Actorul Ashton Kutcher a dezvăluit că se simte norocos după ce s-a vindecat de o boală autoimună rară – vasculita, afecțiune ce i-a afectat pentru o perioadă văzul și auzul.
Kutcher a vorbit despre problemele sale cu vasculita, o afecțiune care provoacă inflamarea vaselor sanguine: „Mi-am pierdut vederea, auzul şi echilibrul, fiindu-mi foarte greu să merg. Mi-a luat mai mult de un an ca să mă pot reface totul”, a povestit actorul, potrivit NBC News.
Experiența neplăcută se pare că l-a făcut pe actor să vadă altfel viața și i-a oferit o nouă perspectivă asupra sănătății și simțurilor: „Sunt norocos să fiu în viață”, a mai adăugat acesta.
Vezi această postare pe Instagram
Citește și: Vederea în ceață nu-i semn bun! 15 probleme grave care duc la încețoșarea vederii
Conform Mayo Clinic, simptomele vasculitei includ febră, pierderea în greutate și durerile severe. Afecțiunea poate cauza și forme mai grave, precum pierderea auzului, a văzului, ulcere, afecțiune ale pielii și probleme de respirație.
Maladia poate afecta pe oricine, însă cauzele declanșatoare ale bolii nu sunt pe deplin înțelese până în prezent. Vârsta, consumul de substanțe interzise, istoricul genetic și bolile imunitare pot fi considerate factori de risc pentru anumite tipuri de vasculită.
Vasculita poate apărea ca atare sau însoțită de boli reumatismale, cum ar fi atrita reumatoidă, lupusul sau sclerodermia. A avea o infecție cu hepatită B sau C poate fi, de asemenea, un factor declanșator, la fel ca și bolile de sânge, precum leucemia.
Citește și: Simptomele lupusului, boala cu o mie de fețe frecvent diagnosticată greșit
Diagnosticul de vasculită poate fi stabilit în prealabil de medicul specialist, care are la dispoziție mai multe metode:
Pentru cazurile ușoare, se recomandă tratament medicamentos, antiinflamatoare. Pentru cazurile mai severe în schimb, acelea în care organele vitale sunt afectate (rinichii, sistemul cerebral, plămânii, etc), medicii pot recomanda citostatice.
Succesul tratamentului depinde atât de promptitudinea diagnosticării, cât și de intensitatea medicației administrate și de supravegherea atentă.
Citește și: Cum îți dai seama că ai o boală autoimună. Semnele apar în intervalul de vârstă 15-45 de ani