E destul de greu sa vorbesti despre dans, pentru ca dansul vorbeste de la sine. Dar mi-am ales acest subiect in timp ce stateam la masa juriului din caravana „Dansez pentru tine” si sute de oameni se imbulzeau sa-mi… danseze. Am acceptat regula jocului si am trecut de la o stare initiala de inhibitie si usor disconfort, in care nu faceam altceva decat sa ma intreb – „De ce se chinuie oamenii astia atat de tare in fata mea?”, la o stare de maxima bucurie, savurand din plin experienta deosebita pe care o traiam. Toti oamenii sunt frumosi cand danseaza si toti iti spun povestea firii lor, fara sa rosteasca nici macar un cuvant.
Pentru ca e vara si pentru ca iesirile in cluburi sunt tot mai dese, cred ca dansul e un subiect la moda pentru multa lume. Cate certuri, cate crize de gelozie nu s-au petrecut chiar azi noapte si cate nu se vor mai petrece in aceasta seara pe orice ring de dans, fie el de pe litoral sau nu. Imi dau seama ca am ceva calitati asemanatoare cu ale personajului Amélie Poulain, dar sincer mi-ar placea sa stiu o statistica exacta a acestor certuri din dans, sa ma amuz putin. Si cred ca numarul ar fi destul de mare, pentru ca pe multe prietene le aud povestind despre cat de gelosi le sunt iubitii cand le vad dansand cu altcineva in club. Si vin cu intrebarea de 1.000 de puncte? Dansul e doar dans sau ceva mai mult? Dansul are acea tenta, sa-i spunem „sexuala” – caci nu suntem pudice – pentru care prietenii nostri merita sa se supere vazandu-ne in compania altor parteneri? Am hotarat deja ca poti comunica prin dans fara probleme, ca dansul transmite tooooot soiul de mesaje, unele mai prietenoase si altele mai sexoase, si nu vorbesc acum de vulgaritate, nu, pastram limita. Cel mai usor sesizezi miscarile despre care vorbesc cand vezi o fetita de 4 ani care o imita pe Shakira. Mi s-a intamplat si am realizat cat de mare e diferenta. La copii lipseste, normal, aceasta sexualitate a dansului si miscarile par caraghioase, dar la o femeie cu ceva calitati ritmice, dansul poate deveni cel mai bun flirt.
Desigur ca nu vorbesc despre dansul sportiv, desi chiar si acolo am ceva rezerve. Cand spui rumba – „Dansul iubirii” si ii vezi intrand pe ring pe doi copii de 6 ani sau o pereche formata din doi frati, ceva nu e tocmai OK, dar l-am interogat si pe dansatorul profesionist Mihai Petre pe aceasta tema si mi-a confirmat banuiala, ca atunci cand dansezi intr-o competitie de dans sportiv, nu-ti sta mintea decat la competitia sportiva in care te gasesti si la nimic altceva. Restul e actorie. Revin la dansul nostru cel din toate serile de vara, in care contextul e favorabil, in care cluburile iti ofera muzica, lumina, inghesuiala de care ai nevoie pentru un flirt veritabil. Veti spune ca nu e normal ca iubitul sa se supere cand dansezi cu altcineva. Nu se cheama ca-l inseli, nu te saruti, nici macar nu-i soptesti propuneri indecente urechii altcuiva, doar dansezi. Dar el sa danseze cu o alta tipa in fusta scurta de la masa de alaturi, iti convine? Nu prea… Deci dansul nu e doar dans. Nici mie nu-mi plac geloziile nejustificate, asa ca am facut un fel de pact cu prietenul meu pe aceasta tema si dansul se accepta! E limita posibila de flirt cu altcineva, fara suparari. Asta daca nu vrei sa o faci intentionat, normal. Sa-l faci gelos pe partenerul tau dansand cu altcineva mai provocator, sperand ca astfel va fi mai atent data viitoare, stiu eu? Dar e periculos, terenul e minat. Si asa o iesire intr-un club la mare implica deja un risc asumat: ori o seara mai buna de sex dupa, ori o cearta de gelozie. Asa ca mai bine va clarificati de la inceput limitele, cat sa va simtiti bine amandoi. Desi, pana la urma, cel mai bine va veti simti dansand tot impreuna, acasa, singuri, fara muzica.