In America, fenomenul „multiple jobs” a luat o amploare nebanuita. Unul din 10 americani merge la serviciu in cel putin doua locuri. Cei care fac aceasta alegere provin din toate mediile sociale – de la cei care nu au deloc studii, pana la cei care au peretii pavati cu diplome, de la cei care isi dramuiesc fiecare cent pana la cei pe care ii dau banii afara din casa. Spre deosebire de numarul femeilor, cel al barbatilor care muncesc in mai multe parti este ceva mai mare. Potrivit statisticilor, majoritatea americanilor care isi iau un al doilea job sunt casatoriti si au varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Trecem oceanul ca sa vedem cum stau lucrurile la noi. Numarul celor care se incumeta sa-si mai ia un job este mult mai mic, dar este in crestere.
De ce un second job?
Ce ne determina sa ne luam un al doilea serviciu? Banii in plus, arata la unison statisticile. Fie ca viseaza la o masina mai desteapta, o casa mai aratoasa sau o vacanta intr-o tara cu nume intortocheat, oamenii se indreapta catre un al doilea angajator. Partea materiala este cea care ii atrage cel mai mult, dar nu este totul. Ea merge mana in mana cu castigarea unei vaste experiente, cu aparitia a numeroase oportunitati. Sociologii au mai aflat ceva cand au inceput sa intrebe in stanga si in dreapta de ce opteaza oamenii pentru mai multe slujbe: unul dintre raspunsuri a fost „siguranta unui loc caldut”, in cazul in care si-ar pierde unul dintre servicii. Poate parea greu de crezut, dar altii fac aceasta alegere din placere. Sunt fani ai muncii si ideea de a lupta pe mai multe fronturi ii incanta. Oricare ar fi motivele, un lucru e cert: din ce in ce mai multe persoane nu se mai multumesc cu un singur loc de munca.
Riscurile meseriei… numarul doi
Nu incape indoiala, sa lucrezi in mai multe parti este o experienta foarte stresanta. Trebuie sa fii un bun manager al timpului tau, altfel vei claca in scurt timp. Nu o sa-ti ascundem nici faptul ca s-a dovedit ca mai multe job-uri afecteaza negativ relatiile si casniciile. Timpul petrecut cu familia sau partenerul intra acum in contul noului serviciu (americanii au facut o medie si au aflat ca cei care nu sunt angajati intr-un singur loc lucreaza in medie 75 de ore pe saptamana). Inainte sa accepti propunerea de colaborare venita din partea altei companii, este obligatoriu sa discuti cu seful tau despre acest lucru. Unele firme nici nu vor sa auda ca angajatii lor ar putea fi in acelasi timp si ai altora si atunci poti avea probleme. Gandeste-te bine de ce vrei sa-ti iei aceasta noua slujba, iar daca motivele se invart doar in jurul banilor, incearca mai intai sa discuti o marire de salariu, poate vei primi suma dorita. Daca motivul consta in faptul ca nu mai esti multumita de ce faci, solutia este aceeasi – o discutie cu actualii sefi, care iti pot da noi responsabilitati. Tragem linie si te sfatuim: nu e usor lucru sa faci fata mai multor slujbe, trebuie sa cantaresti bine riscurile si beneficiile inainte sa iei decizia care, vrei, nu vrei, iti va influenta enorm viata. Depinde de tine sa fie in bine.
Cum supravietuiesti unui al doilea job?
Aceasta este intrebarea la care, daca nu ai raspunsuri, risti sa dai cu piciorul unei sanse uriase. In primul rand, job-ul numarul 2 nu trebuie sa fie stresant – daca prima ta slujba este foarte solicitanta, nu incerca sa te inhami la o alta la fel de obositoare. Alege ceva care sa nu te solicite prea mult si pe cat posibil sa te relaxeze. Apoi, renunta la alte sarcini – nu esti Superwoman, duci doua slujbe si nu mai ai cum sa faci altceva. Incearca sa reduci alte activitati si sa le lasi pe umerii altora. Nu-ti mai bate capul cu meniul zilei, nu te incapatana sa ajungi in fiecare zi la sala, asa cum faceai inainte, sau sa-l ajuti numai tu la lectii pe cel mic, convinsa fiind ca nimeni nu-l poate sprijini mai bine ca tine. Regula numarul 3: cand pornesti in cautarea unui al doilea serviciu, trebuie sa tii cont de un detaliu-cheie: institutiile pentru care lucrezi trebuie sa fie apropiate geografic sau sa fie langa casa ta – vei pierde suficient timp la lucru ca sa-ti poti permite luxul sa mai pierzi si cu transportul de la un sediu la altul. Regula numarul 4: zilele tale libere sunt sfinte! Daca incalci regula asta, ai sa fii mereu epuizata si mare mirare daca vei mai putea face fata solicitarilor carierei. Fa-ti intotdeauna timp pentru familie si prieteni, altfel relatiile cu ei vor avea de suferit. Iar daca ai un iubit, nu uita sa te consulti cu el inainte sa spui „da” unei alte slujbe. Regula numarul 5: trebuie sa stii cand e timpul sa renunti – fie pentru ca ti-ai atins scopul (ai strans banii la care visai), fie pentru ca esti la capatul puterilor si trebuie sa spui stop. Asta nu inseamna neaparat sa iti parasesti al doilea loc de munca, ci doar sa renunti la cateva dintre responsabilitatile de la birou.