Vacanta in Bali – trezeste-te in „Dimineata Lumii”!

Climatul paradisiac, vulcanii inca activi, templele magice, vegetatia exotica si valurile propice pentru surf fac din Bali unul dintre cele mai frumoase locuri ale planetei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vacanta in Bali – trezeste-te in
Bali – trezeste-te in "Dimineata Lumii"!

Climatul paradisiac, vulcanii inca activi, templele magice, vegetatia exotica si valurile propice pentru surf fac din Bali unul dintre cele mai frumoase locuri ale planetei. Nu este deci de mirare cum aceasta mica insula, denumita „Dimineata Lumii” sau „Insula Zeilor”, atrage din ce in ce mai multi turisti din intreaga lume. Iata de ce!

Nimic nu este mai placut decat o dimineata insorita pe plajele din Bali. Apropierea de Ecuador a facut din „Dimineata Lumii” insula recifurilor de corali, plajelor cu nisip alb, pesterilor sacre si muntilor inalti. Bali este una din cele 18 mii de insule ale Indoneziei, fiind situata intre insulele Java si Nussa Tenggara.

Aflandu-se la peste 10.000 de kilometri de Bucuresti, drumul pana acolo nu este tocmai usor, dar cu siguranta merita parcurs. Cea mai rapida cale de a ajunge in Insula Zeilor implica 3 segmente: Bucuresti – Doha, Doha – Singapore si Singapore – Denpasar. Pretul unui bilet de avion dus-intors este de aproximativ 970 de euro, iar la sosirea in tara se plateste o viza de 25$, valabila 30 de zile.

Surf. Sport acvatic. Templu sacru

Fie ca doriti sa invatati sa faceti surf, fie ca sunteti experti, Bali este locul perfect pentru o astfel de activitate. Pretul unui curs de o zi variaza intre 50 si 80 de dolari. Pentru iubitorii de aventura acvatica, nimic nu poate fi mai frumos decat un scuba diving in apele din jurul insulei. Aici pot fi admirate peste 2.000 de specii de recif, precum si gigantul peste-luna, ce poate atinge uneori chiar si o tona.

Bali – trezeste-te in „Dimineata Lumii”!
Bali – trezeste-te in „Dimineata Lumii”!

In schimb, daca va plac sporturile montane, puteti escalada atat muntele Agung, de 3.000 de metri, cat si muntele Batur, ce masoara doar 1.717 metri. Aici veti avea ocazia sa admirati rasaritul, bucurandu-va si de un mic dejun vulcanic, fierband oua si banane in grote prin care vulcanul elibereaza aburi fierbinti.

Bali – trezeste-te in „Dimineata Lumii”!

Odata ajunsi in Bali, este imposibil sa nu ramaneti impresionati de numarul si varietatea templelor. Acestea reprezinta unele dintre capodoperele arhitecturii balineze, locuitorii fiind practicanti ai hinduismului. Fie ca sunt facute din piatra, fie din lemn, templele sunt sculptate cu demoni, eroi, idoli, vrajitoare, dar si scene din viata de zi cu zi. Sculpturile sunt pictate in culori vii, avand si un puternic rol comercial. Important este ca atunci cand intrati in temple sa aveti grija sa purtati haine cat mai decente, evitand pe cat posibil pantalonii si manecile scurte.

Bali – trezeste-te in „Dimineata Lumii”!

Insula Zeilor

Cel mai important templu din cele noua temple mari de pe insula este Pura Besakih, „templul mama”, situat la poalele vulcanului Agung. Acesta si-a dobandit o importanta majora pe 18 martie 1963, cand vulcanul a erupt, provocand imense pagube. Peste 2.000 de oameni au murit si zeci de case au fost distruse, uimitor fiind faptul ca templul a scapat in mod miraculos. Lava a trecut doar la doar cativa metri de acesta, fapt considerat de localnici un semn divin.

Bali – trezeste-te in „Dimineata Lumii”!

Acum, locul are o importanta spirituala imensa in viata balinezilor, fiind gazda a peste 70 de festivaluri de-a lungul anului. Un alt templu major ce merita vizitat este Pura Luhur Uluwatu. Amplasat pe stanci de peste 100 de metri inaltime, templul si imprejurimile sale adapostesc un numar mare de maimute. In ciuda faptului ca sunt considerate de catre hindusi animale sfinte, acest lucru nu le face mai putin periculoase. Ele sunt extrem de atrase de obiectele turistilor, ideal fiind sa nu purtati cercei mari si luciosi.

Bali – trezeste-te in „Dimineata Lumii”!

Practici balineze

Asa cum era de asteptat, obiceiurile balinezilor sunt strans legate de religia lor. Statuile si copacii de pe insula sunt deseori infasurati in poleng, o textila cadrilata ce reprezinta perspectiva dualista pe care o au balinezii asupra lumii. Obiectele infasurate in poleng sunt considerate gazde ale spiritelor. Un alt obicei al balinezilor este ca, inainte de anul nou (Nyepi), sa iasa in strada si sa ofere ofrande bogate zeilor pentru a-i proteja de spiritele rele. Seara le dau foc efigiilor ogoh ogoh (ce reprezinta demonii), intr-un simbol al purificarii personale.

Nyepi reprezinta un moment important în calendarul balinez (anul tine 210 zile), fiind Ziua Tacerii, in care fiecare sta acasa si reflecteaza in liniste. Dansul si drama constituie, de asemenea, practici importante pentru balinezi. Ei deprind tainele dansului inca din copilarie, prin propriul „Banjar„. Cel mai cunoscut dans este insa „Kecak„. Un grup de barbati se asaza in cerc si canta ritmic „Cak-cak-kechak cak-cak-cak”. Isi unduiesc bratele si se leagana inainte si inapoi in timpul incantatiei. Ii acompaniaza doar dansatorii care interpreteaza poemul „Ramayana”, fara ajutorul instrumentelor muzicale.

Bali – trezeste-te in „Dimineata Lumii”!

Cuvinte cheie

Pentru a nu avea parte de evenimente neplacute, este esential ca atunci cand plecam peste hotare sa cunoastem expresiile uzuale ale tarii pe care o vizitam, precum si cateva manifestari pe care e bine sa le evitam sau nu. Astfel, este bine ca, fiind in Bali, sa nu folositi mana stanga cand primiti sau dati ceva, sa nu aratati cu degetul si sa va feriti sa atingeti capul cuiva. De asemenea, este recomandat sa stati asezati in fata interlocutorilor in asa fel incat sa nu se vada talpa piciorului/pantofului.

Printre expresiile uzuale pe care trebuie sa le cunoasteti, se numara:
• „Apa kabar ?” – „Ce faceti ?”
• „Selamat sore” – „Buna ziua”,
• ” Terima kasih” – „Multumesc”,
• ” Sama sama” – „Cu placere”,
• ” Berapa harganya ?” – „Cat costa ?”

Urmărește CSID.ro pe Google News