Din lumea nebuna, in universul Zen

Stres, anxietate, griji peste griji... Ai incercat o multime de solutii, dar tot nu ai reusit sa elimini tensiunile din viata ta cotidiana. Noile metode de relaxare promit o destindere totala a corpului si mintii. Afla cum poate influenta apa starea ta de
  • Publicat:
Din lumea nebuna, in universul Zen
Din lumea nebuna, in universul Zen

Cand nu mai iesi la mal din cauza stresului, sari in apa!
Nu luam suficient in seama puterea apei, ne mustra psihologii care spun ca nimic nu se compara cu o ora de inot cand vine vorba de eliminarea tensiunilor si a toxinelor din corpul nostru. Avem numai de castigat: tensiunile musculare dispar si se restabileste echilibrul ritmului biologic si mental. Un atu suplimentar: miscarea in apa provoaca un efect centrifug, un veritabil auto-masaj care indeparteaza stresul. E recomandat sa mergem la piscina in special dupa-amiaza, intre 17 si 19, aceasta fiind perioada ideala pentru „destresare”. Si sauna (o traditie finlandeza veche de 2.000 de ani) are numeroase plusuri: calmeaza nervii, alunga oboseala si iti reda pofta de viata gratie actiunii sedative.

Ce culoare are starea de bine?
Spunem deseori ca avem ganduri negre cand suntem triste sau ca vedem rosu cand suntem furioase. Culorile sunt legate de starea de spirit, dar care este influenta lor reala asupra moralului? Specialistii vorbesc tot mai des despre curele de „cromoterapie” in cazul stresului sau deprimarii. E drept ca perceptia asupra culorilor este personala, dar expertii au facut deja un ghid al legaturii cu starile sufletesti despre care sustin ca se aplica in cazul majoritatii: bleul si verdele ajuta la calmare, galbenul la concentrare, portocaliul e asociat cu optimismul, iar de rosu ar trebui sa ne ferim pentru ca favorizeaza aparitia starilor tensionate, spun specialistii.

Gimnastica pentru trup si suflet
La mare cautare sunt acum exercitiile de gimnastica mai „blande” care, spun antrenorii, armonizeaza si corpul, dar si spiritul. Printre aceste tehnici se numara metoda Pilates (ideala pentru stresatii care se plang ca ii doare tot trupul, in special spatele unde se concentreaza toate tensiunile cauzate de stres), Qi Gong (una dintre cele 5 ramuri ale medicinei traditionale chinezesti, este definita ca o gimnastica a energiei, bazata pe principiile Ying si Yang si care acorda o mare importanta energiei vitale „Qi”. Consta in meditatie, exercitii respiratorii si miscari foarte lente), Gyrotonic (noua tehnica de gimnastica, inventata de un fost dansator profesionist, face furori printre vedetele de la Hollywood. E o metoda inspirata din yoga si tai-chi, care urmareste obtinerea unei musculaturi suple si eliminarea tensiunii musculare) si gimnastica suedeza (cuprinde tot soiul de exercitii: cardio, de relaxare, de streching. Miscarile sunt simple si elibereaza o cantitate foarte mare de endorfine, vei invata sa respiri mai bine si te vei simti excelent).

Terapii vechi si noi
Sinteza a tehnicilor orientale de meditatie, a elementelor de yoga si a relaxarii occidentale, sofrologia ne ajuta sa scapam de angoase si tensiuni. Tot mai folosita este si malaxoterapia care consta in „malaxarea” unui obiect (minge, de obicei) in mana, parte a corpului bogata in terminatii nervoase (in acupunctura, chiar la intersectia liniilor mainii se afla meridianul inimii). Expertii spun ca masarea obiectului in mana are o functie regulatoare a energiei si alunga simptomele stresului – palpitatiile, transpiratia pe fond nervos, durerile toracice. Masajul Shiatsu este o terapie recunoscuta oficial in Japonia, care reda vitalitatea si dinamismul dupa numai o sedinta. Este folosita in special de oamenii de afaceri care sufera de insomnii. Presiunea degetelor asupra meridianelor acupuncturii deblocheaza si umple de energie zonele tensionate. Cat priveste tehnicile noi antistres, la moda sunt acum „cursurile” de umor. Medicii spun ca rasul joaca un rol fundamental in interactiunea manifestarilor musculare, respiratorii, nervoase si psihice ale individului. Este considerat un veritabil jogging interior, urmat de o invazie a beneficelor endorfine. Mergi  la spectacole de comedie si inconjoara-te de oameni pusi pe glume. Nu ezita sa canti, cand ai ocazia. Cantatul ne obliga la o respiratie ventrala, considerata un antidot pentru stres si ne oxigeneaza tot organismul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Get fit for the summer!
Get fit for the summer!