Steriletul – cum funcționează împotriva sarcinilor nedorite?

În afară de prezervativ, celelalte metode de contracepție nu protejează și împotriva bolilor sexuale transmisibile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Steriletul - cum funcționează împotriva sarcinilor nedorite?
foto Shutterstock

Metodele contraceptive sunt modalitatea prin care se pot evita eficient sarcinile nedorite. Fiecare cuplu poate opta pentru metodele contraceptive ce li se potrivesc în fiecare stadiu al relației. Prezervativul, anticoncepționalele, steriletul, diafragma, metoda calendarului sunt câteva dintre metodele cele mai populare.  Am stat de vorbă cu dr. Prof. Claudia Mehdințu despre cum funcționează steriletul.

 

Steriletul este un mic dispozitiv intrauterin cu rol în contracepție. A devenit popular prin 1970. Steriletul se montează doar de către medicul ginecolog. Se poate opta pentru anestezie sau nu. Steriletul se scoate doar de către medicul ginecolog. Rata de protecție împotriva unei sarcini nedorite este ridicată, aproximativ 99%. Deci este la fel de eficient ca și pilulele contraceptive.

Cât se poate folosi steriletul?

Dacă multe femei se tem că vor uita să ia în fiecare zi pilula contraceptivă, cele care au optat pentru sterilet sunt scutite de această grijă. La un control medical anual se va verifica starea steriletui și în primele săptămâni de la instalare. Dacă este bine poziționat partenerii nu sunt disconfort în timpul actului sexual. Medicul ginecolog este cel cu care trebuie să vă sfătuiți și în ceea ce privește perioada în care vreți să optați pentru această metodă. În funcție de diverse caracteristice steriletul poate fi folosit 5 și chiar 10 ani.

Steriletul – mod de funcționare

CSÎD: Cum funcționează steriletul?

Dr. Prof. Claudia Mehedințu: Este format dintr-un fir de nitinol care îi dă o caracteristică specială. Nitinolul este un amestec dintre nichel și titaniu, folosit inclusiv la stenturile cardiace. Ce are special este că în secunda în care este inserat in corpul uman, la temperatura noastră de 36-37 de grade, își ia forma din care a fost setat în fabrică, respectiv această formă sferică. Pe acest fir de Nitinol sunt aceste perle, le spunem noi, de cupru, care secretă ioni de cupru activi care au efect contraceptiv. Cuprul descărcat local, la nivelul cavității uterine, întreține o inflamație sterilă a endometrului, deci a mucoasei care se formează la menstruație și nu mai devine bun pentru a recepta o sarcină.

CSÎD: Ce fac ionii de cupru la nivelul canalului cervical?

Dr. Prof. Claudia Mehedințu: Ionii de cupru, la nivelul canalului cervical împiedică ascensiunea și progresia spermatozoizilor din vagin și, în același timp, împiedică și captarea ovocitului. Prin dimensiunea pe care o are și prin forma lui ocupă perfect cavitatea uterină și practic împiedică midarea sarcinii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult