Adda, mai puternică decat boala Lyme: „Totul a început brusc și furtunos” INTERVIU EXCLUSIV

  • Publicat:
Adda, mai puternică decat boala Lyme: „Totul a început brusc și furtunos” INTERVIU EXCLUSIV
Sursa foto: instagram @addabaladda

La un an de când medicii au diagnosticat-o cu borelioză, Adda aproape a învins boala. Îndrăgita artistă a vorbit în exclusivitate pentru csid.ro despre experiența chinuitoare pe care a trăit-o din cauza cumplitei maladii.

Adda, dezvăluiri emoționante despre afecțiunea care i-a marcat viața

Cum ai aflat că suferi de boala Lyme?

Am aflat după un an jumătate de tratamente greșite și diagnostice false. Am luat aproape toate bolile prin eliminare și am făcut zeci de analize. Într-un final am primit răspunsul mult așteptat.

Care au primele simptome cu care te-ai confruntat și te-au îngrijorat?

Totul a început brusc și furtunos. O reacție alergică gravă. Erupții pe tot corpul, edeme și stări de rău, confuzie, dureri renale. Asta s-a întâmplat în 20 octombrie 2020 și de atunci, timp de 2 ani și câteva luni am erupt zilnic. Din octombrie 2020, eu nu știu cum e să mai fii un om normal. Simptomele s-au tot adăugat. Erupții, edeme, răgușeală, diaree, dureri migratoare în tot corpul, atacuri de panică, migrene îngrozitoare însoțite de vomă sau greață. Slăbiciune, oboseală cronică, dureri de oase groaznice. Amețeală, insomnii, palpitații și oscilații mari de puls: de exemplu, de la 40 sarea la 120 în câteva secunde când stăteam jos și nu făceam efort. Ganglioni inflamați, vedere în ceață. Vedere periferică redusă. Momente în care nu știam unde sunt, cine sunt. Uitam lucruri, articulam greu cuvintele. Tinitus permanent. Era imposibil să mă concentrez la ceva, simțeam că îmi pleznește capul dacă de exemplu încercam să fac leggo sau puzzle cu copilul. Dar mă chinuiam să fac, simțeam că trebuie să îmi antrenez creierul. Simțeam că mă atrofiez. Parestezii migratoare. Nu îmi simțeam fața, piciorul, mâna.

Mi-a paralizat piciorul pe ambreiaj. Scăpăm obiecte din mână. Fasciculatii musculare și încordarea mușchilor. Cârcei la picioare, nevralgii. Nu puteam face deloc efort, dacă ridicam obiecte mai grele de 2,3 kg îmi tremurau vizibil mușchii. Încleștarea maxilarului, frisoane. Tremurat, depersonalizare. Halucinații. Se mișca imaginea, de exemplu vedeam capul oamenilor în stânga și corpul în dreapta. Mă loveam de obiecte, de exemplu voiam să iau cana de pe masă și mă loveam cu mâna de masă. Nu îmi dădeam seama că trebuie să o ridic ca să apuc cana. Astea au apărut spre final, înainte să aflu. Când deja aveam creierul inflamat. Cam așa am trăit timp de 2 ani. Zilnic. Până să aflu și apoi pe primele scheme de tratment. Timp în care mă chinuiam să fiu un om normal. Acum sunt încă pe tratament de un an și câteva luni. Am mai rămas cu simptome, dar cu ajutorul lui Dumnezeu voi scăpa. Mai am de făcut 32 de injecții din 80. Și mă rog, să întru în remisie.

Știu că ai primit și multiple diagnostice greșite. Ce a însemnat asta pentru tine?

Am trăit iadul pe pământ. Cred că nici în iad nu este atât de rău. Am trăit cea mai mare traumă a vieții mele. Dar mă bucur că Dumnezeu mi-a dat putere să lupt și am avut cred că toți îngerii lângă mine, care îmi spuneau să nu renunț și să continui investigațiile. Știam că e ceva rău în mine care a preluat controlul. Așa că am făcut analize peste analize. Până am aflat.

Ce e important să știe oamenii pentru a preveni infectarea?

În primul rând să se testeze anual, mai ales după sezonul cald. Pentru că nu doar căpușele sunt purtătoare. Sunt și țânțarii, păianjenii, muștele, ploșnițele de saltea și puricii și animalele care nu sunt deparazitate. În special pisicile, chiar dacă nu au simptome. Poți fi mușcât de căpușă și să se declanșeze după 2 ani. Pentru că îți scade imunitatea din cauze multiple. Este foarte important de știut că în saliva căpușei sunt foarte mulți patogeni. Nu doar Borrelia. Și din păcate acea salivă are un anestezic. De asta nu simți dacă te mușcă sau dacă se atașează.

În salivă se pot găsi: toate speciile de Borrelia, Bartonella, Babesia, Anaplasma, Ureaplasma și Mycoplasma, Rickettsia, Francisella, Toxocara, Toxoplasmă etc. Dar și virusuri, cum ar fi TBE, care este FOARTE PERICULOS, provoacă encefalită! Dacă nu ajungi pe mâna potrivită, te poate ucide în 2 săptămâni. El atât stă în corp. Este non persistor, dar face ravagii. Sunt și căpușe curate, care nu au nimic. Dar nu te poți baza pe noroc.

Este IMPORTANT DE ȘTIUT că se poate face analiză pe căpușă vie. La Borrelia Centrum și Synlab. Dacă te mușcă căpușa, NU O DERANJA! Las-o în pace. Mergi la spital să o scoată întreagă și vie! Ea are patogeni în salivă, dar în sucul gastric e genocid. Dacă se simte atacată, își regurgitează tot sucul gastric în victimă. Pe principiul – dacă mor eu, mori și tu.
Babesia, TBE, Bartonella etc se transmit aproape instant, după mușcătură, nu e nevoie neapărat să se atașeze. La Borrelia durează mai mult teoretic, însă nici pe asta nu te poți baza. Pentru că nu știi ce încărcătură este în salivă. De virusul Tbe este important să te testezi la câteva zile după mușcătură și să repeți analiza săptămânal de 3, 4 ori. Restul ies la analize doar la 4 săptămâni după mușcătură sau după ultima doză de antibiotic, dacă alegi să urmezi protocolul care se dă la mușcătură. Asta dacă se dă. Pentru că mușcătura de căpușă este tratată superficial cam în toate spitalele din România.

Și sunt puțini doctori care testează pacienții și de coinfecții. Testează doar Borrelia prin testele ELIȘA sau ELFA. Care sunt degeaba. Cele mai bune sunt metodele de confirmare LINE BLOT sau WESTERN BLOT. Sunt prin definiție de confirmare și nu prea ies fals pozitive. Este important să se testeze atât anticorpii IGG cât și IGM. Dacă ai doar igg nu te culcă pe ureche. Pentru că toate aceste bacterii sunt spirochete. Și ele se înmulțesc dacă nu le tratezi. Stau închistate în celule și ies în fluxul sanguin doar când se reproduc. Deci te poți pozitivă oricând pe IGM. În aceste boli parazitare, IGM ul pozitiv , mai ales și cu IGG pozitiv, nu înseamnă doar boală ACUTĂ, poate însemna CRONIC CU REACTIVARE. Pentru că tot ce este în corpul nostru este conectat. Iar aceste spirochete au învățat să se adapteze și abia așteaptă un factor declanșator. Durata de viață a unei spirochete este de 18 luni. De asta și tratamentul este atât de lung.

Și încă ceva important. Eritemul specific post mușcătura apare doar la 30% din oameni. Și atunci apare pentru că sunt extrem de mulți anticorpi. Ori omul respectiv are un răspuns imun fantastic, ori sunt niște anticorpi vechi la care s-au adăugat alții noi. Dar aici cu anticorpii vechi e o altă discuție pe care nu prea am voie să o am public, pentru că nu sunt medic.

Este importantă prevenția. Să stropim curțile la maxim 6 săptămâni, să deparazităm animalele. Să folosim spray-uri speciale pentru încălțăminte și haine, spray-uri pentru corp. Să evităm zonele cu iarbă multă și înaltă, tufișurile mai ales. Să ne verificăm pe noi și pe copiii noștri, inclusiv în cap. Acolo le place să se înfigă. La fel și pe animalele de companie zilnic în sezonul cald mai ales, dar și primăvară și toamnă pentru că din cauza schimbărilor climatice sunt cazuri de mușcături inclusiv în Ianuarie. Să montăm plase de țânțari. Să mâncăm sănătos și să avem un stil de viață cât mai benefic pentru organism pentru a avea imunitate bună. Sunt extrem de multe de spus. Aș avea multe de adăugat. Din păcate, am fost nevoită să mă informez și să înțeleg. Dar mi-ar plăcea tare să o facă și medicii. Pentru că eu sunt artist și pacient. Și mi se rupe inima de atâta ignoranță.

Știm că ai lăsat și o carte, „Cele 3 Adde”. Boala a influențat și această călătorie de vindecare transpusă între paginile cărții?

Am lansat o carte despre viață mea și da, se învârte în jurul diagnosticului. Am scris-o pentru vindecarea mea sufletească. Ca un fel de terapie eu cu mine. Dar și ca să ajut alți oameni. Sau să-i inspir, să le dau putere. Vindecarea mea fizică este în mâinile lui Dumnezeu și a medicului meu. Și sper să va anunț de bine cât mai curând!

Citește și: Andrei Jilavu, despre trauma pe care a trăit-o în Vietnam: „Am contactat virusul Dengue” INTERVIU EXCLUSIV

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult