: căderea părului, lipsa de interes faţă de sex, infertilitate şi creşterea sânilor.

De ce scade nivelul de testosteron

Cea mai frecventă cauză a scăderii testosteronului este înaintarea în vârstă. Însă există şi anumite afecţiuni care pot grăbi acest proces, cum ar fi:

  • Diabetul zaharat de tip 2
  • Afecţiunile renale sau hepatice
  • Oreionul
  • Bronhopneumopatie obstructivă cronică
  • Boli ale glandei pituitare
  • Leziuni/traumatisme la nivelul testiculelor
  • Afecțiuni genetice
  • Radioterapia, chimioterapia, medicamentele/injecțiile pe bază de steroizi
  • Fumatul, alcoolismul și alimentația dezechilibrată

Cum se manifestă testosteronul scăzut. Cele mai frecvente simptome

Reducerea nivelului de testosteron este o etapă firească din viaţa oricărui bărbat, așa cum menopauza este un proces natural prin care toate femeile trec din cauza scăderii nivelului de estrogen. La bărbați, acest fenomen poartă numele de „andropauză” sau „menopauză masculină”.

Scăderea nivelului de testosteron poate cauza diverse simptome, cum ar fi:

  • lipsa apetitului sexual
  • incapacitatea de a păstra mult timp erecția
  • schimbările de dispoziţie
  • căderea părului
  • pierderea masei musculare
  • creșterea în greutate, în special în zona abdominală
  • reducerea dimensiunii testiculelor
  • mărirea/ umflarea sânilor
  • dificultățile de concentrare
  • lipsa de energie
  • oboseala nejustificată
  • slăbiciunea musculară
  • infertilitate (testosteronul ajută la producerea spermei)
  • depresie
  • insomnie
  • anemie (acest hormon joacă un rol important în producția de eritrocite)

Chiar dacă afecțiunile osoase, în special osteoporoza, „preferă” femeile, asta nu înseamnă că bărbaţii sunt feriţi de astfel de probleme. Reducerea nivelului de testosteron poate duce la subţierea şi slăbirea oaselor, care sunt mai predispuse la fracturi.

Când ar trebui să mergi la medic

Dacă prezinţi simptomele descrise mai sus, mergi la medic pentru un set de investigaţii complete (testosteron total, testosteron liber/circulant, hormon luteinizant LH, estradiol, albumină, proteina specifică de legare a hormonilor sexuali androgeni și estradiol SHBG, alaninaminotransferaza ALT/GPT, aspartat aminotransferaza AST).

Medicul va preleva o probă de sânge dimineaţa devreme, între orele 7 și 10, atunci când nivelul de testosteron se presupune că este maxim.

De asemenea, se recomandă testarea valorilor testosteronului oricărui bărbat cu vârsta peste 35 de ani – dar și mai devreme, dacă există simptome dintre cele menționate anterior, sau la cerere – și repetarea analizei o dată la 5 ani.

Valorile normale ale testosteronului la sexul masculin variază în funcție de vârstă, astfel:

  • între o și 5 luni: 2,6 – 13,87 nmol/L
  • între 6 luni și 9 ani: 0,24 – 0,69 nmol/L
  • între 10 și 11 ani: 0,24 – 4,5 nmol/L
  • între 12 și 13 ani: 0,24 – 27,74 nmol/L
  • 14 ani: 0,24 – 41,6 nmol/L
  • între 15 și 16 ani: 3,47 – 41,6 nmol/L
  • între 17 și 18 ani: 10,4 – 41,6 nmol/L
  • 19 ani: 8,32 – 32,94 nmol/L
  • între 20 și 49 de ani: 8,64 – 29 nmol/L
  • peste 50 de ani: 6,69 – 25,7 nmol/L

Tratament pentru testosteron scăzut

Tratamentele pentru creșterea nivelului de testosteron sunt prescrise întotdeauna doar de medic şi numai după stabilirea cu certitudine a diagnosticului, precum şi după prezentarea riscurilor şi a beneficiilor survenite în urma unui tratament hormonal. Medicul urolog sau endocrinolog este cel care se ocupă de această problemă.

Terapia de substituţie hormonală cu testosteron

În cazul în care ai nevoie de tratament hormonal pentru ameliorarea simptomelor, medicul îţi poate recomanda fie suplimente, fie injecţii cu testosteron, fie geluri sau plasturi care au rolul de a creşte nivelul acestui hormon.

Studiile arată că suplimentele cu testosteron ajută la întărirea masei musculare, protejează oasele şi îmbunătăşesc viaţa sexuală, dar efectele pot varia în funcţie de fiecare individ.

Pe de altă parte, injecţiile cu testosteron sunt mai ieftine, dar pot fi mai dureroase. Acestea trebuie făcute conform indicaţiilor medicului, dar există riscul ca în intervalul dintre două injecţii nivelul de testosteron să fluctueze.

Gelurile şi plasturii sunt mai uşor de folosit, deoarece se aplică direct pe piele, dar eliberează testosteron treptat în sânge, deci efectul este lent, iar în anumite cazuri pot fi semnalate reacţii adverse precum mâncărimi, iritaţii şi pustule.

Comprimatele cu testosteron se administrează o dată la 12 ore şi eliberează lent testosteron, dar pot cauza un gust amar în gură, iritaţii, inflamarea gingiilor şi dureri de cap.

Trebuie precizat însă că terapia de substituţie hormonală cu testosteron poate duce în anumite cazuri la probleme precum apnee de somn, apariţia acneei și creşterea în dimensiuni a prostatei, în special la bărbaţii în vârstă. Cei care urmează terapie de substituţie hormonală trebuie să meargă regulat la controale regulate, pentru a descoperi din timp eventuale probleme cu prostata.

Testosteronul şi alimentaţia

Nivelul testosteronului poate fi influențat și de stilul de viață. Anumite alimente pot avea efecte benefice în acest sens.

De exemplu, ceapa şi usturoiul conţin un nivel ridicat de flavonoide, care protejează calitatea spermei și au capacitatea de a regla nivelul de testosteron.

De asemenea, proteinele joacă un rol important. Carnea de vită, puiul sau ouăle nu trebuie să lipsească din dieta ta. Tofu, nucile, uleiul de măsline şi seminţele conţin de asemenea proteine.

Peştele gras precum somonul, tonul sau macroul conţin multă vitamina D. De multe ori asociată cu densitatea osoasă şi forţa musculară, vitamina D este de asemenea strâns legată de nivelul de testosteron.

Magneziul este de asemenea benefic și poate fi găsit în alimente precum spanac, migdale, caju, alune.

Scoicile conţin de aproape de cinci ori mai mult decât doza zilnică recomandată de zinc. Acest mineral este de ajutor în producţia de testosteron. O cantitate importantă de zinc se găseşte şi în carnea de vită sau în fasole. Există şi multe produse alimentare fortifiate cu zinc, cel mai adesea cerealele.

Extractul de scoarță de pin, ashwagandha și ghimbir pot contribui la creșterea nivelului seric de testosteron.

Începe ziua cu un pahar de suc de rodii în locul celui de portocale. Rodiile diminuează nivelul de cortizol (hormonul stresului), al tensiunii arteriale şi îţi îmbunătăţesc starea de spirit. Cantităţile crescute de cortizol opresc producţia de testosteron şi duc la acumularea de grăsimi în organism.

O dietă mediteraneeană te poate ajuta să ţii greutatea sub control şi să te protejezi de rezistenţa la insulină, corelată cu un nivel scăzut de testosteron. Când nivelul testosteronului scade, cel al grăsimilor creşte. Cu cât se acumulează mai multă grăsime în organism, cu atât este mai probabil să suferi dezechilibre hormonale.

Pentru a evada din acest cerc vicios, este necesar să scapi de greutatea în exces, altfel creşterea nivelului de testosteron devine mult mai complicată. Încearcă să introduci în dieta ta grăsimi sănătose precum uleiul de măsline, avocado şi nucile. Optează pentru carne slabă, cereale integrale, fructe, legume (conopidă, broccoli, ardei gras, kale, spanac), semințe de schinduf.

Cât privește mișcarea, sunt indicate exercițiile cu greutăți sau cele HIIT (antrenament pe intervale de intensitate), care pot stimula producția de testosteron.

Totuși, nu exagera! Odihna ajută la creşterea testosteronului. Este recomandat să dormi 7-9 ore/noapte.

Pentru evitarea situațiilor stresante care cresc nivelul de cortizol și îl scad pe cel de testosteron, sunt indicate meditația, yoga, mindfulness, respirația profundă și alte tehnici de relaxare. 

De evitat consumul excesiv de alcool și alimentele foarte procesate, bogate în grăsimi trans, care duc la scăderea nivelului de testosteron!

De asemenea, atenție la depozitarea resturilor alimentare în cutii de plastic. Studiile arată că bisfenol A (BPA) este un compus chimic care se găseşte în caserole, pahare sau ambalaje de plastic şi poate inhiba producţia de testosteron.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult