Ce este vitiligo, boala cronică de care suferă fiul lui Kim Kardashian. Vedeta se confruntă și ea cu psoriazis

  • Publicat:
  • Actualizat:

Kim Kardashian a dezvăluit că unul dintre băieții ei are vitiligo, o boală autoimună care afectează în jur de 0,5 până la 2% din populația globului.

Vitiligo, afecțiunea pe care o are unul dintre băieții lui Kim Kardashian și Kanye West

Fiul lui Kim Kardashian se confruntă cu o afecțiune rară a pielii, a dezvăluit vedeta, care a vorbit în repetate rânduri despre problemele de sănătate care o afectează chiar pe ea.

Aceasta a vorbit pe larg în podcast-ul She MD despre psoriazis, afecțiunea care a afectat-o întreaga viață, dar și despre faptul că unul dintre fiii săi a moștenit de la ea o altă condiție ce afectează pielea.

Citește și: Kim Kardashian, despre lupta cu psoriazisul: „Mi-a acoperit întreaga faţă“

Mai mult, Kim și-a amintit și cum a gestionat ea afecțiunea odată ce a aflat despre ea. „Nu știam nimic despre asta, dar a trebuit să învăț și să îmi dau seama de unde vine, că este ereditară, și să învăț despre asta și să fiu capabilă să vorbesc mai departe despre acest subiect a fost o binecuvântare.”

Ea a explicat că situația este în prezent sub control, dar este încă îngrijorată.

„Am moștenit boala de piele de la mama mea și, într-o formă, i-am transmis-o fiului meu… Are vitiligo, o formă mai ușoară”, a explicat ea fără să dezvăluie dacă se referea la Sfânt sau la Psalm.

Ce urme lasă vitiligo la nivelul pielii?

Pacienții care suferă de vitiligo prezintă pe pielea expusă pete albe sau depigmentate, de dimensiuni diferite. Petele pot varia de la dimensiuni foarte mici, punctiforme de câțiva milimetri, până la placarde extinse de piele ce pot acoperi o palmă întreagă sau dosul mâinii. Foarte des întâlnite la pacienții cu vitiligo sunt zonele din jurul buzelor și zona perioculară. Leziunile de pe mâini și față sunt cele mai comune.

Ce semne și simptome are vitiligo?

Această boală autoimună, spre deosebire de altele, se poate diagnostica ușor datorită petelor. Cei afectați observă apariția unor pete albe pe anumite zone ale corpului, unde pielea nu se mai bronzează în urma expunerii la soare sau la solar. La început petele pot fi neregulate și pot să se unească între ele, crescând în dimensiune. S-a observant că prima oară petele decolorate apar pe mâini, picioare sau față.

Ce zone ale corpului sunt cele mai afectate de vitiligo?

S-a observat o strânsă legătură între zonele expuse la soare des și apariția petelor specifice vitiligo la pacienții care au această boală autoimună. Cum este bineștiut, mâinile sunt expuse la lumina solară zilnic, în special partea dorsală a acestora. O altă zonă ce beneficiază de soare zilnic este fața. La nivelul, tenului, leziunile vitiligo apar în zona periorală și perioculară, precum și picioarele. Însă nu este o regulă, leziunile provocate de vitiligo pot apărea oriunde pe corp, inclusiv pe spate, gât sau umeri.

Citește și: Totul despre Vitiligo. Din ce cauze apare? Unde se formează petele pe piele? Se tratează vitiligo?

FOTO: Instagram @kimkardashian | SURSA: New York Post

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian