Jim Morrison alias „Lizard King”, 53 de ani de la moartea învăluită în mister

  • Publicat:

A scris parcă mai frumos decât a cântat, a fost un artist cu o personalitate puternică, rebel și extrem de talentat, James Douglas „Jim” Morrison. Acum 53 de ani a intrat în veșnicie pe poarta Clubului 27, unul din multele invenţii din istoria muzicii.

Cine a fost Jim Morrison

Artist complex, Jim Morrison a fost cântăreț, compositor, poet și textier american, solistul vocal și liderul formației rock psihedelice The Doors. Jim Morrison a studiat cinematografia la universitatea UCLA. Pasionat de literatură și filosofie, Morrison a scris versuri sub influența lui Arthur Rimbaud și William Blake.

O adevarată legendă în pantaloni de piele, extrem de inteligent, apatic şi nonconformist, Morrison a rămas în memoria colectivă atât ca un mare muzician, cât şi ca un mare poet, a cărui sensibilitate a dezvăliut inadaptatul la o lume care nu îl făcea fericit.

„Mă văd pe mine însumi ca pe o fiinţă inteligentă, sensibilă, dar cu suflet de clovn, care mă împinge să o dau în bară în cele mai importante momente.Dacă poezia mea are vreun scop, atunci acesta este să le schimbe oamenilor limitele pe care şi le impun în a vedea şi a simţi. Există lucruri ştiute şi lucruri neştiute, iar între ele sunt uşi. Singurătatea înseamnă să asculţi vântul şi să nu-l poţi povesti nimănui”, spunea artistul.

Moartea lui Jim Morrison rămâne și acum învăluită în mister?

Stop cardiac, supradoză de droguri, complot CIA sau înscenare? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care stau pe buzele tuturor chiar și acum, la mai bine de 50 de ani de la moartea regretatului artist.

Deşi cauza oficială a morţii lui Jim Morrison este un atac de cord, speculaţiile nu au încetat să apară de-a lungul anilor. Într-un interviu acordat revistei „Mojo“, Marianne Faithfull susţine, printr-o declaraţie surprinzătoare, teoria potrivit căreia solistul The Doors, care a încetat din viaţă pe 3 iulie 1971, la 27 de ani, a murit, de fapt, din cauza unei supradoze de droguri.

Instinctiv am simţit că vor fi necazuri. Am luat câteva pastile (barbiturice), ca să nu mă mai gândesc. Iar el  (Jean de Breteuil – n.r.) s-a dus la Jim Morrison şi l-a ucis. Adică, sunt sigură că din greşeală“, a declarat Faithfull.

Săracul (Jim Morrison – n.r.). Doza a fost prea puternică pentru el? Da! Şi a murit!. Oricum, toţi cei care au avut vreo legătura cu asta sunt morţi acum. Mai puţin eu“, a mai spus cântăreaţa.

Dacă moartea lui Morrison este înconjurată de mister, şi existenţa post-mortem este însoţită de zvonuri. Principala, conform căreia mormântul ar fi gol.

Jim Morrison a murit în apartamentul său din Paris, iar doctorul care a sosit la faţa locului a stabilit cauza decesului: atac de cord pe fondul băuturii. Nu a fost niciodată efectuată o autopsie, motiv pentru care au apărut mai multe teorii, printre care şi aceea că muzicianul trăieşte încă.

Înmormântarea marelui artist a avut loc fără nicio ceremonie. Potrivit unei femei care vizită mormântul sostului ei „Totul a fost făcut în grabă. Nici un preot nu a fost prezent, toată lumea a plecat repede”.

Întreaga scenă a fost jalnică și mizerabilă. Înmormântarea sine a durat puțin timp, cu mai puțin de șase oameni prezenți, inclusiv managerul trupei, Bill Siddons. După înmormântare, Siddons a declarat pentru revista Rolling Stone: „Nu a existat nici o ceremonie și asta a făcut totul mai frumos. Am aruncat niște flori și pământ și ne-am luat la revedere.”

Citeşte şi: De ce ar fi murit, de fapt, Elvis Presley? Boala care i-a adus sfârșitul: medicul lui a făcut dezvăluiri incredibile!

FOTO: PROFIMEDIA

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian