Cristina Joia a vorbit despre problemele de sănătate pe care le-a avut și cum a ajuns de urgență pe masa de operație. Îndrăgita arhitectă de la „Visuri la cheie” a fost diagnosticată cu endometrioză toracică.
„A fost această dorință a mea și a soțului meu de a deveni părinți. Au fost niște ani de zile în care am tot încercat. Devenisem un fel de cobai pentru clinici. Aproape că nu mai vedeam nimic altceva. Îmi doream cu atâta ardoare lucrul acesta încât începusem să nu-mi ascult corpul.
Semnele erau acolo. Începusem să am dureri în piept, nu puteam respira. (…) Nimeni nu a putut spune cu certitudine [care a fost cauza]. Diagnosticul pe care îl am, lăsând la o parte infertilitatea, este endometrioză toracică”, a spus aceasta într-un interviu.
„Nimeni în lume, nu numai în România, pentru că am fost și la Viena, nu știe cum apare boala asta. Partea proastă este că este și incurabilă. Nu au o soluție. Țesutul [din interiorul uterului] migrează pe organele vitale, plămâni, sunt paciente care au și pe creier, ochi… Este că un fel de cancer, doar că este benign. Se comportă ca un cancer. Cotropește organul, se fac foarte multe tumori, iar la un momente dat organul, respectiv plămânul [în cazul meu], nu mai poate respira. (…)”, a conchis Cristina Joia.
Din cauza diagnosticului, arhitecta împreună cu soțul său au ales să adopte, iar astăzi cei doi sunt fericiții părinți ai unui băiețel.
Citește și: 5 vedete din România care au adoptat copii și le-au oferit o viață mai bună
Endometrioza toracică este o formă de endometrioză care apare atunci când leziunile se raspandesc la diafragmă și plămâni.
Afecțiunea poate prezenta simptome severe precum:
Endometrioza toracică este dificil de diagnosticat, dacă simptomele nu sunt clare sau sunt atipice. Confirmarea diagnosticului se face prin metode din imagistică (computer tomograf).
Tratarea maladiei constă în intervenția chirurgicală. Este nevoie de un chirurg generalist care va interveni asistat de o echipa întreagă de alți chirurgi (pneumolog, ginecolog, neuro) dacă sunt afectate și terminațiile nervoase. În funcție de gravitatea cazului, perioada de spitalizare pentru o astfel de intervenție poate dura de la 0 zi la 5 zile.
Citește și: Endometrioza: cauze, simptome, mituri, tratament