Dana Sota, expert în beauty, cu peste 20 de ani de experiență în industria frumuseții din România, supranumită de cei din domeniu un “beauty guru”, a elaborat și publicat pe platforma sa, în urma experientelor personale și a sfaturilor medicilor, nutriționiștilor și antrenorilor, un decalog cu reguli de viață pentru femeile aflate la menopauză.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Menopauzei, sărbătorite în întreaga lume pe 18 octombrie, Dana Sota, în vârstă de 57 de ani, cunoscută pentru naturalețea cu care abordează subiecte tabu, a avut curajul de a vorbi despre un subiect natural, dar atât de puțin abordat în România, precum menopauza.
Un studiu din 2017 arată că în România 51% dintre femei au peste 50 de ani, așadar o mare parte din populația țării ar trebui să fie informată și educată în ceea ce privește menopauza, însă sunt foarte puțini medici sau specialiști care își mai canalizează energia pentru a comunica lucruri esențiale pentru ele.
“Menopauza este asociată cu bătrânețea și cumva, cu ultima etapă de viață, așa că nu prea sunt persoane dornice să comunice lucrul acesta despre ele. Este deopotrivă un lucru intim, dar care, după părerea mea, merită să fie cât mai cunoscut. Menopauza vine la pachet și cu probleme de sănătate, cu boli asociate, cu o înfățișare mai puțin atrăgătoare, iar lucrurile acestea, din pacate nu interesează pe nimeni. Femeile ajung inevitabil în această etapă, însă fără să fie pregătite, de aceea mi se pare foarte important ca ele să știe ce “le așteaptă”, să adopte încă din tinerețe un stil de viață sănătos, să facă sport, să se preocupe de îngrijire… pentru că toate acestea vor conta enorm”, adaugă Dana Sota.
Cele mai multe dintre femei trec prin aceleași etape de viață și trebuie să le conștientizeze și să se pregătească fizic și psihic pentru fiecare dintre ele.
“Așa cum le vorbim fetelor despre menstruație și viață intimă, este firesc să vorbim și despre menopauză. Speranța de viață, mai ales în rândul femeilor, este din ce în ce mai mare, iar statisticile spun că femeile intră la menopauză din ce în ce mai devreme. Dacă pe vremea bunicii vârsta medie de intrare la menopauză era de 55 de ani, acum este de 45-50. Asta înseamnă că procentul femeilor la menopauza este în continuă creștere și că ne petrecem o mare parte din viață fiind la menopauză, așa că trebuie să ne facem viața frumoasă, nu să băgăm capul în nisip”, dezvăluie Dana Sota care a creat pe platforma sa o rubrică special pentru abordarea subiectelor controversate sau prea puțin discutate pe care a denumit-o “Manifest pentru feminitate la orice vârstă”.
Încurajată de comunitatea sa online, de nenumăratele întrebări și comentarii, dar și de persoanele apropiate care o întrebau des care este secretul siluetei, tonusului și aspectului ei tanar, Dana Sota a ales să-și asume public ceea ce foarte puține personalități din lume o fac:
“Cred că feminitatea nu trebuie să țină cont de vârstă și nu este nevoie să ne ascundem vârsta și particularitățile ei, ca să strălucim și să trăim bine cu noi. Vreau să subliniez că menopauza nu înseamnă sfârșitul vieții și că, abordată corect și personalizată, poate fi o perioadă ca oricare alta, se poate trece cu grație și eleganță peste ea, chiar cu bucurie și optimism. Eu m-am pregatit pentru menopauză de la 35 de ani, am avut un stil de viață sănătos din tinerețe, am același număr de kilograme ca acum 20 de ani, îmi fac timp pentru mine, încerc mereu lucruri noi, fac sport în mod constant, folosesc produse de îngrijire potrivite vârstei și tipului meu de piele. Așa că, pot spune că nu am fost foarte afectată de menopauză, așa cum aud la alte femei. Contează enorm starea de spirit, eu sunt o fire optimistă și am o energie “young”, cum spun prietenii mei, mulți dintre ei mult mai tineri decat mine. Sigur, am și eu o mulțime de simptome, dar le cunoșteam dinainte și am știut cum să le fac față. În plus, am făcut analize specific și am mers la medici specialiști.”, dezvăluie Dana Sota detalii din povestea ei personală din dorința ca menopauza să nu mai fie percepută ca subiect tabu, o rusine sau ceva ce trebuie ascuns.