O întâlnire cu Carmen Brumă are totdeauna un efect spectaculos: motivaţia de a face totul pentru un corp tonifiat ţi se activează instant când o asculţi şi descoperi cu câtă lejeritate vorbeşte despre mişcare şi alimentaţie sănătoasă. Iar o Brumă suplimentară de inspiraţie e numai bună pentru a ne aminti cât de simple sunt abdomenele la domiciliu şi cât de incitant este să fii creativ în bucătăria proprie.
CSÎD: Au trecut 5 ani de la ultima noastră şedinţă foto de copertă. Ce s-a schimbat în viaţa ta?
Carmen Brumă: Am reuşit să lansez două cărţi: prima lansare a avut loc imediat după ce am făcut şedinţa foto pentru coperta “Ce se întâmplă, doctore?” din 2008, iar prima mea carte se numeşte “Slim – cum am slăbit 30 de kilograme şi nu le-am mai pus înapoi”.
Şi acum un an, am reuşit să revin cu un proiect complex şi complet din punctul meu de vedere, un program pentru slăbit şi întreţinere “3S – Sănătoasă, Suplă, Sătulă” care conţine o carte şi un DVD.
Şi, să nu uităm, foarte important, o emisiune TV, cu un format care îmi aparţine, la care ţin foarte mult, “Ai grijă de tine” care se difuzează sâmbătă de la ora 11.
Mai mult, eu şi Mircea facem anul acesta a 3-a ediţie a crosului „Mişcarea contra statului”, în parcul Tineretului pe 8 iunie. La prima ediţie au fost 5.000 de oameni. Şi am prezentat foarte multe evenimente care au legătură cu stilul de viaţă sănătos.
CSÎD: Ce le oferi telespectatorilor în emisiunea ta?
C.B.: Eu mi-am dorit foarte mult să fac o emisiune de sănătate şi îngrijire pe înţelesul tuturor, să încerc să traduc medicina, să o fac un pic mai accesibilă şi să lămuresc nişte concepte, să dărâmăm nişte mituri, nişte preconcepţii, nişte lucruri greşite care se ştiu despre sănătate.
CSÎD: Ce fel de sfaturi îţi cer fanii tăi, acum când Facebook e cel mai uşor mod de a comunica?
C.B.: Sfaturi legate de nutriţie şi de sport, acestea sunt majoritare.
CSÎD: Primeşti şi critici apropo de stilul de viaţă pe care îl propui şi care unora li se pare greu de urmat?
C.B.: Da, dar oamenii trebuie să înţeleagă că totul e o chestiune de alegere. Nu poţi să mănânci orice, oricând şi oricât şi, în acelaşi timp, să ai un corp de care să fii mândru. Sunt foarte puţini cei norocoşi şi dacă sunt norocoşi, sunt pe o perioadă scurtă de timp. Aşa că trebuie să alegi, e o chestiune de alegere.
CSÎD: Spuneai că preferi în continuare să faci sport acasă. Nu te atrag totuşi diversele programe de mişcare noi?
C.B.: Eu sunt un fan declarat a mişcării făcute acasă pentru că mi se pare o metodă foarte eficientă, foarte puţin costisitoare, care necesită foarte puţin timp şi care este accesibilă tuturor. Asta nu înseamnă că nu mai pun piciorul într-o sală, dar lucrul ăsta se întâmplă destul de rar, în special în week-end.
Dar cred că dacă vrei să te mişti, poţi să faci lucrul ăsta fără nici un fel de aparate, fără nici un fel de echipamente suplimentare, cu greutatea propriului corp acasă, aşa cum am demonstrat în programul 3S. Pentru că programul 3S conţine 5 antrenamente diferite pe care le poţi face acasă, fără nici un fel de accesorii suplimentare. Poţi să te foloseşti de un scaun, de canapea, de o cârpă de praf. Sunt o mulţime de exerciţii pe care poţi să le faci cu ajutorul unei cârpe de praf.
CSÎD: Ce feedback ai primit de la cei care ţi-au accesat programul?
C.B.: Am avut un feedback incredibil. În primul rând, programul a atins un record: în mai puţin de 3 luni, s-au vândut peste 80 de mii de exemplare, ceea ce, din câte mi-au spus cei de la editură, nu s-a mai întâmplat în România de foarte mulţi ani. Spre marea mea surprindere, n-am primit nici un fel de comentariu negativ. Au fost persoane care au reuşit să slăbească chiar 24 de kilograme cu ajutorul acestui program.
Este mult mai mult decât am sperat vreodată, a fost extrem de bine primit. Oamenii au înţeles exact ce-am vrut să spun şi au apreciat faptul că am încercat să le dau lucruri simple, spuse în puţine cuvinte, concrete, fără definiţii, fără concepte, fără termeni pe care să nu-i înţeleagă.
CSÎD: Care ar fi un top al regulilor de slăbire şi menţinere a siluetei pe termen lung?
C.B.: Respectă orarul de 3 mese pe zi plus 2 gustări (nu sunt obligatorii, dar e bine să le ai în geantă, chiar dacă nu le mănânci). Încearcă să respecţi o parte din asocierile alimentare. Am făcut o listă în programul 3S cu cele de care ţin eu cont. Evită combinaţiile carne-cartofi, pâine-carne, paste-carne. Nu mânca nimic cu 3-4 ore înainte de culcare.
Antrenează-te de 3-4 ori pe săptămână. Poţi face un antrenament eficient chiar şi în 12 minute la tine acasă. Evită să mănânci la masa de seară carbohidraţi. Poţi face excepţie doar dacă ai făcut înainte antrenament. Mănâncă fructe la 1-2 ore înainte sau după masă, dar până în ora 15.
O dată sau chiar de două ori pe săptămână ai voie să mănânci alimentele la care pofteşti – un fel de mâncare şi un desert. În ziua în care mănânci desert, nu mai consuma fructe. Începe ziua cu un pahar mare de apă pe stomacul gol. Încearcă să elimini sau să consumi rar: alimente prăjite, caşcaval, brânză topită, feta, margarină, chips-uri, covrigei, produse de patiserie din făină albă, mezeluri.
CSÎD: Eşti un musafir dificil? Ce le spui celor care încearcă să te tenteze?
C.B.: Păi nu mă duc în vizite şi atunci sunt musafirul ideal prin absenţă. 🙂 Nu sunt pretenţioasă la mâncare pentru că e foarte simplu să-mi potoleşti mie foamea: îmi dai o salată, îmi dai un ou fiert, o friptură, o carne fiartă.
CSÎD: Mama ta te tentează cu bunătăţi?
C.B.: Nu, mama mea a învăţat lecţiile demult. Şi-a adaptat multe dintre reţete şi mama mea face mişcare în mod constant: aleargă 6 km fără nici o problemă. Tata face tenis de 3 ori pe săptămână, mama aleargă în parc şi se duce de 5 ori pe săptămână la sală. La noi e în fişa postului. Cum te aşteptai să fie părinţii mei? 🙂 Fratele meu a făcut sport de performanţă şi acum mai face din când în când.
CSÎD: Ce crezi tu despre vegetarianism?
C.B.: Am abordat subiectul acesta în emisiune şi am discutat mult cu dl. Mencinicopschi despre asta şi sunt de acord cu părerea dumnealui cum că omul e făcut să mănânce şi carne. Nu excesiv, nu în fiecare zi, nu în cantităţi industriale, dar noi nu suntem mult mai aproape de ierbivore aşa cum susţin vegetarienii cu unele argumente uşor greşite, ci suntem construiţi genetic să consumăm şi carne.
Sigur, există din punctul meu de vedere câteva argumente în favoarea vegetarianismului pe care pot să le înţeleg: de exemplu, nu-mi place. Poate să nu-ţi placă şi e adevărat că, după o anumită vârstă, nevoia de proteină animală scade. Dar eu nu sunt vegetariană şi eu nu m-am gândit să devin.
Este adevărat că sunt zile în care nu mănânc proteină animală sau sunt perioade în care nu simt nevoia de carne, dar nu aş face această alegere. Şi cred că este absolut necesar ca în meniul unui copil în creştere să existe proteine animale.
CSÎD: La zahăr ai renunţat?
C.B.: Nu, mănânc zahăr doar o dată pe săptămână. Aşa, ca principiu, 80% din timp încerc să respect toate regulile de nutriţie pe care le-am enumerat de foarte multe ori. Şi în restul timpului, mănânc şi lucruri care îmi plac şi care nu sunt neapărat într-o listă a alimentelor sănătoase. În timpul săptămânii, nu greşesc cu nimic culinar vorbind, iar sâmbăta şi duminica am voie să mănânc lucruri de care îmi era poftă: prăjituri, pizza.
CSÎD: Eşti creativă în bucătărie, în materie de combinaţii alimentare? Ce-ai mai inventat?
C.B.: Fac tot felul de combinaţii. Nu ştiu dacă le-am inventat, mie mi se pare că le-am inventat, deşi ele există probabil de foarte mult de timp pe piaţă. Am “inventat” de exemplu, shaorma cu avocado, roşii, pătrunjel, învelită într-o lipie făcută din făină de quinoa, un fel de shaorma vegetariană mai sănătoasă, o combinaţie care se digeră uşor.
Am făcut şi pizza cu făină de quinoa, roşii cherry şi busuioc, simplă, fără adaosuri. Cât priveşte dulciurile, am făcut din pudră proteică de cânepă o budincă de pepene galben, cu puţin îndulcitor sau miere.
CSÎD: Eşti clienta magazinelor naturiste?
C.B: Da şi obişnuiesc să-mi petrec ore întregi acolo. În momentul în care intru în magazin, e foarte greu să mă scoţi de acolo. Şi de obicei, ies cu o sacoşă de produse, chiar un sac după mine 🙂 Îmi place să stau, să mă zgâiesc la etichete ore întregi, să mă uit şi să cumpăr. Sunt multe produse pe care nu le cunosc şi pe care le iau doar ca să le încerc.
CSÎD: Unt de cacao foloseşti în alimentaţie?
C.B.: Da. Am o zonă în casă, un coş imens numai pentru oleaginoase şi obişnuiesc să-mi iau caju, muguri de pin, nuci, migdale.
CSÎD: Ce părere ai despre vinul roşu în alimentaţie? E ridicat în slăvi. Consumi?
C.B.: Rar, dar nu cred că este un medicament, nu cred că trebuie consumat zilnic şi în nici un caz în cantităţi mari. Are, să zicem, un PR bun.
CSÎD: Dar despre uleiuri? Încerci şi altele în afară de uleiul de măsline?
C.B.: Am ulei de măsline, ulei de avocado, ulei de sâmburi de strugure şi ulei de cânepă, astea sunt uleiurile pe care le folosesc eu la salate, în cantităţi normale, nici în cantităţi exagerate, dar nici în cantităţi mici. Nu cred că sursa relelor din alimentaţia noastră o reprezintă uleiurile crude, extravirgine. Sigur, uleiul prăjit da.
CSÎD: Etichetele bio te atrag ca un magnet?
C.B.: Nu, pentru că la noi nu cred că există un control atât de riguros al produselor cu această etichetă, aşa că nu cred că ai o garanţie. Cred că e un mit în zona asta: oamenii au tendinţa să creadă că tot ce e eco sau bio e automat sănătos şi poate fi consumat nelimitat. Regula e următoarea: nici un aliment eco, bio nu este sănătos dacă echivalentul lui convenţional nu este sănătos.
Adică nu există napolitane ecologice sănătoase. Nu cred că trebuie să te duci la extrem. Oricum, conceptul de a trăi sănătos la modul absolut nu există: respirăm aerul ăsta care este poluat, bem din apa care e aşa cum e, soarele e din ce în ce mai nociv aşa că nu ai cum să trăieşti sănătos pe acest Pământ, poate doar dacă te teleportezi. Şi atunci ideea este să alegi răul cel mai mic şi să încerci să faci lucruri de bun simţ care depind de tine.
CSÎD: Ce le sfătuieşti pe fete şi femei să facă pentru a scăpa de celulită?
C.B.: Moştenirea genetică şi stilul de viaţă sunt principalii factori în apariţia celulitei care se poate declanşa încă din perioada pubertăţii. 90% dintre femei au celulită în diverse stadii, iar cele care fac parte din procentul de 10% sunt extraterestre aflate în vizită pe planeta noastră 🙂
Eu cred că de celulită nu se scapă, indiferent de poveştile încântătoare pe care marketingul saloanelor de profil încearcă să le vândă, dar ea poate fi estompată cu dietă şi sport.