După prima zi petrecută în Delta Dunării, am realizat că până acum nu am simţit niciodată senzaţia de relaxare totală.
Am ajuns la această concluzie datorită liniştii sublime şi dulcei senzaţii de plutire ce au guvernat cele 3 zile petrecute într-un hotel plutitor.
Nu trebuie să ai o imaginaţie bogată pentru a simţi că eşti protagonist într-o poveste.
Delta Dunării te introduce lent în inima sa. Copacii, lumina şi umbrele spun poveştile apei. Şi nu sunt puţine. Ele sunt animate de fauna şi flora unice. Părăsim registrul fantastic şi intrăm pe terenul unei lecţii de biologie. Informaţiile le-am găsit pe deltadunarii.ro. În Deltă, vieţuieşte 98% din fauna acvatică europeană. Aici se refugiază şi mamifere rare precum Mustela lutreola, Lutra lutra şi Felis silvestris. Trăiesc 65 de specii de peşte printre care sturioni, scrumbii.
Aici predomină vegetaţia de mlaştină stuficolă, care ocupă cca. 78% din suprafaţa totală. Principalele specii stuful, papura, rogozul, în amestec cu salcia pitică şi numeroase alte specii. Pe insule plutitoare de plaur se formează coloniile de pelicani comun şi creţ. Tot pe plaur trăiesc porcul mistreţ, câinele enot, bizamul, nurca, vulpea.
Am petrecut 1 Mai în Deltă, pe un hotel plutitor de patru stele– aşa cum vă spuneam. Se închiriază doar unui grup deja format (18 persoane), oferă 3 mese pe zi şi apă, cafea, ceai (65 euro/zi de persoană).
Mesele abundă în peşte (dacă asta se doreşte). Într-adevăr nu doar liniştea mi-am găsit-o în deltă, ci aici am gustat şi cele mai bune preparate pe bază de peşte. Atât de bune au fost încât nici nu m-au interesat deserturile. În acest preţ sunt incluse şi plimbări cu barca cu motor.
Delta are un alt puls din ambarcaţiuni mici. Atenţia trebuie să fie sporită pentru a observa păsările, peştii etc. Încă nu erau înfloriţi nuferii, la sfârşitul lui mai are loc acest regal. În compensaţie, nu erau ţânţari. Încă.
Noaptea este sublimă: întunericul cântat de broaşte este încoronat de o pleiade de stele. Doar la bunica mea am mai văzut atât de multe… Pescarii se trezesc la ora 5.00 şi pornesc cu bărcile în mare aventură. Am luat şi eu lecţii de pescuit de la… bucătar. De asemenea, am luat şi lecţii de poker. Deh, pe un hotel plututior astfel de activăţi sunt binevenite. La fel şi un CD cu Buddha Bar – ritmurile lente creionează perfect liniştea deltei.
Plimbarea mea a fost pe braţul Sulina, însă visez la o mini vacanţă (consider că trei zile sunt suficiente) la Caraorman, la o pensiune. Mi-ar plăcea mai multă adrenalină, care ar putea fi obţinută prin plimbări cu bărcile cu motor, caiace prin canale înguste.
Pe curând, dragă Deltă!
PS: O pălărie, cremă cu SPF, cremă repelentă şi un binoclu sunt necesare. Şi buni companioni 🙂