Am inceput noul an pe plaiurile Turciei, in Istanbul, si bine am facut. Este un loc care ofera din punct de vedere turistic de toate pentru toti: de la croaziere pe Bosfor la plimbari romantice pe podurile care despart Europa de Asia, la lectii despre religii, lupta dintre traditii, si, mai nou, lectii de marketing (in bazaruri, pe strazi – de fapt, peste tot), grija pentru detalii si ce inseamna cu adevarat migala, la cele mai deliciose cofeturi din lume, la munti de bijuterii din aur, la senzatiile ametitoare ale narghilelelor.
Cea mai frumoasa priveliste
Daca ar fi sa fac un top al celor mai frumoase locuri pe care le-am vazut eu pana acum, cu siguranta poarta catre Bosfor si gradina palatului Dolmabahçe, ultima resedinta a sultanilor turci, stau mandre alaturi de privelistile catre Faraglionii din Insula Capri si Posillipo din Napoli, locuri a caror amintire imi reincarca bateriile. Vizitand Dolmabahçe, esti coplesit de grandoarea, maiestria si stilul in care este construit si intelegi ca bogatiie lumii castigate sau furate de turci in razboaie nu s-au risipit in zadar, ci se pastreaza cu grija aici. Si nu numai. Dormitorul sultanului, camera de oaspeti, drumul catre harem sunt impanzite cu mozaicuri fin pictate si iti vor da explicatiile de care aveai nevoie pentru a-ti completa cunostintele de istorie.
Muzica lui Mozart in subteran
Medalia de argint a locurilor superbe din Istanbul, in viziunea mea, ii revine Palatului scufundat (Yerebatan Sarnici), situat in vecinatatea moscheei Hagia Sofia. Acesta este sprijinit de 336 de coloane scufundate in apa (printre care se plimba sute de pesti viu colorati). Tot acest peisaj este scaldat de muzica clasica in surdina. Pretul unui bilet este de 7 euro. Sentimentul ca esti intr-o altfel de lume se instaleaza la orele de rugaciune. Peste tot, pe strazi, se aud in difuzoare rugaciuni, iar turcii traditionalisti opresc orice activitate pentru a se ruga. Pe langa vizitarea Moscheei Albastre, a palatului Topkapi, a turnului Galata, mi s-a parut foarte cool un bar unde se fumeaza narghilele. Desi sunt o luptatoare anti-fumat, cativa aburi de tutun parfumati cu apa de trandafir au fost deliciul unei seri cu adevarat turcesti. Ce m-a mai impresionat, pe langa miile de pisici (uriase) care strajuiesc orasul, este faptul ca parcurile nu au doar clasicile leagane, ci sunt o sala de fitness in aer liber, fiind dotate cu aparate care te ajuta sa fii in forma fizica maxima. A se incerca si hamman, baia traditionala turceasca.
Mitul negocierii
Desi circula foarte multe povesti despre cat de mult le place turcilor sa negocieze cand vine vorba despre shopping, senzatia mea este ca astazi e doar un mit. In Grand Bazaar sau Piata egipteana de condimente, care trebuie incluse in itinerariu, nu atat pentru shopping, cat si ca obiective turistice, preturile sunt aproape duble decat in magazine si abia daca mai poti scadea un 10, 20%… Altfel, toti vanzatorii sunt amabili si te imbie sa le gusti marfa (turkish viagra – cel putin 10 dulciuri au astfel de proprietati, sute de sortimente de rahat, fistic, condimente etc.) sau sa le admiri esarfele din casmir, posetele din piele, cuverturile etc. In concluzie, daca ar fi sa descriu fostul Constantinopol printr-o mireasma as face-o prin mirosul castanelor coapte, pe care le poti cumpara de la vanzatorii ambulanti care impanzesc orasul, sau printr-un gust atunci ar fi un mix intre sucul proaspat de rodii stors chiar in fata ta, baclava si halva fierbinte (un desert din halva, stafide, seminte, alune, dulceata).
Foto: MARC ULIERIU, SHUTTERSTOCK, RED DOT