Avionul se pregătea de aterizare, monitoarele confirmau că am ajuns la destinaţie. Pasagerii aşteptau cuminţi stingerea semnalului luminos care îi ţinea ţintuiţi de scaune, iar însoţitoarele de bord stăteau calme-plictisite la locurile lor. Pe un fotoliu de la culoar, cu mâinile încleştate pe centură, cineva era pe cale să explodeze, de bucurie, de emoţii, de ceva necunoscut până atunci. Visul meu cel mare se întindea semeţ la câteva minute distanţă: New York, The Empire State!
Metropola m-a primit cu căldură într-o zi de vară, iar eu m-am convins că e la fel de splendidă precum mi-am imaginat-o mereu, de când eram copil, iar zgârie norii păreau cumva de pe altă lume pentru că se făceau văzuţi numai la televizor sau în reviste. După câteva ore de brambureală pe străzi, mi-am dat seama că nici nu am nevoie de grăsanul Lonely Planet îndesat cu mare grijă în geantă. Totul e nou. Totul e mare. Totul e nesfârşit.
Nu ai nevoie de un traseu prestabilit, nici de hărţi sau alte ghiduri. Ajungi aici şi gata! Eşti în Capitala lumii, în mijlocul acţiunii, nu ai cum să ratezi ceva pentru că, oricum, timpul nu-ţi va ajunge nicicând să cuprinzi tot ce oferă la tot pasul. Indiscutabil, m-am cazat în Manhattan, la un hotel cochet pe Lexington Avenue, la câteva străzi distanţă de simbolurile măreţului oraş pe care legendara insuliţă le-a colectat aproape în întregime. Câteva minute către Times Square, la fel spre Central Park, Empire State Building se vedea deja de pe geamul camerei de hotel, iar Broadway şi Madison Avenue, celebra zonă de shopping, stăteau şi ele pitite la o aruncătură de băţ. Să ajungi la New York şi să nu vezi măcar un spectacol pe Broadway e un adevărat sacrilegiu.
Nu e musai să cumpăraţi din timp bilete, ele pot costa şi 500 de dolari. Dacă sunteţi isteţe le puteţi găsi cu doar 10 – 20 dolari. Trebuie doar să mergeţi dimineaţa la casa de bilete, în ziua spectacolului şi să acceptaţi unele în primele rânduri sau în alte zone unde vizibilitatea este mai redusă. Musicaluri de o calitate incredibilă mai puteţi vedea şi în Central Park, realizate de “artişti ai străzii”, extrem de talentaţi.
Nu rataţi Metropolitan Museum of Art pentru o porţie de cultură şi o vizită în Harlem pentru o porţie de “real life”. În cartierul oamenilor de rând puteţi asista la meciuri de baschet între blocuri cum numai în Liga I mai vezi. În fine, o seară în Times Square poate încheia absolut magic mica aventură newyorkeză.