Stii prea bine despre ce vorbim: de multe ori nu cadeti de acord sau aveti dorinte si nevoi diferite. Poate ca aveti alte scopuri si prioritati si trebuie sa faceti fata problemelor si starilor sufletesti ale partenerului. Editorii „Don’t Sweat Press” au reusit sa creeze un ghid care te ajuta sa faci fata cu brio stresului asociat de obicei cu viata de cuplu. Nu exista un remediu facil pentru stresul care insoteste viata de cuplu. Dar felul in care percepi persoana cu care imparti momentele dificile poate avea o influenta in ceea ce priveste importanta pe care o acorzi acestor momente de cumpana. Iata primul pont: in clipele acelea, nu-l uita pe cel de care te-ai indragostit, adu-ti aminte cum, de ce si imprejurarile in care te-ai inamorat de jumatatea ta.
Transformati rutina intr-un ritual!
Rutina reprezinta o cale atat de batatorita incat orice schimbare devine dificila. De aici sentimentul unui abandon, al unei ocazii ratate. Rutina isi pierde din putere atunci cand va dati seama ca va aflati intr-o astfel de stare. O data cu recunoasterea acestui lucru, apare si ocazia de a va schimba tabieturile alese, de a le adapta sau de a transforma efectul pe care il au asupra voastra. Ceea ce transforma rutina intr-un ritual benefic este o decizie constienta de comun acord. Ceea ce impiedica tabieturile sa devina rutina este dorinta de a fi constienti si de a continua sa faceti alegeri.
Asteptati-va la surprize!
Cunoasterea intima a partenerului este cu siguranta una dintre cele mai mari satisfactii in ceea ce priveste relatiile umane. Dar in cele din urma e posibil sa ajungeti pana intr-acolo incat sa credeti ca stiti absolut totul. Va analizati experientele si il observati pe partener printr-un singur obiectiv, deveniti imuni la surprize. Sperantele voastre monotone va inchid perspectiva si va cufundati intr-o stagnare a relatiei. Trebuie sa recunoasteti ca aveti un punct de vedere limitat, indiferent de cat de bine credeti ca va cunoasteti perechea. Ati creat un fel de intelegere stenografica, lucru care va scuteste sa mai explorati trasaturile si tabieturile partenerului. Perspectiva altei persoane poate fi remediul de care aveti nevoie pentru a va deschide mintea catre surprizele care se afla in cel de langa voi. Timpul petrecut separat de el va poate fi, de asemenea, de folos. Fiti curiosi si mai priviti o data la persoana iubita. Nu o cunoasteti pe de-a-ntregul.
Nu faceti cuplu cu Ghicitorul Gandurilor!
Cu totii am vrea sa credem ca exista cineva care sa fie in stare sa citeasca gandurile. E doar o inchipuire. In relatiile intime, exista un stres teribil cand unul sau ambii parteneri nutresc o astfel de speranta. Daca vreti sa fiti cunoscuti si intelesi, trebuie sa invatati sa vorbiti deschis. Multe dintre problemele deranjante exista in mintea noastra – mai ales cele care au de-a face cu perechile noastre – si capata o amploare mai mare decat ar trebui pentru ca ne agatam de ele prea mult timp fara sa le dam glas.
Traiti o aventura impreuna!
In viata aglomerata a unui cuplu, de cele mai multe ori, cel mai simplu este sa faci ce e usor. Daca descoperiti un restaurant care va place, va intoarceti acolo, daca alegeti un loc turistic care sa va lase amintiri placute, reveniti si anul urmator. Totusi, acest confort se poate intoarce impotriva voastra. Puteti cadea intr-o stare de multumire de sine care va orbeste intr-atat incat sa va stirbeasca vitalitatea si sa va impiedice sa va maturizati reciproc. In timp ce tabieturile voastre devin tot mai asemanatoare, sufletele voastre se separa. Discutiile devin superficiale sau circulare, fara teme sau experiente noi care sa le alimenteze. Traiti niste aventuri noi (calatoria cu trenul, nu cu masina, incercarea unui nou restaurant, un pachet turistic inedit etc.), o data cu noile experiente vin si noile revelatii in legatura cu persoana de alaturi.
Pretuiti copilul din celalalt!
Fiecare dintre noi are o latura copilareasca, una care scoate in evidenta curiozitati si temeri care ne fac sa tanjim dupa protectie si ingrijire. Acea latura a noastra poate iesi la suprafata in momente inoportune si ne poate face pretentiosi, rautaciosi si mai putin maturi. Poate ca nu intotdeauna veti recunoaste cand nevoile copilaresti ale partenerului se afla la baza tensiunii dintre voi. De fapt, e posibil ca nici el sa nu-si dea seama de pornirile care provoaca necazurile. Dar daca ati inteles ca toti avem nevoie sa fim tratati cu atentie – chiar si adultii –, grija purtata celuilalt poate deveni o prioritate.
Propuneti-va scopuri inalte!
Dintr-un motiv oarecare, dupa ce s-au indragostit si si-au luat un angajament fata de persoana iubita, unii se multumesc cu o viata banala de cuplu. De ce sa va multumiti cu atat? De ce sa nu va propuneti sa iesiti din comun, sa fiti extraordinari si remarcabili? Transformarea vietii de cuplu in ceva nemaipomenit poate incepe cu imaginatia si hotararea doar ale unuia dintre voi. Poate tie iti revine sarcina dificila de a gasi motivatie. Daca incepi sa iti imaginezi si sa promovezi o relatie care sa se situeze dincolo de rutina de zi cu zi, partenerul va intelege ce iti doresti.