Vacanţă în legendara Atena

Pe urmele luptătorilor din antichitate şi a zeilor Olimpului, ispitiţi de poveştile fantastice cu armatori greci sau filosofi de demult, atraşi de mirajul curajoşilor care au ţinut spectacolul primelor ediţii ale Jocurilor Olimpice, turiştii care vor să reintre în atmosfera Greciei de altă dată găsesc aici întreaga scenografie.
  • Publicat:
Vacanţă în legendara Atena

Pe urmele luptătorilor din antichitate şi a zeilor Olimpului, ispitiţi de poveştile fantastice cu armatori greci sau filosofi de demult, atraşi de mirajul curajoşilor care au ţinut spectacolul primelor ediţii ale Jocurilor Olimpice, turiştii care vor să reintre în atmosfera Greciei de altă dată găsesc aici întreaga scenografie. Atena, unul dintre cele mai vechi oraşe din lume, îşi deschide larg şi generos porţile oricui. Bine aţi venit!

Vacanţa pe o insulă grecească, în inima verii, este una dintre pasiunile românului. Cu maşina, cu avioul sau cu autocarul, nu contează cum ajunge, românul ştie că la capătul călătoriei îl aşteaptă relaxare, plaje paradisiace, mâncare excelentă şi multă distracţie.

Ei bine, dacă vă număraţi printre fanii destinaţiilor din marea Egee, vă propunem să schimbaţi uşor macazul anul acesta şi să poposiţi în Atena, leagănul civilizaţiei europene. Nu vă îngrijoraţi că la întoarcerea acasă veţi avea pielea ca laptele, există plaje şi aici, unde vă puteţi rumeni suficient pentru ca prietenii să-şi dea seama că veniţi din vacanţă.

Nu le rataţi!

În ciuda crizei economice grave cu care se confruntă grecii în acest moment, voia bună e la ea acasă, ospitalitatea la fel, iar preţurile – destul de prietenoase. Atena este un oraş imens, pe care probabil nu veţi avea timp să-l cuprindeţi de la un cap la altul, dar e musai să vizitaţi, în primul rând, rămăşiţele vechilor aşezăminte elene.




Luaţi metroul din aeroport, biletul costă 8 euro şi ajungeţi direct în oraş, în ce parte doriţi, fără să fie nevoie să schimbaţi cu vreun alt mijloc de transport. Din Syntagma, care reprezintă ”km 0”, puteţi ajunge simplu, în plimbare, la poarta tuturor ruinelor importante.

Nu rataţi ”clasicul” Acropolis, şi mănăstirea Daphni, două obiective din patrimoniul internaţional UNESCO, apoi Arcul lui Hadrian, o construcţie romană ce a marcat transformarea străvechiului oraş într-unul modern (localizat la intersecţia străzilor Olgas şi Amalias), de asemenea, biblioteca lui Hadrian, Ancient Agora şi templul lui Hephaestus din Monastiraki.




În mod absolut obligatoriu, faceţi-vă drum şi pe la Stadionul Panathenian, locul care a găzduit, în 1896, pentru prima oară, Jocurile Olimpice în formulă modernă. Îl găsiţi lângă Grădina Naţională, în zona Agras. Veţi vedea probabil, unul dintre cele mai frumoase stadioane din lume, realizat în totalitate din marmură şi veţi avea ocazia să staţi fix pe scaunele capetelor încoronate ale acelor vremuri.



Nu în ultimul rând, cocoţaţi-vă pe dealul Lykavittos, cel mai înalt punct al oraşului. Pentru asta, luaţi telefericul din strada Ploutarchou. Câteva dintre cele mai relevante muzee pe care aţi face bine să le bifaţi sunt Muzeul Acropolis, Muzeul Naţional de Arheologie şi, desigur, Muzeul Maria Callas – un loc apăsător, plin de şarm.

Distracţii pentru toate gusturile
Pasionaţii de distracţie, soare, mare şi nisip îşi pot satisface plăcerile în Vougliameni sau Glyfada, două suburbii cumva ”rupte” de restul oraşului. Prima e mai liniştită, în cea de-a doua se găsesc terase, restaurante şi cluburi mai puţin tradiţionale şi mai mult adaptate gusturilor tinerilor puşi pe chefuit.
Desigur, găsiţi aici şi magazine interesante, însă aceia mai pretenţioşi dintre voi ar face mai bine să se întoarcă în Syntagma pentru o sesiune de shopping. Mergeţi la ţintă în mall-ul Attica, în spatele hotelului iconic Grand Bretagne (unde, apropo, opriţi-vă măcar o dată să beţi un pahar de vin la barul din lobby, a intrat recent în topul celor mai frumoase localuri din lume).

Dacă vă interesează ceva cu aer grecesc, luaţi direcţia Plaka – Monastiraki, veţi găsi acolo buticuri cu produse tradiţionale, de la bijuterii şi blănuri luxoase, la suveniruri şi pielărie. Tot aici găsiţi restaurante tradiţionale de unde nu trebuie să plecaţi fără să savuraţi mielul lor de munte (lamb chops) gătit într-un mod fantastic şi autentica salată grecească, aromată cu capere.

În fine, pentru a încheia cu o experienţă extraordinară, vă recomand Planetariul din Andrea Syngrou, cel mai mare şi mai bine echipat din lume, un loc în care vă veţi simţi într-o cu totul altă lume.




Dacă vreţi să plecaţi cu suveniruri din vacanţă, fiţi inventivi. Nu cumpăraţi doar magneţi, Grecia este ţara uleiului de măsline, savuros, aşa cum nu îl veţi găsi în nici o altă parte. Strecuraţi măcar o sticlă în bagaje. Alegeţi-vă şi o bijuterie cu motive tradiţionale, zeiţele, sau o amuletă care vă protejează de deochi.

Una dintre atracţiile oraşului este schimbarea gărzii soldaţilor Evzoni, la Parlament, în piaţa Syntagma. Şi tot în această zonă dacă vi s-a făcut foame intraţi în restaurantul Meatropoleos 3, unde calitatea mâncărurilor este completată perfect de preţurile mici. Sau, la câţiva paşi distanţă, restaurantul Avocado, preferatul vegetarienilor. Seara alegeţi locurile la înălţime, cu vedere la Acropolis.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult