Alexandru Constantin, despre harta alunițelor și verificarea acestora anual: „Am peste 100 de alunițe pe corp și este imperios necesar să ajung să le verific în mod regulat” INTERVIU EXCLUSIV

Alexandru Constantin, îndrăgitul prezentator de știri de la România TV ne-a acordat astăzi în interviu exclusiv în care am discutat despre importanța prevenției atunci când vine vorba de sănătatea noastră. Și împreună cu d-na Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatolog , am adus în discuție și un subiect mai puțin dezbătut la noi: verificarea alunițelor. Iată ce ne-au declarat cei doi.

Alexandru Constantin își verifică anual alunițele de mai bine de 9 ani

CSID: Dna Dr. Anghel, de ce e important să îți cunoști harta alunițelor și să o verifici anual?

Dr. Amalia Anghel: În fapt este important să cunoștem harta întregii suprafețe a corpului pentru că doar așa putem verifica dacă au apărut leziuni noi sau dacă ceva din ceea ce avem s-a modificat. Deci harta este pentru toată suprafață corpului și dermatoscopia punctuală pentru câteva dintre leziuni.

CSID: De ce apar alunițele și cât sunt ele de periculoase?

Dr. Amalia Anghel: În principiu există o moștenire genetică pentru apariția lor, există și alte leziuni (alunițe) care mai pot apărea de-a lungul vieții, uneori ca urmare a expunerii la soare.

(…) Gradul de periculozitate apare atunci când avem istoric familial de melanom sau avem peste 100 de alunițe în general.

CSID: Cum putem ști dacă o aluniță este malignă (canceroasă) sau nu?

Dr. Amalia Anghel: În primul rând trebuie să verificăm leziunile, însă modificările, înainte de toate, sunt vizibile dermatoscopic, impercetibile ochiului așadar. Iar pentru depistarea lor trebuie să ajungem la control măcar odată pe an.

CSID: Ce presupune, mai exact, investigația de dermatoscopie? Cum se desfășoară un control?

Dr. Amalia Anghel: Harta dermatoscopica în fapt este o fotografiere completă a întregii suprafețe a corpului în anumite poziții standard, iar dermatoscopia presupune vizualizarea separată a alunițelor cu ajutorul unui aparat numit dermatoscop (lupă). Prin acest aparat, noi putem vedea structura profundă a alunițelor noastre astfel încât să putem observa chiar și minimele modificări ce pot apărea.

CSID: Alexandru, tu când ai ajuns prima oară la medic?

Alexandru Constantin: Prima dată am ajuns la medicul dermatolog privind alunițele în urmă cu mai bine de 9 ani, iar prima vizită pe care am făcut-o a fost chiar la d-na dr. Amalia Anghel.

(…) Tot dânsa a fost și cea care mi-a transmis cât de esențial este să ajungem anual să ne verificăm alunițele, să ne creăm această hartă a alunițelor și să mergem periodic, cum am spus, să le monitorizăm.

Eu am ales să merg în fiecare an la d-na doctor după acea vizită medicală, mai ales că eu am peste 100 de alunițe pe corp și este imperios necesar să ajung să le verific în mod regulat.

CSID: Până în prezent, te-a îngrijorat vreun rezultat?

Alexandru Constantin: Din fericire, nicio aluniță nu a necesitat vreo monitorizare mai atentă până recent, când am descoperit o aluniță pe care va trebui să o monitorizez periodic, și anume din 3 în 3 luni, pentru că prezintă modificări conform spuselor d-nei Dr. Anghel.

Ce am mai făcut, și asta tot la recomandarea medicului dermatolog, mi-am scos o parte din alunițele care se aflau în zone vizibile, cum ar fi pe piept, pe spate sau în zonele în care puteau fi agățate.

CSID: Cât de importante sunt prevenția și analizele făcute în mod regulat pentru tine?

Alexandru Constantin: Să știi că am învățat de la părinții mei, în primul rând, cât de important este să îți faci analizele în fiecare an. Odată la 6 luni trec pe la medicul de familie pentru verificări generale legate de starea de sănătate, la fel procedez și cu medicul stomatolog.

(…) Însă știți cum e, din păcate la noi în țară prevenția nu este pe atât de promovată astfel că ajungem la doctor atunci când problemele sunt deja avansate.

CSID: Un mesaj pentru cititorii noștri?

Alexandru Constantin: Aș putea concluziona cu o opinie proprie sau o revelație pe care am avut recent, dacă vreți.

Suntem atât de angrenați în muncă, trăim atât de mult în viitor încât uităm să ne mai bucurăm și de noi. Amânăm mereu lucrurile cu adevărat importante pentru noi, cum ar fi sănătatea, odihna, o vacanță, șamd din cauza faptului că mereu suntem într-o continuă alergătură după bani. Astfel că, mesajul meu ar fi următorul: ar trebui să învățăm să trăim în prezent, să avem grijă de noi astăzi, să ne preocupăm de odihnă noastră astăzi, să ne preocupăm de familia și prietenii noștri astăzi.

(…) Cred că și pandemia ne-a trezit puțin la realitate pe unii dintre noi și mi-am dat seama că viață nu este doar despre a alerga pentru a obține ceva.

Deci, aveți grijă de voi! Sănătatea este cea mai importantă și trebuie fie prioritatea zero!

Citește și: Cristian Drosu, kinetoterapeut: „Durerea este cea care cheamă de cele mai multe ori omul la terapie” INTERVIU EXCLUSIV

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Amalia Anghel - Medic primar Dermatovenerologie
Dr. Amalia Anghel este Medic Primar Dermatovenerologie, Doctor în științe medicale, Expert Terpii injectabile / Terapii laser / Dermatoscopie & Dermato-oncologie și Trainer Juvederm România & Alma Laser in cadrul clinicii SKINMED. Titulaturi și funcții dermatologie, dermatoscopie, ...
citește mai mult