Am renunţat la carne! Şi la ouă, lactate.
Până şi la crustacee savant aranjate de vreun chef celebru.
Din respect pentru animale, din obsesie sau din credinţa că doar plantele sunt soluţia pentru o viaţă lungă şi fericită.
Aflăm motivele fiecărei vedete vegane!
Alanis Morissette are mai bine de 10 ani de când nu mai agreează produsele de origine animală. Iniţial, a renunţat la carne, pentru că i se părea o barbarie să aibă pe masă un mamifer.
Apoi problemele de sănătate i-au deschis o altă perspectivă asupra vieţii. Iar în această nouă perspectivă carnea, dar şi alte produse animale, aduc doar boli. Odată decizia luată, cântăreaţa şi-a reinventat bucătăria. Cum arată meniul unei zile în care trebuie să aibă energie?
Dimineaţa un pahar de lapte de migdale, fursecuri din făină integrală, suc de legume, suc de fructe cu tot cu pulpă, fructe uscate. Prânzul e constituit din soia gătită în fel şi chip şi care imită oarecum ‘’tradiţionala’’ masă de carne plus salată. Iar seara consumă tofu sau salate de legume.
‘’Simt că am energie, mă mişc uşor şi îmi pare extrem de rău că au fost suficienţi ani în care am consumat carne. |mi pară rău că pe farfuria mea s-a regăsit multă vreme aşa-zisa tradiţie americană care indică o felie de carne cel puţin la toate mesele. Mi se pare că ne facem rău singuri cu acest mod de gândi’’, spunea ea într-un interviu.
Şi Demi Moore şi-a schimbat radical obiceiurile odată cu înaintarea în vârstă. Schimbări radicale în privinţa esteticii corporale, care sfidează timpul. De ce să nu fie completate de schimbări ale dietei alimentare?, pare să-şi fi spus actriţa înainte de a se căsători cu Ashton Kutcher.
Au stat împreună câţiva ani, acum sunt divorţaţi cu acte în regulă, dar Demi merge înainte cu dietele ei strict vegetariene. E atât de strictă încât nici măcar nu acceptă un praf de ou dintr-o banală prăjitură. Verifică toate produsele împachetate să nu conţină zer, praf de ou sau orice fel de proteină animală. Iar în dieta ei se regăsesc doar legume gătite sub formă de salate mari, în care combină vegetale trase la aburi cu cele proaspete.
Puţin ulei, câteva condimente şi acestea sunt mesele ei, zi de zi, an de an. Când fiicele o vizitează, îşi comandă invariabil mâncare pentru că “la mama, totul se rezumă la o frunză de salată’’, spun ele cu ironie. Mama evită inclusiv restaurantele în meniurile cărora se regăsesc meniuri cu un oarece conţinut de proteină animală.
Jessica Chastain este şi ea adepta mâncării din plante, dar şi adepta raw food. ‘’Cum îmi prepar mâncarea? Simplu!’’, spune ea într-un interviu. ‘’Iau legume, câte una din fiecare categorie, deoarece secretul vegetarienilor constă în diversitate’’.
Pune spre exemplu conopida în robotul de bucătărie, o combină cu multe seminţe, cu plante condimentare asiatice sau indiene. Ce credeţi că iese? Cea mai bună pastă de legume pe care aţi gustat-o vreodată. E săţioasă şi delicioasă. În hrana raw food nu e permisă nici măcar pâinea preparată în cuptor. Iar “feliile de pâine’’ sunt de fapt legume pasate şi deshidratate, combinate cu diverse plante aromatice.
Şi cum orice raw vegan vrea şi un desert din când în când, ce aţi spune de un mousse din lapte de migdale combinat că afine şi puţină miere? Sau de unt de cacao combinat cu sirop de agave şi nuci pisate? Am spune că este o variantă sănătoasă de ciocolată.
Alicia Silverstone împlineşte anul acesta 38 de ani şi vrea să guste din proverbul tinereţe fără bătrâneşte. Nu bea alcool, nu fumează, nu pierde nopţile, nu mănâncă nici o bucăţică de carne, nici ouă, lactate din lapte de vacă, are cel puţin o oră pe zi destinată îngrjirii personale şi cel puţin o oră în 24 în care face ceva ce îi face plăcere la modul egoist. Pare un adevărat stil de viaţă!
Iată şi regulile după care îşi ghidează alimentaţia. Legumele şi fructele pe care le consumă trebuie să fie culese de cel mult 2 zile, dacă le consumă în stare proaspătă. Dacă sunt congelate, le consumă imediat după ce au ajuns la temperatura camerei. Nu consumă conserve sterilizate sub nicio formă. |n privinţa cerealelor, acestea sunt aduse din surse extrem de sigure, deoarece depozitate în spaţii călduroase şi umede, pot dezvolta o toxină puternică aflată în relaţie directă cu apariţia cancerului de ficat. AŞadar cerealele, evident bio, trebuie }inute după recoltare în pungi de hârtie, în spaţii frigorifice, la 6-10 grade Celsius. Din acestea i se prepară zilnic pâinici pe care le consumă în combinaţie cu diverse uleiuri presate la rece şi plante condimentare.
Natalie Portman este şi ea adepta reţetelor vegetariene. Deocamdată însă nu a devenit fanul bucătăriei de acasă, ci îşi alege cu grijă restaurante care îi pregătesc mâncarea într-un mod extrem de controlat. Toată hrana neprelucrată are mai întâi avizul vedetei şi abia apoi bucătarii purced la prepararea delicioaselor sortimente vegetariene. Pentru Natalie sunt preparate zilnic trei feluri principale.
Dimineaţa e timpul pentru un lapte de fructe oleaginoase cu miere şi cereale. La prânz, întotdeauna consumă un amidonos – fie că e vorba de cartof, porumb, dar şi năut, fasole sau mazăre, preparare sub formă de supe asezonate cu sucuri de citrice, cu salată de rucola sau cu muguri de bambus. Iar seara e timpul pentru legume rădăcinoase, picante. Şi pentru că e fanul dulciurilor, cele două gustări din zi sunt asigurate tot cu ajutorul fructelor, posibil şi din compot, în combinaţii ingenioase cu mousse din lapte de caju, migdale sau nuci şi fructe de sezon. Această dietă poate depăşi uşor limita celor 1.800 de kilocalorii recomandate zilnic, dar toate reţetele au fost gândite de nutriţionişti şi toate se înscriu în limita de calorii permisă la o masă principală /gustare.
Olivia Wilde este o altă frumuseţe car îşi gândeşte savant platourile pe care se regăsesc doar legume şi fructe. |ncepe ziua cu ceaiuri din plante, cu o cafea bună, cu fructe uscate şi cu biscuiţi din legume uscate. La prânz are parte de cea mai mare friptură din … soia evident nemodificată genetic, iar seara e frecvent destinată unui iaurt tot din soia. |n restul zilei, combină aleatoriu legume în salate mari alături de o felie de pâine din secară integrală. Aceasta pentru că din secară ies aluaturi mai dense decât cele din făină de grâu, iar senzaţia de saţietate apare mai repede.
Şi secretul ei constă în sosuri. Din ulei, din o}et, din lămâie, din lime, din suc de ardei iute, din suc de roşii, din suc de măceşe, din suc de goji. Combinate tot cu plante.
Autor: Ioana Georgescu