9.00 am, Fanø, Danemarca. Un cuțit ascuțit este înfipt cu dibăcie în pământ. Kristen – scoate la suprafață o bucată de țărână. Ea mustește de furnici arămii. ”Gustă, sunt delicatese” îmi spune. Cu uimirea unui copil hipnotizat, culeg și gust furnici. Da. Furnici ”Lasius Flavus”. Au gust de lămâie. ”S-au regăsit și în meniul de la Noma, în Copenhaga (n.r. restaurant multi premiat ca fiind cel mai bun din lume” a adăugat Kristen, ghidul nostru. Suntem într-o excursie pentru a ne familiriza cu plantele sălbatice comestibile de pe insulă. Nu m-aș fi gândit că în anul pandemiei de Covid19, voi ajunge să mănânc… de plăcere furnici în Danemarca, Covid19 free la acel moment.
Însă insula are mult mai multe surprize…
Insula Fanø, scăldată de marea Nordului se arată diferit din orice unghi sau înalțime ai privi-o. Am continuat excursia în căutare de mâncare crescută în mod sălbatic și pentru a mă iniția în ”Wattenmeer-Cuisine”. Kristin, scos apoi dintr-o baltă o plantă verde, suculentă. Evident a urmat degustarea. Se numește Queller (salicornia) și are gust sărat-acrișor. Mai ales primăvara reprezintă o delicatese. Ea se usucă și asezonează sarea, de exemplu. Am continuat plimbarea pe malul Mării Nordului și alte plante comestibile s-au arătat și s-au lăsat culese. ”Honckenya”, un soi de ”brăduți” pitici verzi, delicioși în unt.
Marea revelație a fost varza de mare sălbatică. Tufe imense creșteau prin nisip. Iar frunzele tinere, o Doamne! Delicioase! Și cum natura nu ne lasă fără condimente ce asezonează o masă, am găsit și varianta sălbatică de mare a muștarului (Cakline Martima). Am primit și rețete de la Kirsten. Plantele dau în clocot și apoi se călesc în unt. Se asezonează cu lămâie, coriandru. Și măceșe. Am nimerit în plin sezon de măceșe și cătină așa că le-am adaugat. Cu aceste indicații prețioase în vremuri de criză și nu doar, am plecat la casa de vacanță să gătim. Rezultatul a fost spectaculos, mai ales că toate ingredientele erau proaspete și crescute sălbatic.
De altfel, insula oferă mult mai multe mâncăruri gratuit: când se retrag apele, marea lasă alge, scoici (vezi Razor Clams) și evident stridiile. Experiența gourmet cu produse de pe insula Fanø capată rang de artă în restaurante de clasă înaltă: Sonderho Kro (deschis acum 299 de ani), Restaurant Ambassaden și Rudbecks Fanø.
5.00 am. Sønderho, cel mai pitoresc sat din Danemarca. Am deschis larg ferestrele vechi din lemn alb. Aerul curat al insulei daneze Fanø purificat de briza puternică de la Marea Nordului este rece și parfumat. Câmpurile aurii sunt invadate de flori sălbatice mov. Printre ele zărești tufe verzi cu flori roz și fructe mari roșii – sunt măceșe uriașe. Lumina este generoasă vara cu țările din Nordul Europei.
Pornesc buimacă cu cana de cafea spre plajă. Pe drum observ măceșele ce au devenit roșii peste noapte, vacile ce pasc liniștite și privesc marea dar și ce minuni au lăsat apele peste noapte.
Fanø este o insulă unde fluxul și refluxul dictează viața insulei. Și a tuturor vietăților. Așa cum cum există ceasuri și calendar oriunde (aproape) pe mapamond, fâșiile de pământ scăldate de flux și reflux au calendarul lor. Localnicii insulei știu când marea le permite să o pătrundă la pas și să-i culeagă roadele, dar și când nu. Între marea și oameni nu există negocieri. Pe cât de multe bogății oferă cu generozitate pentru oamenii dar și pentru păsări când se retrag apele – vezi ”watten cuisine” marea nu se sfiiește să ia la ea în adâncuri tot ce cuprinde când cuprinde țărmul. Nu puține au fost cazurile de culegători de stridii neinstruiți în legile fluxului și refluxului blocați de ape… De asemenea, plajele sunt inundate în noapte de la lumini violet. Sunt căutătorii de chilimbar…
Într-o altă dimineață am plecat în satul Sonderho, premiat ca fiind cel mai pitoresc acum ceva timp, să admir ferestre. Da, casele vechi, colorate viu, cu acoperiș din stuf au ferestre dichisite. Aceste porți personale către lume sunt gătite cu perdele dantelate. Ele ascund și lasă să se zărească printre falduri corăbii (da și biserica este decorată cu corăbii, insula a fost o forță maritimă) și bibelouri.
Foarte des, chiar și astăzi vezi căței bibelou din porțelan. Poziția lor nu e întâmplătoare. Dacă sunt îndreptați către lumea largă, însemnă că marinarii erau pe corăbii. Bibelourile rămâneau poziționate așa până când familiile se reîntregeau.
Vremea este capricioasă în Fanø, însă cu echipamentul potrivit pentru ploaie și vânt ești pregătit. Aici am înțeles și necesitatea saunei. Pe insulă vă veți împrieteni cu ploaia, dar și cu bucuria de a vedea un curcubeu pe zi. În funcție de calendarul fluxului și refluxului, faceți o excursie în larg, la pas, pe nisip să vedeți foci în habitatul lor natural. De asemenea, pentru că tot v-ați împrietenit cu vântul puternic, îi puteți folosi forța la o rundă de blokart. Dedicați o zi excursie în cel mai vechi oraș din Danemarca -Ribe (unde se oficiază căsătorii și pentru cetățeni de alte naționalități – inclusiv români) și o altă jumătate de zi Centrul Vadehavs (unde veți afla despre fauna și flora din Marea Nordului). De asemenea, pe insula sunt 300 de buncăre construite în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Acestea se pot vizita.
INFO UTILE
Cum să ajungi? Cu avionul via Copenhaga, cu maşina.
Case de vacanţe utilate: www.danibo.dk
Unde să mănânci: Restaurant Ambassaden: https://ambassadenfanoe.dk/, Sonderho Kro: www.sonderhokro.dk,
Rudbecks Fanø https://rudbecks.dk/
Ce să faci?
Safari la foci, tur al bunkerelor și Blokart: https://clubfanoe.dk/en/home/
Despre istoria maritimă, case și costume specifice insulei puteți afla în cele 4 muzee are insulei
Excursii pe insulă: www.naturkirsten.dk
Despre flora și fauna, excursii și activității în Ribe: www.vadehavskysten.com
Pagina oficială de turism Insula Fanø : www.visitfanoe.dk/en/home/
Pagina oficială de turism Danemarca: www.visitdenmark.com
Pentru informaţii despre călătorii în siguranţă în timpul pandemiei de coronavirus consultaţi pagina Ministerului Afacerilor Externe: www.mae.ro
Fotografii de Marc Vorsatz, MEDIA CREW MITTE, Mădălina Drăgoi