In general acceptam acest statut, dar asteptarile pot fi greu de suportat uneori, mai ales daca vin din partea familiei, in special a parintilor. Asteptarile familiei pot fi greu de ignorat si tind sa aiba o influenta importanta asupra noastra, indiferent daca sunt asteptari pozitive sau negative.
Asteptarile pozitive
Acestea pot fi menite sa incurajeze, sa ambitioneze, dar de cele mai multe ori ii dau persoanei asupra carora acestea se indreapta un sentiment de nesiguranta. Persoana respectiva are impresia ca nu se ridica la nivelul asteptarilor si are un sentiment permanent de esec.
Asteptarile negative
Asteptarile negative, pe de alta parte pot fi privite ca pe o forma de psihologie inversa: “Nu o poti face!” de cele mai multe ori declanseaza reactia “Ba da! Pot!”. Logica este aceea ca se presupune ca vei fi motivat sa faci ceva despre care ti s-a spus ca nu poti face. Pericolul in aceasta abordare este acela ca in ciuda intentiilor pozitive, persoana asupra carora se indreapta va avea intotdeauna un sentiment de nesiguranta. De fiecare data cand ceva nu merge asa cum trebuie in viata sa, va considera ca este de fapt o confirmare a tuturor predictiilor negative facute la adresa sa. In loc sa incerce sa contrazica asteptarile negative ale familiei, poate sa renunte la lupta si sa accepte ceea ce i s-a spus ca ar fi destinul sau: fara un loc de munca, fara partener, fara planuri de viitor, etc.
Ce poti face?
Indiferent daca sunt pozitive sau negative, asteptarile familiei ne supun unei presiuni permanente. De cele mai multe ori, in incercarea de a face fata acestora renuntam la a mai fi noi insine. Aceasta poate afecta relatia atat cu familia cat si cu alte persoane cu care intram in contact. Faptul ca nu actionezi natural, asa cum esti tu de fapt, poate avea consecinte grave asupra increderii in fortele proprii, conducand uneori la resentimente si alte probleme.
Daca nu esti foarte afectat de ceea ce asteapta familia ta de la tine si de aspiratiile parintilor tai, cel mai bine este sa nu actionezi in nici un fel pe aceasta directie. Trebuie doar sa accepti ca familia poate inca nu te cunoaste atat de bine sau poate ca nu s-au adaptat la ideea ca esti adult. Sunt foarte des intalnite cazurile in persoanele mature sunt tratate ca niste copii de catre parinti.
Dar daca pur si simplu nu poti sa le ignori, trebuie sa incerci sa intelegi de fapt care sunt asteptarile reale ale celor apropiati. Asteptarile de cele mai multe ori spun mai multe despre persoana care le are decat despre cel asupra carora sunt indreptate. Poate ca membrii familiei tale vor sa fii mai bun decat sunt ei sau chiar cu totul altfel decat ei. Parintii pot incerca sa traiasca prin intermediul copiilor, asteptand ca acestia sa realizeze ceea ce ei nu au reusit.
Discuta cu ei despre asta, spune-le cum te fac sa te simti aceste pretentii ale lor si ce efecte au asupra vietii tale. Evita sa fii prea directa, fii sincera si hotarata sa le arati ceea ce simti cu adevarat. Daca nu le spui este posibil sa nu afle niciodata.
Este foarte important sa ii lasi pe cei apropiati sa-ti vada adevarata fata. Nu te preface ca esti altcineva, fa ceea ce iti doresti fara teama ca vei fi judecat. La inceput iti va fi greu si destul de inconfortabil, dar pe masura ce vei demonstra ca asa esti tu de fapt, vei fi acceptat cu partile tale pozitive dar si negative. Acesta este un proces cu doua directii. Daca vrei ca ei sa te vada asa cum esti trebuie sa faci si tu efortul de a-i intelege.
Articol exclusiv online (A. Raicu)