Situată în județul Arad într-o depresiune lângă muntele Codru Moma, stațiunea Moneasa este una dintre cele mai vizitate din țară. Climatul stațiunii este unul terapeutic, iar izvoarele de ape minerale conţin calciu, magneziu, sodiu și oligominerale. În plus, aici se află cel mai curat aer din România! Dacă nu ați ajuns în această stațiune, este musai să o faceți cât mai curând posibil!
Stațiunea Moneasa din județul Arad este renumită la nivel național pentru afecțiuni tratate în cazul bolilor sistemului nervos, dar și pentru alte boli, precum reumatism, afecțiuni ginecologice cronice sau boli metabolice și de nutriție. Această stațiune este cunoscută pentru calitatea apelor, așa că reprezintă o destinație potrivită oricui tip de turist, fie că optează pentru un tratament complet, fie că petrece doar câteva zile relaxante, departe de agitația orașelor.
Dacă ajungeți la Moneasa, trebuie să știți că stațiunea încă își mai păstrează concentrația de ozon din urmă cu un secol, atunci când era loc de vacanță a elitei. Pe vremuri, parlamentarii se tratau aici, în pavilioanele Monesei vilelor de la Karlovy Vary.
În ultimii ani, stațiunea balneoclimaterică a început să fie modernizată, iar Consiliul Județean Arad, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Arad face eforturi mari pentru a o promova.
„Unul dintre cele mai importante motive pentru depopularea stațiunii a fost considerat, de Primăria din Moneasa, accesul îngreunat de la Arad, pe un drum județean care necesita reparații. Consiliul Județean Arad a accesat însă fonduri europene și a modernizat tot drumul, nu pe o rută, ci chiar pe două, înspre stațiune. Arad-Horia-Șiria-Pâncota și, de aici mai departe, fie spre Ineu, fie spre Buteni, drumul județean este, astăzi, într-o stare foarte bună, ca în palmă, s-ar zice“, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Turiștii pot avea parte de cel mai curat aer din țară, iar în stațiune sunt aproape 1.000 de locuri de cazare disponibile. De asemenea, Hotelul Moneasa se află în renovare și va fi deschis curând pentru turiștii români, dar și străini.
„Încă mai poți face plimbări lungi pe alee, mai poți urca înspre vilele vechi, aștepți să se însereze pentru liniște deplină. Viață de noapte nu există, stațiunea pulsează în ritm bătrânicios, dar pentru unii tocmai liniștea aceasta, calmul sunt argumente să se cazeze aici. Te poți deconecta, departe de vuietul orașului, de agitația discotecilor, de zgomotul tinerilor care se întorc la ore târzii din cluburi gălăgioase“, au precizat turiștii care au vizitat stațiunea Moneasa din Arad.
Citește și: Stațiunea din România unde astmul și alergiile își găsesc alinare
Cei care ajung la Moneasa, pot vizita și cea mai mare salină artificială din ţară, cu 360 de metri cubi de aer și o capacitate de până la 20 de persoane. Prețul este de 25 de lei pentru o ședință de 50 de minute, iar pentru un tratament complet pe 10 zile, costul este de 200 de lei.
În apropiere se află și Parcul Aventura, un loc de agrement amenajat la inițiativa viceprimarului comunei, Doru Miron, care a adus un suflu fresh stațiunii. Aici, copiii și adulții se pot aventura pe două tiroliene de 70-75 de metri fiecare, cu căţărări și cu traversări peste vale.
Citește și: Cea mai faimoasă stațiune balneoclimaterică din România unde oamenii caută vindecarea
Moneasa are dotări importante pentru relaxare, printre care, o pârtie de schi de peste 200 m, săli de sport, cimena. În staţiune se organizează festivaluri de folclor, de artă tradiţională românească şi Festivalul Clătitelor.
Mai mult de atât, pot fi vizitate: Cascada Boroaia, casa pictorului şi sculptorului Ghorghe Groza, cariera de marmură, rezervaţia de laur, Peştera Liliecilor, platoul carstic Tinoasa.