Un călător asigurat, o vacanţă fericită

Cea mai frumoasă călătorie din lume poate fi distrusă în câteva clipe de un detaliu la care puţini dintre noi ne gândim: asigurările medicale. "Nu o să mi se întâmple tocmai mie să mă îmbolnăvesc fix în cele 10 zile de concediu", îşi spun mulţi dintre noi, care încearcă să se strecoare neobservaţi printre accidente, asigurări şi sisteme de sănătate internaţionale.
  • Publicat:
Un călător asigurat, o vacanţă fericită

Cea mai frumoasă călătorie din lume poate fi distrusă în câteva clipe de un detaliu la care puţini dintre noi ne gândim: asigurările medicale. „Nu o să mi se întâmple tocmai mie să mă îmbolnăvesc fix în cele 10 zile de concediu”, îşi spun mulţi dintre noi, care încearcă să se strecoare neobservaţi printre accidente, asigurări şi sisteme de sănătate internaţionale.

De câte ori nu ne-am gândit mai degrabă la cum să îndesăm mai multe haine în geamantan, decât la asigurările medicale, înainte de a pleca în voiaj? Ne îngrozeşte gândul că vremea rea ne-ar putea lua pe nepregătite, aşa că avem grijă să cărăm cu noi zeci de haine inutile.

Însă refuzăm să luăm în calcul posibilitatea de a ne îmbolnăvi exact în cele câteva zile destinate relaxării. Vestea proastă este că adesea, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, iar un sejur care se anunţa a fi momentul perfect pentru încărcarea bateriilor ar putea deveni, de fapt, un adevărat calvar.

Nu faceţi economii în contul sănătăţii!

Realitatea este că, dacă de-a lungul celor câteva zile petrecute în afara ţării nu ni se întâmplă nimic rău, mulţi dintre noi considerăm că banii cheltuiţi pe o asigurare medicală au fost irosiţi. Prin urmare, la următorul concediu, bugetul de distracţie va include şi cei câţiva RON pe care altă dată îi investeam conştiincioşi în poliţele de sănătate.

Păgubos, pentru că nu ştii niciodată când te prinde o durere de măsea, un puseu de cistită sau, şi mai grav, îţi rupi o mână sau un picior. Ţineţi cont de faptul că nu în toate ţările se eliberează medicamente (inclusiv antibiotice) fără prescripţie medicală sau că spitalele publice tratează gratuit orice neasigurat dacă este vorba despre vreo urgenţă.

De cele mai multe ori, tratamente banale sau ieftine la noi în ţară devin exasperant de scumpe odată ce am trecut graniţa. Iar pentru a le acoperi costurile, veţi fi puşi în situaţia de a scote din buzunar de zeci de ori mai mulţi bani decât aţi fi cheltuit pentru o asigurare.

Atenţie la companiile de asigurări…

… şi la clauzele acestora! O poliţă ieftină, încheiată cu o firmă obscură, nu vă asigură nici măcar somnul liniştit în cele câteva zile petrecute departe de casă. Trebuie să selectaţi cu mare băgare de seamă compania şi să deschideţi bine ochii atunci când alegeţi tipul de asigurare. Spre exemplu, dacă vă pregătiţi de o vacanţă la schi şi încheiaţi o asigurare medicală simplă pentru călătorii, compania ar putea să refuze asistenţa financiară în caz de accident pe pârtie dacă în poliţă nu erau specificate şi astfel de situaţii.
 

Valabil şi în cazul celor care fac scufundări sau alte sporturi extreme, pentru care există asigurări speciale, întrucât şi riscurile de accidentare sunt mai mari. Puteţi încheia o poliţă independent de agenţia de la care cumpăraţi biletul de călătorie sau întreaga vacanţă, dar puteţi găsi uneori oferte şi la companiile aeriene (Alitalia, de exemplu).

În anumite perioade, puteţi găsi promoţii la cumpărarea biletelor de zbor pentru care vi se oferă şi o asigurare medicală la un preţ atractiv. Analizaţi bine ofertele pentru a face cea mai potrivită alegere în funcţie de nevoile voastre.

Aţi plecat în vacanţă fără asigurare?

Mai aveţi o şansă! Există anumite companii de asigurări cu care se pot încheia poliţe şi după ce aţi plecat deja la drum. Dacă aţi ajuns la destinaţie şi v-a cuprins brusc îngrijorarea, cumpăraţi o asigurare online de la o companie internaţională serioasă. Găsiţi foarte multe informaţii pe internet, dar citiţi înainte şi recenziile altor clienţi.

Una dintre companiile consacrate a fost alegerea mea când m-am trezit cu o urgenţă medicală pe teritoriul american. Am încheiat poliţa şi după 3 zile m-am putut prezenta la spital. În lipsa asigurării încheiate pe ultima sută de metri, aş fi fost nevoită să plătesc o sumă imensă care nici măcar nu reprezenta contravaloarea serviciilor primite, ci o estimare.

În cele din urmă, am fost facturată atât pentru prestaţia medicului, cât şi pentru utilizarea intrumentarului medical (inclusiv a rezervei şi patului de spital!), suma fiind mai mare decât cea cheltuită pe biletul de zbor. Apropo de cheltuieli…

Cum funcţionează sistemul de asigurări?

Dacă aveţi nenorocul să păţiţi ceva neplăcut într-o altă ţară, imprimaţi certificatul de asigurat şi mergeţi cu el la cea mai apropiată unitate medicală publică. Asta nu înainte de a lua legătura cu compania asiguratoare care trebuie să fie informată în aceste situaţii, fie telefonic, fie prin email.

Reprezentanţii săi vă vor spune ce aveţi de făcut mai departe. Dacă este vorba despre urgenţe minore, s-ar putea să trebuiască să plătiţi singuri pentru serviciile medicale primite, urmând ca mai apoi compania de asigurări să vă ramburseze suma.

Dacă este vorba despre urgenţe majore ce implică incusiv zile de spitalizare, compania de asigurări poate lua legătura cu departamentul administrativ al spitalului la care vă aflaţi pentru a se ocupa de plăţi direct. În alte cazuri, s-ar putea să primiţi prin poştă facturile de la spital, după ce ajungeţi în ţară, caz în care trebuie să luaţi legătura cu compania de asigurări pentru a vedea ce este de făcut.

Oricare ar fi situaţia, aşteptaţi-vă să plătiţi o anumită sumă şi din buzunarul propriu, pentru că de multe ori companiile nu acoperă absolut toate costurile. Şi mai reţineţi că pentru afecţiunile cronice, mai ales cele pentru care urmaţi deja un tratament sau aţi suferit intervenţii chirurgicale, pentru intervenţii estetice sau pentru orice altă intervenţie care iese din sfera urgenţelor, companiile asiguratoare nu vă despăgubesc.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Trenduri 2013 în hotelurile de lux
Trenduri 2013 în hotelurile de lux
Recomandări: